Billig strøm

Få billigere strøm ved å bytte strømleverandør

Ønsker du billigere strøm? Et bytte av strømleverandør er enkelt, og du kan spare over to tusen kroner.

BYTT STRØMLEVERANDØR: Sannsynligheten er stor for at du betaler for høy strømpris. Ved å bytte strømleverandør kan du spare både én og to tusenlapper.
BYTT STRØMLEVERANDØR: Sannsynligheten er stor for at du betaler for høy strømpris. Ved å bytte strømleverandør kan du spare både én og to tusenlapper. Foto: Foto: Aleksander Nordahl/Scanpix
Sist oppdatert

Strøm og energiforbruk engasjerer oss når kulda setter inn.

Har du den samme strømleverandøren som du alltid har hatt, har du sannsynligvis gått glipp av mange tusenlapper.

- Dersom man aldri har byttet strømleverandør før, er sannsynligheten stor for at man har en dyr leverandør, sier kommunikasjonsrådgiver hos Forbrukerrådet, Martin Skaug Halsos, til klikk.no.

Og ifølge statistikk fra Statistisk sentralbyrå har spotpris vært den strømavtalen som de siste ti årene gjennomgående har gitt gunstigst strømpris (se grafikk lenger nede).

Ifølge Konkurransetilsynets kraftbørs for uke 38 (2010), skiller det 11,5 øre på den laveste og høyeste strømprisen.

For en bolig med et årsforbruk på 20 000 kWh betyr det en besparelse på over 2000 kroner. Gjennomfører du i tillegg noen sparetiltak, kan gevinsten raskt dobles.

Enkelt å bytte leverandør av strøm

"Lojale nordmenn kaster penger ut gjennom vinduet", proklamerte leder av Forbrukerrådet, Randi Flesland, i 2010.

Hun kunne fortelle at svært få nordmenn vurderer å bytte strømleverandør, til tross for at et leverandørbytte er meget enkelt og gevinsten i tusenkronersklassen.

Når man er inne på Konkurransetilsynets Kraftbørs, og funnet frem til den rimeligste leverandøren, er leverandørbyttet for strøm unnagjort på et par minutter.

Sjekk avtalen

Ifølge Konkurransetilsynet er det to ting man bør være bevisst på når man skal bytte levarandør av strøm:

  • Sjekk betalingsinformasjonen før du inngår en avtale. Noen har betalingsvilkår som kan påvirke den faktiske prisen du betaler for strømmen. Vær også oppmerksom på ekstra administrasjonsgebyr ved kundeservice eller giro.
  • Forskuddsbetaling og årlige fastbeløp kan ha enkelte ulemper. Hvis for eksempel en leverandør går konkurs, risikerer kunden å tape forhåndsinnbetalte beløp, skriver Konkurransetilsynet.

Det skjedde blant annet med med mange kunder av selskapet Vitel. Etter at Vitel gikk konkurs sendte selskapet sluttfaktura med forskuddsbetaling til sine kunder.

Men det er også usikkert hva du får igjen av forhåndsbetalte beløp dersom du bytter leverandør.

Fast eller flytende pris på strøm?

Generelt har det vært slik at flytende strømpris har vært gunstigere enn fastpris, dersom man ser bort de korte periodene hvor strømprisen stiger voldsomt.

Men det er nettopp mot slike prishopp at en fastpris er en god forsikring å ha.

"Dersom en ønsker å sikre seg mot at strømregningen blir uventet høy for en avregningsperiode, og samtidig er villig til å betale litt mer i gjennomsnitt over en lengre periode for å være sikker på at en ikke får en slik høy regning", skal man ifølge Konkurransetilsynets vurdering velge fastpris.

BILLIGERE STRØM? Grafikken viser hvordan det årlige forløpet av strømprisene har vært siden 1999. Spotpris (violett) har gjennomgående hatt det gunstigste forløpet, mens standard variabel pris (turkis) frem til 2007 har ligget over de andre avtalevariantene. Fremstillingen er basert på tall fra SSB.
BILLIGERE STRØM? Grafikken viser hvordan det årlige forløpet av strømprisene har vært siden 1999. Spotpris (violett) har gjennomgående hatt det gunstigste forløpet, mens standard variabel pris (turkis) frem til 2007 har ligget over de andre avtalevariantene. Fremstillingen er basert på tall fra SSB. Foto: Grafikk: Klikk.no

- En fastprisavtale kan være fornuftig for dem som ønsker forutsigbarhet i sitt husholdningsregnskap, supplerer Skaug Halsos.

Spotpris på strøm

Har man bestemt seg for å gå for en flytende strømpris, står man igjen ovenfor et nytt valg;

Spotpris med påslag eller standard variabel pris.

Ifølge Konkurransetilsynet har det i de to siste årene vært små forskjeller mellom disse to avtaletypene, likevel med et ørlite pluss til spotprisen.

Det viktigste er derfor å sørge for å ha en av de billigste avtalene innenfor den produkttypen man velger, fremhever tilsynet.

Sjekk nåværende avtale

Et alternativ til å bytte strømleverandør kan være å sjekke den nåværende avtalen for å undersøke om leverandøren har andre, mer gunstige avtaler.

- Det er ikke en særlig gunstig strategi å aldri sjekke den avtalen man har, understreker Skaug Halsos, som råder til å bruke en helg på å igjennom strømforbruket og sjekke hvilke priser og avtaler som finnes.

Les også:

Slik bytter du strømleverandør

Optimal oppvarming av boligen

Triksene du sparer tusenlapper på

Denne sekken er helt vanntett

Denne saken ble første gang publisert 10/09 2010, og sist oppdatert 25/06 2017.

Les også