ødelagte lyspærer
Dette kan være galt når lyspærene går
Ikke alltid pæren som er problemet.
Etter at de gamle glødepærene ble forbudt, har vi måttet venne oss til å tenke på kelvin og lumen, men det spiller liten rolle dersom pærene i huset ditt stadig går.
Ekspertene er alle enige om at for høy spenning i det elektriske nettet er den vanligste årsaken til at lyspærer varer kortere enn forventet.
- Med de gamle glødepærene opplevde mange at vibrasjoner kunne føre til at de gikk. Da vi fikk de nye sparepærene forventet folk at de skulle vare veldig lenge, og når de ikke gjør det, oppleves det som et problem, forteller Tore Ledaal, avdelingsleder ved sikkerhetslaboratoriet i Nemko.
Kelvin og lumen
Kelvin er måleenheten for lysets fargetemperatur, med andre ord hvor rødaktig (varmt) eller blåaktig (kaldt) lyset ser ut. Jo høyere kelvintall, desto blåere blir lyset.
Lumen måler lyset fra pærer som skinner i alle retninger. Jo mer lys, desto høyere lumentall, i følge lyspareguiden.no.
De fleste glødelamper er uansett forbudte i dag, sier Tomas Sjøgren i Lyskultur.
Ulike regler om spenning
Ifølge Sjøgren er normal spenning i Norge 230 volt, og at ifølge NVE sin forskrift om leveringskvalitet, kan spenningen ligge mellom 207 og 253 volt.
- Om det viser seg at spenningen er dårlig kan det føre til blink i lyset, flimring og at lyskilder får en kortere levetid en forventet, sier han.
Ledaal forteller at målet er at nettselskapene som leverer strøm til det elektriske anlegget skal levere strøm med en spenning på 230 volt. Det at de har lov å variere spenningen med pluss/minus 10 prosent kan by på flere problemer.
- Det betyr at man kan få spenning på opptil 253 volt i stikkontakten. Det er det ikke alle apparater og lyspærer som er beregnet til å tåle over lengre tid. Dette påvirker for eksempel elektronikken i sparepærene og kan forkorte levetiden deres betraktelig, sier Ledaal.
I tillegg baserer testene som uføres på produktene seg på en variasjon i spenningen på pluss/minus 2 prosent.
- Det er et stort misforhold her. Produsentene tenker kun på to prosent variasjon, mens forbrukeren kan oppleve opp til 10 prosents variasjon, sier Ledaal.
- Vi kan håpe at produsentene får mange nok tilbakemeldinger om at dette er et problem, slik at de lager pærer som tåler mer. Husk at du som forbruker kan ta med lyspæren tilbake til butikken dersom den varer kortere enn forventet og be om få bytte til en ny. Dette er først og fremst et problem med sparepærene, LED-pærer er laget på en annen måte og vil ikke bli påvirket på samme måte, forteller Ledaal.
Les også: Du kjører vel ikke alltid mikroen på full styrke?
LED et bedre valg
Å bytte fra sparepærer til LED-pærer kan dermed være en løsning på problemet. Og vil du installere LED-lamper i eldre lamper, er ikke dette et problem.
- Temperaturen på LED-pærer er veldig lav, så alle eldre lamper laget for høye temperaturer vil tåle en LED-pære sikkerhetsmessig, opplyser Ledaal.
Han understreker at det i dag er mest normalt med LED-pærer ettersom disse er mindre ømfintlig ovenfor spenningsforskjeller, om kvaliteten er god nok.
Dimmeproblematikk
- Problemer du kan få med LED-pærer i dag, er at ikke alle disse er laget for å kunne dimmes, og når du putter disse inn i en lampe som har dimmer så virker den ikke, forteller Ledaal.
I tillegg så må dimmer være produsert for å kunne dimme LED. Dette betyr at hvis du har en gammel dimmer i veggen og setter inn LED-pærer er det ikke sikkert det vil fungere som forventet.
Jon-Steinar Hanstad understreker uansett at en dimmer er optimalt.
- En dimmer vil gi muligheten for demping av belysningen i rommet, og øke levetiden på lyskilden, sier han.
Videre har han en klar anbefaling:
- Ikke kjøp det billigste du finner på Ebay. Gå heller til en installatør eller lampeforretning hvor du får kvalitetsprodukter. De kan også gi veiledning med tanke på plassering og valg av lyskilder.
Les også: Slik får du ren dusj
Tungindustri påvirket nettet
Hvis det er tungindustri i nærheten av boligen din, kan det også oppstå store variasjoner i spenningen når fabrikken for eksempel starter opp en maskin. Dette vil kunne påvirke elektriske produkter og lyspærer.
Styrken på spenningen i nettet er ikke noe du kan påvirke selv, dette vil variere. For høy spenning vil påvirke levetiden til elektriske apparater og lyspærer, de vil sjelden gå første gang spenningen er for høy.
De vanligste årsakene til overspenninger er ifølge Jon-Steinar Hanstad i Nelfo koblinger i nettet eller indirekte lynnedslag.
- Ved et indirekte lynnedslag øker spenningen fra det direkte lynnedslaget i en omkrets på ca. 2km.
Han kan også informere om at alt utstyr er designet etter en viss spenning, og at denne er oppgitt i produktstandarden og er merket på produktet eller i brukerveiledningen.
Denne saken ble første gang publisert 25/05 2017, og sist oppdatert 04/04 2019.