Boligmarkedet
- Det er mange år siden sist vi hadde et så usikkert boligmarked
Selg før du kjøper, lyder ekspertrådene.
Meglerbransjens siste boligprisstatistikk viser laber prisutvikling. Prisene på eneboliger var 1,8 prosent høyere enn i oktober 2012. Prisene på delte boliger var 2,6 prosent høyere og prisene på leiligheter var 0,8 prosent høyere enn i oktober 2012.
Prisutviklingen på leiligheter har med andre ord nærmest stått stille i år.
- Hvor mye har den psykologiske effekten å si for boligmarkedet i øyeblikket?
- Det preger ofte markedet på kortere sikt, men de fundamentale driverne i økonomien overkjører over tid psykologien. Det så vi blant annet i 2009 hvor boligmarkedet snudde mye raskere enn mange forventet. Markedet preges utvilsomt i stor grad av psykologi nå, sier adm. direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff).
Flere nybygg
Dreyer tror årsaken til at leiligheter har hatt den svakeste utviklingen handler om at leilighetsmarkedet har hatt mest tilflyt av nybygde boliger. Det har gjort tilbudssiden av leiligheter stor når markedet snur. Dette vil etter hvert endre seg når boligbyggingen avtar, slik vi ser konturen av nå.
- Bør folk være forsiktige med å kjøpe ny bolig før de har solgt bruktboligen?
- Jeg tror det er stor sannsynlighet for at historien vil fortelle oss at det var et godt råd å kjøpe bolig i disse dager. Det er likevel mange år siden sist vi hadde et så usikkert boligmarked. Men er du i en presset situasjon økonomisk, så er usikkerheten nå såpass stor at jeg ville rådet til å selge først, sier Dreyer.
Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen mener den psykologiske faktoren er viktig. I noen høstuker kan psykologi, regjeringskrise og medieutspill påvirke prisene. I det lange løp er det imidlertid fundamentale faktorer som nybygging, folketall, inntekter, renter og skatter som er avgjørende, understreker han.
Kostbare leiligheter
- Prisen på leiligheter har nesten ikke vokst på ett år. Er det denne boligtypen som det vil gå verst utover fremover?
-Tja, noen steder er det satt opp for mange like og dyre leiligheter og det samtidig. Enkelte steder, som i Kristiansand, er det bygget litt for mye, litt for flott - samtidig. Andre steder hvor det ikke har vært bygget så mye i det siste, som Tromsø, vil prisene fortsette å stige, hvis økonomien vokser som normalt.
Andreassen mener fallende boligbygging vil videreføre dagens lavkonjunktur gjennom hele 2014. Boliginvesteringene kan falle med så mye som 30 milliarder kroner neste år. På den annen side kan man få en ny diskusjon om hvordan man kan bygge bedre og billigere. Kanskje vi til og med får et enklere regelverk med tid og stunder?
- Mener du folk bør være forsiktige med å kjøpe ny bolig før de har solgt?
- Ja, alle bør være forsiktige. Selv synes jeg boligpolitikken med unødige høye renter, strenge boliglånsforskrifter og verdiløse krav til byggetekniske standarder er forfeilet. Likevel har jeg respekt for virkeligheten, og det kan fort bli verre før folk snur om, og fører en klok og fremtidsrettet boligpolitikk.
Dreyer mener den viktigste driveren i negativ retning er innstrammingen i kredittpraksisen både ved at bankene gjennom skjerpede kapitalkrav har redusert utlånsevne og vilje. I tillegg kommer egenkapitalkravet til kjøper som har ført til mindre interesse på de minste leilighetene. Dette gir en dominoeffekt i redusert interesse også på de andre boligtypene. I tillegg har en kraftig vekst over tid gjort boliger generelt dyrt i Norge. Mange opplever at " nok er nok".
Les også:
Her er Norges tøffeste betonghytte