Leie bolig

Enkelte steder kan du prute på leieprisen

Men dette bør du vite først.

MYE LEDIG: Leietakere har fordelen i å kunne være selektive nå som er det så mange ledige utleieboliger. Les hva du bør vite før du går på visning.
MYE LEDIG: Leietakere har fordelen i å kunne være selektive nå som er det så mange ledige utleieboliger. Les hva du bør vite før du går på visning. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Først publisert Sist oppdatert

Skal du leie bolig? Sjekk dette først.

  • Sjekk at boligen er godkjent for varig opphold. Dette skal eieren vite.
  • Ta en streng inspeksjonsrunde i boligen der du sjekker lys, luft, om det lukter råte og om det er noen synlige skader og lignende. Ha en sjekkliste med deg. Hvis boligen ikke holder mål går du videre.
  • Ta gjerne bilder av eventuelle feil og skader når du flytter inn, så unngår du å måtte betale for det siden.
  • Ta deg tid til å lese kontrakten. Det skal være en standardkontrakt uten urimelige vilkår. Du skal kun betale for husleie og oppvarming, pluss eventuelt bredbånd. Det skal for eksempel ikke være krav om arbeidsoppgaver, eller datoer du ikke kan være i boligen.
  • Depositum skal være på tre til seks måneder, men ikke mer. Det skal heller ikke være større klausuler om at boligen skal være i perfekt stand når du flytter. Det skal være normal slitasje.
  • Depositum settes på egen depositumkonto eller med garantiordning, for eksempel via megler. Du skal ikke sette penger inn på eiers egen konto.
  • Husleien skal aldri økes før du har bodd der i ett år. Da kan man justere for prisstigning, mens man etter tre år kan gjøre en større økning.
  • Du må tørre å si ifra om ting som ikke stemmer. Kanskje skyldes det at eieren selv ikke har kunnskap.
  • Den som leier har også plikter. Du må selv skifte sikringen hvis den går, og har ansvaret for lyspærer, batteri i røykvarsler, dørhåndtak, kraner og så videre.

Kilde: Nikolaos Farmakis, kommunikasjonssjef i Utleiemegleren, og Linda Ørstavik Öberg, ungdomsrådgiver i Huseiernes Landsforbund.

Akkurat nå er det rekordmange ledige utleieboliger.

- Leietager har mer å velge i, og har også bedre mulighet til å forhandle på både pris og dato for innflytning, sier ungdomsrådgiver Linda Ørstavik Öberg i Huseiernes Landsforbund.

Undersøk markedet først

Daglig leder Lars Aasen i Leieboerforeningen ville vært forsiktig.

- Det er smart å være en kunnskapsrik boligforbruker. Finn ut hva leieprisene er og hva du kan forvente i ulike sjikt av markedet. Gå på visninger og sjekk interessen, sier han.

Leieboerforeningen har ikke fått tilbakemelding på at markedet er bedre for leietakere. Aasen understreker derfor at et par-tre tusen flere ledige boliger enn normalt ikke utgjør så mye av de over 500 000 leieboligene som finnes totalt i Norge.

- Noen steder kan du kanskje prute på husleien, men det er stedsavhengig. I Stavanger har for eksempel leiemarkedet falt, men jeg har problemer med å tro at det samme gjelder pressområdene i Oslo, Trondheim og Bergen. I så fall er det dumt å forlange avslag på husleien med en gang.

Hvis du er i en situasjon der du kan velge og vrake bør du også tilegne deg kunnskap om huseiernes ansvar. Som utleier er det en del ting du bør vite før du leier ut sokkeleiligheten eller hybelen.

- I og med at det er et godt marked for leietakere kan man også sette skikkelige krav til utleier, understreker kommunikasjonssjef, Nikolaos Farmakis, i Utleiemegleren.

Sjekk faktaboksen for tips om hva du bør sjekke når du er på visning.  Og, som alltid: les nøye før du skriver under på kontrakten.

Slik finner du leiligheten

Det ligger allerede mange annonser for ledige boliger på internett, men hvis ikke du er helt desperat kan det være lurt å prøve flere kanaler. Kanskje drømmeleiligheten ikke er lagt ut ennå?

- Det gjelder det å bruke nettverket sitt. Si ifra til familie og venner at man er på boligjakt. Og gå på nettet, det er der det skjer. Jeg syns absolutt man kan legge ut annonse om seg selv, tipser Farmakis.

For leietakere er det gjerne Finn.no og Hybel.no som er de viktigste ressursene når man leter etter et nytt sted å bo.

Ofte finnes det lokale grupper på sosiale medier som Facebook, der det fortløpende legges ut ledige rom og leiligheter.

Det er heller ingenting i veien for å kontakte utleiemeglere direkte, og melde sin interesse for et område eller prissjikt.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Slik presenterer du deg

Ofte blir man bedt om å presentere seg før en eventuell visning.

