Kraftleverandørene lokker med gunstige strømavtaler
Denne strømavtalen må du kvitte deg med
Strømkjempen Hafslund tilbyr en strømprisavtale de fraråder forbrukerne å tegne.
Med siste vinters sprengkulde og galopperende strømpriser sterkt i minne, er det grunn til å vurdere skifte av strømleverandør.
Man bør imidlertid være kritisk til de tilbudene strømleverandørene nå kommer med.
Maksprisgaranti
Hafslund tilbyr for eksempel noe de kaller maksprisgaranti, som innebærer at du følger spotprisen men aldri behøver å betale mer enn en angitt strømpris (pt. 99,9 øre/kWh), selv om spotprisen skulle gå gjennom dette taket.
Haken er bare at den høyeste spotprisen i markedet (Oslo-området), ifølge kraftbørsen NordPool Spot, var på 76 øre/kWh i det foregående året.
- Pristaket på 99,9 øre/kWh ble beregnet ut ifra andre kraftpriser enn de som er i markedet i dag, forklarer informasjonssjef i Hafslund, Katarina Finneng, til bonytt.no.
- I ettertid har det vist seg at dette ble en for høy pris, og vi anbefaler heller ikke forbrukerne å gå inn på dette pristaket.
I andre deler av landet har spotprisen i perioder vært høyere enn Hafslunds tak på 99,9 øre/kWh.
Vanlig spotprisavtale i stedet
I Hafslunds makspris-avtale betaler man et månedlig fastprisbeløp på kroner 69,90 som et påslag på spotprisen.
Med et årlig forbruk på 20.000 kWh (som er et vanlig årsforbruk) innebærer dette et påslag på 4,19 øre/kWh.
Den rimeligste spotprisavtalen på Konkurransetilsynets kraftbørs har et påslag på 0,51 øre/kWh (etterskuddsvis betaling med e-faktura i Oslo-området).
Finneng ser at deres fastpris kan være en høy forsikring å betale for å bli garantert en makspris som sannsynligvis ikke vil inntreffe i avtaleperioden (som utløper i 2011).
- Vi anbefaler derfor generelt kundene våre å gå inn på en vanlig spotprisavtale, fordi spotpris historisk har vist seg å være den gunstigste avtalen sett over tid. Vi har hittil fått mange positive tilbakemeldinger på maksprisgaranti-avtalen, fordi den gir forbrukerne en forutsigbarhet i forhold til svingende strømpriser. Og den er også gunstig i forhold til en fastprisavtale, fordi maksprisgaranti ikke har bindingstid i motsetning til fastpris.
For 1. kvartal 2012 vil det nye taket i Hafslunds makspris-avtale ifølge Finneng være 79,9 øre/kWh.
I øyeblikket handles strøm for levering i 1. kvartal i 2012 for 36,2 øre/kWh på den nordiske kraftbørsen Nasdaq OMX.
Strømpris til innkjøpspris
Et annet selskap som verver kunder i disse dager, og som blant annet forteller det på baksiden av busser, er Fjordkraft.
Fjordkraft markedsfører en avtale hvor de tilbyr strøm til innkjøpspris, som er det samme som spotpris, mot at kunden betaler et månedlig fastbeløp på 49 kroner.
Det laveste spotprispåslaget for et årlig forbruk på 20.000 kWh er for tiden 0,51 øre/kWh.
Det innebærer at med Fjordkrafts avtale må man ha et forbruk på 115.294 kWh for å få en lavere pris enn denne.
Ifølge Jan Petter Amundal hos Enova har en enebolig et gjennomsnittlig kWh-forbruk per kvadratmeter på mellom 100 og 150 kWh. Et konsum på 115.000 kWh tilsvarer forbruket i en bolig på mellom 800 og 1150 kvadratmeter.
Informasjonssjef Jeanne Tjomsland hos Fjordkraft mener det ikke blir helt riktig å sammenligne Fjordkrafts pris med prisene i Konkurransetilsynets oversikt.
- Vi sender ut papirfaktura, mens prisene til Konkurransetilsynet først og fremst gjelder avtaler med elektronisk betalingsformidling, forklarer Tjomsland.
Telinet er et annet selskap som tilbyr strøm til det de kaller innkjøpspris, altså spotpris. Om påslaget skriver de følgende på sine nettsider: "Fastbeløpet utgjør årlig 2,97 øre/kWh ved årsforbruk på 40.000 kWh, 3,96 øre ved 30.000 kWh, 5,94 øre ved 20.000 kWh og 11,88 øre ved 10.000 kWh".
- Den billigste strømmen er den du ikke bruker
Hos Forbrukerrådet har de tre råd å gi når det gjelder strømavtaler.
- Ett råd vi gjerne gjentar til forbruker, er at den avtalen man har bør sjekkes og sammenlignes med jevne mellomrom, og eventuelt bytte dersom man betaler mer enn laveste pris i markedet, sier fagdirektør bolig hos Forbrukerrådet, Thomas Bartholdsen, til bonytt.no.
Hans andre råd går på å styre unna avtaler med forskuddsbetaling.
- I prinsippet gir man et usikret lån til leverandøren, og dersom denne skulle gå konkurs vil man sannsynligvis ikke få noe igjen og ender opp med å betale for den samme strømmen til en ny leverandør.
Bartholdsens beste råd er å spare strøm.
- For den billigste strømmen er den du ikke bruker.
Les også:
Triksene du sparer tusenlapper på i vinter
På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i Bonytts inspirasjonsguide