Legg batteriene i kjøleskapet
Legg dem her om du vil forlenge levetiden
Enkle grep kan forlenge levetiden på batteriene dine.
Vi bruker batterier året rundt, særlig i den mørke årstiden. I røykvarsleren er det livsviktig at batteriet fungerer, mens i andre sammenhenger er det ingen krise om batteriet har sluknet. Det er bare å sette inn nytt, og så er man klar til å bruke gjenstanden igjen.
Oppladbare batterier har blitt stadig mer vanlig, men fortsatt er det de alkaliske batteriene som dominerer. Disse har en gitt levetid, som imidlertid kan forlenges om vi oppbevarer og bruker batteriene riktig. Eller forkortes om vi bruker dem feil.
Det er flere forhold påvirker et batteris levetid. Det dreier seg blant annet om å bruke riktig batteri til riktig dings. "Noen elektroniske produkter suger kraften ut av et batteri fortere enn Dracula", skriver nettstedet Howstuffworks.
Et annet moment er å lagre batteriene slik at de tappes minst mulig når de ikke er i bruk. Årsaken er at alle elektriske produkter trekker ørlite strøm selv når de ikke er i bruk, såkalt "vampyrstrøm".
Og så bør man unngå å kjøpe batterier i butikker som vanligvis ikke har batterier i sitt varesortiment.
- Batterier er ferskvare, og kjøper du dem i butikker som vanligvis ikke selger batterier kan du risikere å få batterier som er gamle, sier Ola Nilsen til klikk.no. Han er førsteamanuensis ved Kjemisk Institutt ved Universitetet i Oslo.
Lagrer elektrisk energi
Det finnes mange ulike typer batterier. De vi som forbruker vanligvis kommer i kontakt med er alkaliske og nikkel metallhydrid (NiMH). Det første er av bruk og kast-typen, mens litiumbatterier kan lades opp igjen. Begge fungerer etter det samme prinsippet, slik det beskrives på sidene til Massachusetts Institute of Technology (MIT): "Et batteri er en enhet som er i stand til å lagre elektrisk energi i form av kjemisk energi, og konvertere denne energien til elektrisitet, skriver de.
I hovedsak består batteriet av to komponenter: Elektroder/poler (anode og katode) og en elektrolytt.
- Elektrolytten er et kjemisk medium som tillater kun transport av elektrisk ladning (ioner) mellom katoden og anoden. Det betyr at elektronene, som er det vi oppfatter som elektrisitet, må gå en annen vei, gjennom ledningene og apparater, for å gjøre et arbeid for oss, utdyper utdyper Ola Nilsen.
I prinsippet skjer utløsningen av den elektriske energien ved at såkalte ioner beveger seg inne i batteriet, mens elektroner samtidig beveger seg gjennom den elektriske kretsen som er koblet til batteriet.
"Dette er en genial konstruksjon da vi lett kan kontrollere veien til elektronene fra den ene polen av batteriet til den andre. Reaksjonen skal i prinsippet kun finne sted når polene kobles til hverandre gjennom en ledning. Da får vi også mulighet til å bruke disse elektronene til å gjøre en jobb for oss", skriver Ola Nilsen på sidene til Kjemisk Institutt.
Lader ut seg selv
Utfordringen med et batteri er at det sakte men sikkert lader ut seg selv, såkalt selvutlading. Dette kan skje i flere situasjoner og vil redusere batteriets levetid. Men ved å bruke og lagre batteriet smart kan vi forlenge levetiden.
Ola Nilsen forklarer dette ved at elektrolytten, som i utgangspunktet bare skal lede ioner, også har en ørliten strøm av elektroner.
- For ingenting er jo perfekt, derfor har batterier en liten selvutladningsstrøm, utdyper han overfor klikk.no.
Lagre kjølig
For et ubrukt batteri er utfordringen å redusere selvutladingen til et minimum. Det kan man blant annet gjøre ved å lagre det kjølig.
- Den lille selvutladingen som skjer i et batteri er temperaturavhengig og blir mindre ved lavere temperaturer, forklarer Ola Nilsen.
