Boligbyggelag

Dette bør du vite om boligbyggelag

De fleste anbefales å være medlem, bortsett fra én gruppe.

- Hvis målet er å skaffe seg et hyggelig sted å bo til en fornuftig pris, med stabilt og greit nabolag, er det en god idé, sier fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet, Thomas Bartholdsen.
- Hvis målet er å skaffe seg et hyggelig sted å bo til en fornuftig pris, med stabilt og greit nabolag, er det en god idé, sier fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet, Thomas Bartholdsen. Foto: FOTO: Colourbox
Sist oppdatert

- Et boligbyggelag utvikler og forvalter boliger. I Norge finnes det litt over 40 lag, som alle er eid av til sammen rundt én million medlemmer.

Det forteller avdelingsdirektør i Norsk boligbyggelags landsforbund, Tore Johannesen.

- Boligbyggelagene fører opp boliger, primært blokker og rekkehus, og boligene organiseres i borettslag eller sameier som selges til medlemmene.

Han legger til at det er medlemmene som eier virksomheten, og det gjør boligbyggelagene til et samvirkeforetak.

En bolig for alle

Fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet, Thomas Bartholdsen, forteller at for deg som er på boligjakt, kan det være lurt å melde seg inn i et boligbyggelag.

- Hvis målet er å skaffe seg et hyggelig sted å bo til en fornuftig pris, med stabilt og greit nabolag, er det en god idé, sier han.

Johannesen forklarer at boligbyggelagene først og fremst tilbyr boliger i en konsentrert bebyggelse, som blokker og rekkehus.

Og dersom du er på jakt etter et hus, tenker du kanskje at du ikke trenger være medlem. Vel, da kan det være lurt å tenke seg om to ganger.

- Det finnes en del boligbyggelag som har rekkehus. Noen har også eneboliger, forteller Bartholdsen.

Johannesen legger til at dersom du er interessert i enebolig, er det likevel ikke sikkert at det lønner seg med et medlemskap.

- Boligbyggelagene står imidlertid gjerne bak et bredt spekter av boligtyper og størrelser. De fleste bør kunne finne noe som passer for dem, påpeker han.

Dropp budrunden

- For de aller fleste kan det være både nervepirrende og belastende å delta i en budrunde. Men er du medlem i et boligbyggelag, slipper du faktisk dette, opplyser Bartholdsen.

Gå inn på nettsidene til boligbyggelaget du er medlem i, og følg med når det er visning på leiligheter for medlemmer.

Bartholdsen forklarer at boligene blir markedsført i to omganger. Først internt for medlemmer, slik at du kan vurdere boligen og varsle om du ønsker å bruke forkjøpsretten. Når du har varslet om forkjøpsrett, legges ansiennitet til grunn, så det er en fordel å bli medlem tidlig.

- I stedet for å delta i budrunden, kan du tenke godt gjennom saken. Når boligen da selges gjennom budrunde, kan du tre inn i avtalen som er inngått, forklarer han.

Når du går inn i en avtale, kan du imidlertid ikke endre på avtalen. Du godtar dermed overtakelsesdato, og hva som er blitt avtalt skal være inkludert i prisen.

Trenger du egentlig et medlemskap?

Og selv om det finnes utelukkende mye positivt ved å være medlem i et boligbyggelag, er det noen som ikke vil ha goder av å være medlem.

- Den eneste ulempen ved å være medlem, må være at du anser det som helt usannsynlig at du vil ha behov for å benytte deg av medlemsansiennitet i forbindelse med kjøp av ny eller brukt bolig gjennom et boligbyggelag, sier Johannesen.

Dersom du heller ikke finner medlemsfordelene som tilbys interessante, er det ikke nødvendig å bruke penger på en årlig medlemsavgift, som imidlertid bare koster noen få hundrelapper, mener han.

- Dersom du har kjøpt din siste bolig, og har planer om å bo der resten av livet, ser jeg ikke noe poeng i å være medlem, legger Bartholdsen til.

Kan ikke leie ut over tid

- Det kan være greit å vite at i et borettslag er det ofte regler som begrenser utleie. Det er derfor en fordel at du har planer om å bo i leiligheten selv, sier Bartholdsen.

Han forklarer at dersom du kjøper en borettslagsleilighet, er det ofte regler på hvor lenge du kan leie ut. Det er imidlertid lov, men du må ha en god grunn, og søke om det.

- En del bygårder er selveierleiligheter, og der er det en del utleievirksomhet. Der kan leiligheten både over og under deg leies ut til for eksempel kollektiv, noe som nødvendigvis ikke er så populært.

Bor du i et borettslag vil du oppleve at du har mer stabile naboer.

Får bolig til fastpris

- Når laget bygger nye boliger, inviterer de medlemmer til salgsmøter for å tilby dem boliger til fast pris, før de blir markedsført offentlig, forklarer Bartholdsen.

Hvis det ikke er mange nok medlemmer som ønsker å kjøpe alle boligene i et nytt boligprosjekt, legges boligene ut i det åpne marked og tilbys andre.

- De som ønsker å kjøpe, må imidlertid melde seg inn i boligbyggelaget i forbindelse med kjøpet, understreker Johannesen.

- Når borettslaget eller sameiet er ferdig bygd, står boligbyggelaget for forvaltningen av boligene. Etter de fem første årene, står boligselskapene fritt til å kunne velge en annen aktør som forvalter. Veldig få gjør imidlertid dette i praksis, sier han.

Johannesen informerer om at det viktigste du bør vite før du melder deg inn, er om boligbyggelaget står bak bygging og forvaltning av boligselskapet som du kunne tenke deg å flytte inn i. 

Og Bartholdsen har en klar oppfordring til boligkjøpere:

- Hvis du ikke har kjøpt din siste bolig, bør du melde deg inn. I tillegg kan ansiennitet arves av for eksempel barna dine.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

Denne saken ble første gang publisert 19/04 2016, og sist oppdatert 28/04 2017.

Les også