Boligkjøp
Slik vinner du budrunden
Har du funnet drømmeboligen, kan det være lurt å kline til med noen ekstra titusener.
Når du først har funnet en leilighet som oppfyller kravene dine, og du har finansieringen klar, er utfordringen å vinne budrunden.
Siden budgivningen ofte går fort, kan det være avgjørende å ha lagt opp en strategi på forhånd.
Skal du selge bolig? Hvorfor ikke gjøre det på YouTube? Sjekk priser på meglere her.
Vurder konkurransen
Det første du gjør, er å se an konkurrentene på visningen.
- Mitt tips er å gå på fellesvisningen og se hvor mange som kommer der. Slik får du kartlagt hvor stor konkurransen vil bli, sier Kurt Helge Frafjord, daglig leder i Aktiv Eiendom i Stavanger.
Er det få folk på visningen, er det større sannsynlighet for at det vil gå din vei, og du kan ha litt is i magen. Kryr det derimot av mennesker der, kan du regne med at budrunden vil gå høyt, og da er det er lurt å komme raskt på banen, mener han.
Skal du kjøpe hytte? Sjekk hvorfor du bør gjøre det nå.
Gå rett til topps
Har du funnet drømmeboligen, kan det være smart å kline til.
- Er det fullt på visningen, er det ingen tvil om at det kan være lurt å legge på noen titusener på prisantydningen ved første bud. Er det en bolig du virkelig vil ha, kan du by det du har satt som din øvre grense med det samme, og satse på at det vil skremme bort konkurrentene, sier Frafjord.
Det er derimot sjeldent lurt å legge seg for lavt, selv om du er først ute.
Tips før budrunden:
* Ha finansieringen klar
Avklar hvor mye du kan låne før du går inn i budrunder.
* Ha en øvre grense
Før du setter i gang med å by, sett en grense for hvor høyt du har råd til å gå, og hold deg til det. Husk: Du skal ikke bare ha råd til å kjøpe boligen, du skal ha råd til å leve i den også.
* Bruk tid
Ikke ha det for travelt. Da kan du bli sittende med en leilighet du ikke skulle ha kjøpt.
* Vær kritisk
Vær kritisk og still mange spørsmål til selger og megler under visningen.
* Det er finnes mange drømmeboliger
Har du funnet boligen du alltid har drømt om? Husk på at den neppe er så unik at du ikke vil finne flere. Det er sjelden et smart utgangspunkt for en budrunde at du vil ha boligen for enhver pris, om ikke lommeboka tillater det.
- Da lokker du bare flere potensielle kjøpere med i budrunden, sier Frafjord.
Nøkterne debutanter
En budsituasjon er nesten alltid preget av raske frister og kort beslutningstid for både selger og kjøper.
Derfor er det viktig at du har kartlagt din økonomiske ramme før du går inn i en budrunde.
- Førstegangskjøpere har gjerne begrensende midler, og er derfor mer nøkterne i budgivningen enn de som kjøper sin andre bolig, er erfaringen til megler Trond Ødegård ved Krogsveen, avdeling Nordstrand i Oslo.
Har du aldri kjøpt bolig før? Her får du tipsene til husdebutanter.
Sett en øvre grense
- Er det en bolig du har virkelig lyst på, må du by - og da har det kanskje ikke så stor betydning om den går for litt mer enn du hadde håpet. Uansett bør alle sette seg en øvre grense for hvor høyt de er villige til å gå, før budrunden starter, råder Ødegård.
Ikke la deg presse
Også Kurt Helge Frafjord i Stavanger anbefaler å bestemme deg for en øvre grense for det du er villig til å betale.
- Det viktig at du som kjøper har satt deg en grense for hvor høyt du er villig til å gå, siden det er lett å bli revet med i en intens budrunde - særlig om det er en bolig du er svært interessert i. Men ikke la deg presse til å gi høyere bud enn du har økonomiske rammer til, råder Frafjord.
Tips til budrunden
Det kan være lurt å være den som gir det første budet. Det nytter ikke å sitte på gjerdet og vente, da faller du gjerne utenfor med det samme, ifølge Trond Ødegård.
- Et triks kan være å by en del over det høyeste budet, ikke bare høyne til nærmeste 5000 eller 10 000. Det gir signal om at du virkelig vil ha boligen, og mange konkurrenter vil la seg skremme bort av den høye økningen, sier han, men understreker at her er det ingen fasit, hver enkelt må lage sin egen taktikk.
- En budrunde handler om følelser og psykologi. Vi meglere vet jo ikke hvem det er som virkelig vil ha boligen, men vi ser fort hvem som lar seg riste av, forteller megleren.
Trenger du håndverker på boligen, kan du prøve ut denne tjenesten.
Lar seg rive med
Ødegård sier at han ofte møter folk som lar seg rive med, og byr høyere enn de egentlig hadde tenkt.
- Det er særlig de som skal ekspandere til en større bolig, som lar seg rive med, ikke førstegangskjøperne, de holder seg innenfor grensen de har satt. Mange glemmer at de skal ha penger til å leve også, ikke bare til å bo. Men det er forskjellig hva man mener er greit.
På Nordstrand i Oslo er det særlig boliger opp til 6 millioner som går godt over takst.
- Det er en pris mange har råd til, og boliger i denne prisklassen er svært populære blant andregangskjøpere. Da blir budgivningen intens, og prisen høy, sier Ødegård.
Går for markedspris
Verken Frafjord eller Ødegård har noen tro på at det finnes en bestemt strategi til å få presset prisen nedover.
- Strategien må du vurdere etter at du har sett hvor mange som var på fellesvisningen. Det finnes egentlig ingen regler for hva som er riktig og ikke riktig. Men i dag er det gjerne slik at en bolig går for markedspris uansett, sier Frafjord.
- Dette gjelder særlig om det er snakk om en attraktiv leilighet midt i byen, da bør du legge inn bud på et realistisk nivå. Er det derimot en bolig i et mer grisgrendt strøk du er ute etter, kan det være mulig å få presset prisen ned, og det kan være lurt å tenke mer strategisk.
Les også:
Selg boligen selv, spar penger