- Derfor bør man oppbevare batteriene kjølig.
Det har også betydning at batteriene lagres forseglet i kjøleskapet, helst i originalforpakningen sin. Og i de tilfellene hvor batteriene ikke leveres i en forpakning, bør de i ifølge Ola Nilsen lagres i en lukket, tørr plastboks. Dette av hensyn til at de ikke skal komme i kontakt med fuktighet, slik nettstedet Wisegeek skriver: "Selv om et kjøleskap har lav fuktighet, kan batterier som ikke er forseglet i en lufttett beholder være gjenstand for kontakt med fuktighet fra andre elementer i kjøleskapet, noe som kan ødelegge den elektriske kretsen".
- Alt som kan føre til en liten kortslutning av batteriet vil være uheldig for det, utdyper Nilsen og redegjør for at forhøyet luftfuktighet i et kjøleskap, blant annet som følge av at varme matvarer settes inn i det, kan resultere i en slik kortslutning.
- Men det er gjennomgående ikke et stort problem.
Fjern batteriet når det ikke er i bruk
På nettsiden WiseGeek anbefales det å fjerne batteriene i gjenstander som sjelden er i bruk. Det begrunnes med at det meste av elektronikk trekker små mengder strøm selv når de er slått av, såkalt "vampyrstrøm".
- Det vil avhenge av produktene hvor stor denne lekkasjen vil være, utdyper Ola Nilsen.
- For apparater av kvalitet med en god av og på-bryter og tilsvarende elektrisk krets vil det ha liten betydning å ta ut batteriet, fordi energitapet vil være veldig lite. Men det skader jo aldri å gjøre det.
Nilsen ville derimot tatt ut batteriet av hensyn til apparatet selv.
- Med eldre typer av batterier, de såkalte sinkkarbon-typene, kunne man risikere at batteriet begynte å lekke og skade apparatet.
Den risikoen er redusert med de nye typene av batterier som nå finnes i salg, men det kan fortsatt skje.
Rett batteri til riktig apparat
Batteriets levetid avhenger også av i hvilken sammenheng det blir brukt, for det er ikke likegyldig hvilket batteri du putter inn i hvilket apparat. Noen batterier er beregnet til å tåle tøff bruk, som for eksempel i digitale kameraer.
- Sjekk baksiden av batteripakken, der vil det som oftest stå hvilken bruk batteriet er beregnet for, forteller Nilsen og utdyper at alkaliske batterier kan tørke ut dersom de tappes ned for fort.
- Men selv når det tilsynelatende er tomt, vil batteriet kunne komme seg igjen dersom det settes i romtemperatur en stund. Utladingen er likevel et tegn på at batteriet nærmer seg slutten av sin levetid.
Oppladbare batterier må ikke kjøres tomme
Oppladbare batterier anvendes i mange sammenhenger, men bruken av dem skiller seg fra de alkaliske batteriene. De oppladbare bør ikke tappes for langt ned.
- Tappes et oppladbart batterie for langt ned, vil det få konsekvenser for hvor mange ganger det kan lades opp, såkalte syklinger, sier Ola Nilsen, som også advarer mot å lade oppladbare batterier for hardt.
- Overlading dreper de fleste oppladbare batterier.
Bruk samme type batteri
Dersom utstyret eller apparatet krever flere enn ett batteri er det viktig å bruke samme type batteri med samme kapasitet og brukshistorie. Dersom ett av batteriene i en serie er dårligere enn de andre vil dette kunne lades helt ut under bruk.
- Da vil de andre batteriene kunne skape såkalt elektrolyse i de utladede batteriet og ødelegge det helt. I verste fall kan det dannes eksplosive gasser som kan forårsake mer skade, understreker Ola Nilsen.
- Så anbefalingen fra forhandlerne om å bruke samme batteri er ikke bare et salgstriks for at vi skal kjøpe flere batterier, men et viktig moment i bruken av batterier.
Les også:
Dingsene som styrer strømforbruket
På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden