Hytte i Sverige

Så mye mer får du i Sverige

Se hvor mye hytte du får for samme prisen i Norge og Sverige.

SAMME PRIS: Tro det eller ei - disse to feriehusene koster det samme.
SAMME PRIS: Tro det eller ei - disse to feriehusene koster det samme. Foto: Skjermdump: Finn.no
Sist oppdatert

Norge er et av verdens beste land å bo i, men prisene er også deretter. Dette gjelder også om man vil unne seg en hytte som luksusgode.

Over grensen til söta bror er situasjonen annerledes. Der er prisene lavere, og du får dermed mer for pengene. Bor du i rimelig avstand til svenskegrensa, vil det dermed kunne lønne seg å kjøpe fritidsbolig i Sverige fremfor i Norge.

Les på Nettavisen: Boligmarkedet har snudd

Kjøp nå!

Claudia Wörmann, analyseansvarlig i svenske Mäklarsamfundet, mener at dersom du vurderer å kjøpe hytte i Sverige, er tiden moden nå fremover.

- For sommerhytter er det høsten som er den beste tiden å kjøpe på. Svenskene som har brukt hyttene sine i sommer, finner gjerne ut etter ferien at det er for mye jobb å holde i stand både hus og hytte. Vinteren er også en stille tid hvor mye er til salgs, sier hun til Klikk.no.

Wörmann mener at nordmenn tar seg god tid når de skal kjøpe seg et ferieparadis i Sverige.

- Det er ingen som sier «jeg får så mye for pengene, så nå må jeg kjøpe før det blir dyrere». Folk har som regel tenkt først, og har gjerne også feriert mye i området tidligere, sier hun.

Les også: Billige norske fjellhytter

- Mer for pengene

Claudia Wörmann har ikke hørt om svensker som har kjøper hytte i Norge siden 70-tallet. Til det er Norge altfor dyrt.

- Økonomisk sett er det ingen tvil om at man får mer «stuga» for pengene i Sverige, mener Wörmann.

Hun forteller at nordmenn kjøper svenskehytter i alle prisklasser, men at det for det meste går i fritidsboliger i mellomprissjiktet.

Gjennomsnittspris for svenske fritidsboliger fra august i fjor til juli i år var 1.187.000 svenske kroner, altså 1.011.000 norske kroner.

Gjennomsnittlig salgspris har gått ned med seks prosent i forhold til forrige 12-månedersperiode.

Kjøper i vest

TENKER FØRST: Claudia Wörmann i Mäklarsamfundet mener at nordmenn tar seg god tid med å kjøpe seg fritidshus i Sverige.
TENKER FØRST: Claudia Wörmann i Mäklarsamfundet mener at nordmenn tar seg god tid med å kjøpe seg fritidshus i Sverige. Foto: Foto: Mäklarsamfundet

Hun forteller at det har blitt mer og mer populært med innlandshytter i Sverige, men at hytter ved vannet stadig er mest populært. Særlig er det områder nær riksgrensa, som Värmland og Västra Götaland, som trekker flest nordmenn. Nesten ingen nordmenn kjøper fritidsbolig øst i Sverige.

- Hvor langt det er hjemmefra har veldig mye å si for folk. Det går nok en gylden grense for mange ikke langt fra grensa, sier Wörmann.

Kursen er avgjørende

Ut fra salgstallene ser Claudia Wörmann at nordmenn ser an den svenske kronekursen når de er på jakt etter fritidsbolig. I skrivende stund er den svenske kronekursen på 84,96 ifølge Norges Bank.

- Man venter gjerne på en god kronekurs før man slår til, sier Wörmann.

Les også: Feriehus-kupp i USA

Husk at når du er på utkikk etter en stuga i Sverige, er prisene oppgitt i svenske kroner. Prisen er dermed enda lavere når du regner om til norske kroner.

Men pass på, det kan være mange feller når man lar seg friste av hyttedrømmen i utlandet. Følg denne sjekklista for hyttekjøp i utlandet.

Vi har lett rundt etter hytter til under 400.000 og opptil én million kroner, i både Norge og Sverige. Under kan du se hva vi fant i Norge og Sverige, til omtrent samme pris. Alle prisene er regnet om til norske kroner.

Hytte ved vannet

Drømmer du om en hytte ved vannet? Her er et par eksempler til henholdsvis 500.000 og 720.000 kroner.

SVENSK: 40 kvadratmeter, 200 meter fra Vänern til 462.700 kroner.
SVENSK: 40 kvadratmeter, 200 meter fra Vänern til 462.700 kroner. Foto: Skjermdump: Finn.no
NORSK: Denne hytta kan bli din for 500.000 kroner. Men du bør regne med å bytte ut store deler av kontruksjonen, sier annonsen.
NORSK: Denne hytta kan bli din for 500.000 kroner. Men du bør regne med å bytte ut store deler av kontruksjonen, sier annonsen. Foto: Skjermdump: Finn.no

Under 500.000 kroner

Ja, det er faktisk mulig med en hytte ved vannet for under en halv million kroner. Men forskjellene er store mellom Norge og Sverige.

200 meter fra Vänern i Värmland ligger det en 40 kvadratmeter stor hytte med innlagt vann og strøm og to soverom. Hytta ligger på en naturtomt, og har kort vei til Vänerns svaberg og klipper. Prislapp: 462.700 kroner.

Ikke langt fra svenskegrensa ligger Vesterøy utenfor Hvaler i Østfold. Der kan du for 500.000 kroner få en 35 kvardatmeter stor koje med to soverom og fire mål festet tomt. Hytta er bygget i 1963, har ikke innlagt vann, en eldre enkel standard og ny eier må påregne å skifte ut store deler av konstruksjonen, ifølge annonsen.

Under 750.000 kroner

For 715.000 kroner kan du i Sverige bli eier av et 85 kvadratmeter stort hus med utsikt over Bullarsjön, ikke langt fra Strömstad og Östad.

Huset inneholder to soverom, og et ekstra hus på eiendommen som er mulig å leie ut. Begge husene har innlagt vann og strøm og ble renovert i 2001. Tomten er 2262 kvadratmeter stor.

SVENSK: 715.000 kroner: 85 kvadratmeter med tilhørende hytte.
SVENSK: 715.000 kroner: 85 kvadratmeter med tilhørende hytte. Foto: Skjermdump: Finn.no
NORSK: Egen strandlinje, men liten hytte til 720.000 kroner.
NORSK: Egen strandlinje, men liten hytte til 720.000 kroner. Foto: Skjermdump: Finn.no

For 5000 kroner mer for du et lite krypinn i Sande i Vestfold på 31 kvadratmeter. Hytta er bygget i 1957, har egen strandlinje, et soverom og et anneks. Det er innlagt strøm på hytta, men snurredo. Hytta har for øvrig en verditakst på 790.000 kroner.

Les også: Billige fritidshus i utlandet

Innlandet

Eller kanskje er det en hytte i innlandet som frister?

Under 400.000 kroner

Du synes kanskje det høres usannsynlig ut å få en hytte til under 400.000 kroner? Her til lands er det ikke mye å skryte av, men over grensa er det bedre muligheter.

SVENSK: 109 kvadratmeter stor bolig, med garasje og gode solforhold i Västra Götaland til 398.500 kroner.
SVENSK: 109 kvadratmeter stor bolig, med garasje og gode solforhold i Västra Götaland til 398.500 kroner. Foto: Skjermdump: Finn.no
NORSK: "Meget enkel" kaller megler denne hytta utenfor Kongsberg til 395.000 kroner.
NORSK: "Meget enkel" kaller megler denne hytta utenfor Kongsberg til 395.000 kroner. Foto: Skjermdump: Finn.no

I Västra Götaland kan du få en 109 kvadratmeter stor fritidsbolig, med tre soverom, garasje og 1371 kvadratmeter tomt til 389.500 kroner. Innlagt vann og strøm, og ifølge annonsen; «herlig altan med sol hele dagen».

På denne siden av grensa er det som sagt ikke mye gull å finne om man graver i 400.000 kroners-klassen.

I Skrim i Buskerud kan du få en 20-25 kvadratmeter stor hytte med enkel standard for 395.000 kroner. Hytta er bygget i 1975, og er, ifølge annonsen en «meget enkel hytte».

Les også: Norges billigste hytter

Under 1.000.000 kroner

For 988.500 norske kroner kan du i Sverige bli eier av et feriehus med eget gjestehus, snekkerbod, garasje, uthus, vedskjul og pumpehus på samme tunet. Ferieboligen har seks soverom, innlagt vann og strøm og kjøkken og bad fra 2005. Tomten på 2560 kvadratmeter er eiet og ligger 15 minutter fra Uddevalla, ifølge annonsen.

Her i Norge kan du for en tilsvarende pris (995.000 kroner) få en 60 kvadratmeter stor hytte i Hurdal i Akershus. Hytta har tre soverom, innlagt vann og strøm, anneks og vedbod. Den er bygget i 1971, men oppusset i senere tid.

Les også:

Fly ubegrenset i USA for 4000 kroner

SVENSK: For 988.500 kroner kan du bli eier av feriehus med seks soverom, gjestehus, snekkerbod, garasje, uthus og vedskjul i Sverige.
SVENSK: For 988.500 kroner kan du bli eier av feriehus med seks soverom, gjestehus, snekkerbod, garasje, uthus og vedskjul i Sverige. Foto: Skjermdump: Finn.no
NORSK: For 995.000 kroner får du denne hytta på 60 kvadratmeter med anneks i Hurdal.
NORSK: For 995.000 kroner får du denne hytta på 60 kvadratmeter med anneks i Hurdal. Foto: Skjermdump: Finn.no

Tilbake til Klikk Bolig

Denne saken ble første gang publisert 25/08 2009, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også