Boligøkonomi og selvangivelse
Ikke gi bort disse tusenlappene
Med færre fradrag har også muligheten for skatteknip blitt mindre. Men fortsatt er det ting å passe på.
Det er tid for selvangivelse, og er du nøye når du skal angi deg selv og boligen din kan du redusere skatten med noen tusenlapper.
Start med boligens ligningsverdi.
Den prosentvise økningen av denne blir fastsatt i statsbudsjettet hvert år.
For 2009 er økningen satt til 10 prosent.
- Ligningsverdien bør man ha et øye på, og dersom den overstiger 30 prosent av markedsverdien må man kreve å få satt den ned, sier utredningssjef Dag Refling i Huseiernes Landsforbund til klikk.no.
Ligningsverdi og markedsverdi
Ligningsverdien på boligen din settes altså 10 prosent høyere enn 2008-verdien, men ikke høyere enn 30 prosent av markedsverdien, som ifølge Refling kan fastsettes på tre måter.
- Man kan få gjennomført en takst på boligen, få en meglers prisvurdering eller man kan ta utgangspunkt i salg av tilsvarende boliger i nabolaget.
Ikke fordelsbeskatning
Ligningsverdien har imidlertid ikke samme "tyngde" lenger, fordi den kun har betydning ved fastsettelse av formuesskatten.
- Regelen om fordelsbeskatning av egen bolig ble fjernet i 2005, derfor er det bare ligningsverdier over bunnfradragene i formuesskatten som får betydning, forklarer Refling.
For 2009 var bunnfradragene 470.000 og 940.000 kroner for henholdsvis enkeltpersoner eller ektefeller med felleseie.
Renteutgifter
Refling råder også til å sjekke at alle rentene på boliglånet er tatt med i selvangivelsen.
I denne sammenheng skal man også være klar over at andre gjeldsomkostninger, som gebyrer, er fradragsberettigede.
Bolig i utlandet
Den som eier fritidsbolig i utlandet, må være oppmerksom på at fradragsmulighetene for gjeldsrenter vil variere.
- I utgangspunktet har en person bosatt i Norge fradragsrett for gjeldsrenter når han eller hun eier bolig i utlandet, forklarer seniorskattejurist i Skattedirektoratet, Olav Ersland til klikk.no.
- Men i de tilfellene hvor skatteavtalen med det aktuelle landet innebærer at utenlandsboligen bare skal skattlegges i dette landet, vil man ikke få fullt fradrag for gjeldsrenter.
Det medfører at det totale gjelds- og gjeldsrentefradraget reduseres etter forholdet mellom total bruttoformue og verdien av utenlandsboligen. Og her skiller man ikke på om det er utenlandsboligen som er belånt eller om man bare har gjeld knyttet til for eksempel studielån.
All gjeld og formue regnes samlet. Har man for eksempel en total brutto formue på 600.000, inklusive utenlandsboligen, som har en verdi på 200.000, er det bare to tredjedeler av de totale gjeldsrentene som kan trekkes fra i ligningen.
En nærmere beskrivelse av reglene og hvilke land som gir begrenset fradragsrett finnes på Skatteetatens sider.
Ikke vedlikeholdsfradrag
Da reglene ble endret i 2005 og fordelsbeskatningen forsvant, ble også fradragsmulighetene for ekstraordinært vedlikehold fjernet.
- Dette er nok en regel mange fortsatt tror gjelder, for vi får stadig spørsmål omkring dette, utdyper Refling.
Gevinst ved boligsalg
Dersom du solgte bolig i løpet av 2009 har du sannsynligvis enten fått en gevinst eller sitter igjen med et tap.
Gevinsten er skattefri dersom du har eid boligen i minimum ett år og bodd i den i minst ett år de siste to årene.
Det holder altså ikke at du har eid boligen i mer enn ett år, du må også ha bodd i den i minst ett av de siste to årene.
- Det man i denne sammenheng skal være klar over er det tilfellet hvor man kjøper ny bolig, flytter til denne men ikke får solgt den gamle. Går det mer enn ett år før den gamle boligen blir solgt, vil ikke en eventuell gevinst være skattefri, understreker Refling.
Tap ved boligsalg
Reglene snus på hodet når det gjelder tap på salg av bolig. Da kan du ikke ha bodd i den mer enn ett år for å få skattefradrag.
Har du eid den i mer enn ett år, kan tapet likevel trekkes fra dersom du har bodd i leiligheten i mindre enn ett år i løpet av de to siste årene du har eid den.
- Det man skal være klar over er at investeringer som er gjort på boligen, som for eksempel et påbygg, skal trekkes ifra på salgssummen, utdyper Refling.
Utleie
Skattereglene for utleie ble endret i 2008, som blant annet innebar at den såkalte halvårsregelen ble fjernet.
Bor man selv i deler av boligen inntreffer skattefritak kort fortalt ved følgende forhold:
- Eieren bruker minst halvparten av boligen til eget bruk, regnet etter utleieverdi.
- Hele eller større del av boligen leies ut for mindre enn 20.000 kroner i inntektsåret.
Dersom leieinntekten er skattepliktig har man fradragsrett for alle driftsutgifter knyttet til boenheten. Det gjelder blant annet vedlikehold, forsikring og kommunale avgifter.
I det tilfellet hvor man eier en leilighet som kun benyttes til utleie, vil leieinntekten skattlegges fullt ut, men med fradrag for driftsutgiftene.
Nærmere beskrivelse av skattereglene for utleie finnes på Skatteetatens sider.
Her kan du laste ned skjemaet som heter Årsoppgjør for utleie mv. av fast eiendom.
Hytta
Både salg og utleie av fritidsbolig beskattes annerledes enn privatbolig.
Skattefri salgsgevinst gis bare dersom man har brukt hytta i minst fem av de siste åtte årene, samt at hytta må være avtalt solgt minimum fem år etter at den ble kjøpt.
Ved et salgstap kan dette trekkes fra dersom man har eid fritidseiendommen i fem år eller mindre, eller ikke brukt den som egen fritidseiendom i fem av de siste åtte årene før salget.
Ved utleie gjelder følgende regel for skattlegging: 85 prosent av utleieinntekten over 10.000 kroner skattepliktig.
Postene 2.8.2, 2.8.3, 3.3.6, 3.3.12.
Les også:
- Jeg kunne spist svigemors flislagte gulv
Denne saken ble første gang publisert 12/04 2010, og sist oppdatert 24/06 2017.