- I en søknad forteller du kort om deg selv. Her skader det selvfølgelig ikke hvis du er en rolig og ansvarlig person som liker å ha det ryddig rundt deg, men utleiere aksepterer som regel en fest i ny og ne. Hvis du har husdyr og flere som skal bo i leiligheten enn deg selv, så er det eksempler på ting som du absolutt bør informere utleier om slik at det ikke blir konflikter senere, sier Öberg.

Vær oppmerksom på at det er mange private huseiere i Norge, som har sine personlige kriterier for hvem de ønsker å leie ut til. Dessverre er det vanskeligere for noen enn andre å skaffe seg bolig.

- For de som sliter med å finne seg bolig er det vanskelig nesten uansett. Det gjelder for eksempel folk med dårlig inntekt, NAV-garanti eller mørk hudfarge. Disse opplever ofte å komme lengst bak i køen. Profesjonelle utleiere er mer opptatt av om du har kredittanmerkninger. Profesjonelle utleiere er ofte litt dyrere, men mange synes det er verdt noen hundrelapper for å slippe å bo i kjelleren til utleier, sier Aasen i Leieboerforeningen.

For å bedre sjansene dine lønner det seg å vise til sikker økonomi.

- Fremhev det du tror kanskje huseier er ute etter. Er du en kristen, blond kvinne som studerer på Politihøgskolen kan du trekke frem det. Skriv gjerne litt om hva du driver med på fritiden, hvor du får penger til å betale husleien fra, om du har gode referanser fra tidligere, sier Aasen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ved å bevise at du har trygg økonomi får du kanskje et forsprang.

PROFESJONELL UTLEIER: Leiligheter som denne, på Anker Studentboliger i Oslo, leies ut av et firma. - Profesjonelle utleiere er ofte litt dyrere, men mange synes det er verdt noen hundrelapper for å slippe å bo i kjelleren til utleier, sier daglig leder Lars Aasen i Leieboerforeningen.
PROFESJONELL UTLEIER: Leiligheter som denne, på Anker Studentboliger i Oslo, leies ut av et firma. - Profesjonelle utleiere er ofte litt dyrere, men mange synes det er verdt noen hundrelapper for å slippe å bo i kjelleren til utleier, sier daglig leder Lars Aasen i Leieboerforeningen. Foto: FOTO: Anker studentbolig

- Legg gjerne ved en lønnslipp eller arbeidskontrakt som kan dokumentere dette. Og så er det veldig kjekt med en ordentlig referanse, sier Farmakis i Utleiemegleren.

Og ja - referansen bør være en annen enn dine foreldre.

- Det er veldig vanlig å bruke foreldrene sine, i alle fall når man er ung om skal leie til første bolig. Den beste referansen er sjefen din eller folk du har bodd med tidligere, tipser han.

- Det betyr mye for utleier å kunne ta en rask telefon for å sjekke at du har vært en bra leieboer. Det gjør det sikkert for utleier og det gir deg som boligsøker et forsprang siden det er mange som ikke kan vise til referanser, sier Öberg.

Møt opp tidsnok

Blir du invitert på visning bør du bruke muligheten til å gjøre et godt inntrykk.

- Å gå på visning er som å gå på jobbintervju eller date. Du må vise seg som en hyggelig og trivelig person, sier Farmakis i Utleiemegleren.

Og for all del: møt opp tidsnok.

- Det er veldig dumt å være slurvete med avtaler du gjør med eieren, som å ikke møte opp i tide til visning. Da blir eier usikker på hva dette sier om personen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Utover dette, sier Farmakis, må folk få være seg selv.

LEIEMARKED: I august 2015 er det over 9000 ledige boliger til leie i Norge. Ifølge utleiemegleren er det rekordhøyt.
LEIEMARKED: I august 2015 er det over 9000 ledige boliger til leie i Norge. Ifølge utleiemegleren er det rekordhøyt. Foto: SKJERMDUMP: Finn.no

- På visning er det best å være ærlig og imøtekommende. Valg av leieboer skjer jo ofte basert på førsteinntrykk, så det er viktig å vise seg frem på en positiv og imøtekommende måte. Presenter deg, håndhils på utleier og still gjerne spørsmål som viser at du er interessert, legger Öberg til.

Aasen i Leieboerforeningen sier man med fordel kan tilpasse seg det eieren sannsynligvis ønsker i en leieboer.

- Det er kanskje lurt å droppe nagler, lær og sikkerhetsnål gjennom kinnet på visning. Men etter du har fått leiligheten kan du være deg selv, påpeker han.

Dette ser huseier etter

Men uansett hvor trivelig du er vil de fleste huseierne være opptatt av det praktiske.

- Utleier er svært opptatt av to ting: at du betaler husleia og at du ikke ødelegger leiligheten. Det gjelder å forsikre eieren om at du kan levere på disse tingene, sier Farmakis.

Det er ofte begrensninger på hva du kan gjøre i en leid bolig, men små endringer kan gjøre leieboligen mye hyggeligere.

Öberg legger til at det ofte er positivt om du er villig til å langtidsleie, slik at utleier er sikret stabilitet.

- Da slipper man at boligen står tom mellom eierskifter, og det er også mindre arbeid for utleier siden han eller hun slipper å lete etter ny leieboer årlig.