Oppbevaring på loftet
Lagring på loftet? Dette bør du tenke på
Loftet er en fin lagringsplass, men tenk igjennom hva du lagrer der.
Tenker du å lagre gassbeholderen fra sommerens grillgleder på loftet? Glem det! Den skal ikke stå der. Den skal stå i en bod med god lufting. Begrunnelsen fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) er at det på loftet ofte vil være uoversiktlig og vanskelig å komme til dersom det begynner å brenne.
Loftet er i det hele et lite egnet sted for lagring av ømfintlige materialer dersom det er dårlig utlufting der.
- Dårlig utlufting på et loft kan føre til høy luftfuktighet, som igjen kan resultere i avsetning av muggsopp på ulike materialer, sier fagsjef Johan Mattsson i Mycoteam.
God lufting, ingen problemer
I hvilken grad et loft egner seg som lagringsplass, avhenger i hovedsak av hvor god luftingen er på det.
- På et loft med god lufting er det lite galt som kan skje, forklarer Mattsson.
- Det eneste er at det kan legge seg støv på det man har stående der.
Les også: Sjekk dette enkle, men geniale krok-trikset
Dårlig sirkulasjon som følge av tett lagring
Det som eventuelt kan skape et problem på et godt ventilert loft, er mengden som lagres der.
- Dersom det lagres mye, og gjerne helt opp til taket, kan det skape problemer for luftsirkulasjonen, som igjen kan føre til etablering av fukt på takets overflater, utdyper Mattsson.
Avsetning av fuktighet kan igjen føre til dannelse av muggsopper, som kjennetegnes ved misfarging på overflatene. Dette kan i utgangspunktet vaskes av med klorvann, men problemet er de punktene hvor man ikke kommer til.
Kondensering på loftstaket om vinteren
Dersom man har et loft som er kaldt, enten fordi det er et uisolert råloft eller et isolert loft men hvor det ikke står varme på, vil man om vinteren kunne få problemer med avsetning av kondens på takflatene. Dette som følge av at varmluft fra rommene under kan strømme opp på loftet og kondensere på den kalde takoverflaten.
- Denne kondenseringen kan skape vekstgrunnlag for muggsopp, noe man vil kunne se som en misfarging, forklarer Mattsson.
- Derfor bør man ikke lagre ting tett opp til takoverflaten.
Ikke langtidslagring på loftet
Konservator ved Arkivverket, Mónica Garrido, mener generelt at loftet (og kjelleren) er dårlige steder for langtidslagring. Blant annet fordi et loft mest sannsynlig ikke er et så godt klimakontrollert område inne i et hus, og avhengig av årstid kan det bli for kaldt eller for varmt.
Disse svingende klimaforholdene har utvilsomt innvirkning på mange av objektene våre, skriver hun i en e-post.
Les også: Hvis du vil ha orden i boden er det én ting du må gjøre først
Lær, skinn og tekstiler utsatt
Garrido trekker frem organiske materialer som særlig utsatt for slike svingninger.
- Tekstiler, skinn, lær eller til og med tregjenstander kan lett reagere på begge ytterpunktene i temperatur og fuktighet, og ikke mindre viktig, de er utsatt for svingningene i temperatur og fuktighet.
- Muggsopp kan vokse på tekstiler, skinn og lær. Og dersom man også har lagret julepynten der, som gjerne omfatter gjenstander av halm, kan det danne seg muggsopp på disse som ikke lar seg fjerne, fordi det er vanskelig å komme til i halmen, forklarer Mattsson.
Noe som imidlertid kan ha gode forhold på et mørkt og klimautsatt loft, er skadedyr.
- På et mørkt loft som er lite brukt, er det også en risiko for at dette uforstyrrede stedet i huset blir et veldig vennlig miljø for skadedyr, og det kan forsterkes hvis det akkumuleres skitt og støv, sier Garrido.
Viktig med tett lagring
Siden loftet er et utsatt sted med hensyn på fukt og muggsopp, er det viktig hvordan man lagrer gjenstandene man har der oppe.
- Fordi fuktigheten avsettes på overflaten av gjenstander, vil det være en god strategi å innkapsle dem, pappesker er for eksempel et godt oppbevaringsmedium, og selvfølgelig alle typer klesposer også, sier Mattsson.
Kommentar: – Denne høsten skal jeg rydde, IKKE kjøpe nytt
Vær forsiktig med å endre det bygningstekniske
Ifølge Mattsson kan det paradoksalt bli slik, at dersom man gjør endringer i det bygningstekniske for å bedre luftingen, ved for eksempel å sette inn en eller flere ventiler, kan resultatet bli enda mer fuktighet og mugg.
- Dersom man gjør endringer, skal man derfor følge godt med i ettertid for å se om det danner seg muggsopp. Og dersom man opplever at det er gjentagende problem, kan det være fornuftig å kontakte en fagspesialist.