Massivtre

Bedre miljø og inneklima

Massivtre er det nye miljøvennlige alternativet. Kronprinsparet er blant mange som følger trenden.

VILLMARKSHYTTE: Å bygge hytta i massivtre er et miljøvennlig alternativ. Denne hytta til Esten Aas-Eng ble ferdig på to dager.
VILLMARKSHYTTE: Å bygge hytta i massivtre er et miljøvennlig alternativ. Denne hytta til Esten Aas-Eng ble ferdig på to dager. Foto: Foto: Frode Larsen
Sist oppdatert
NY TEKNIKK: Denne massivtrehytta er laget med en ny teknikk, der man limer sammen trevirket med trenagler og surmelk i en tykkelse på ca. 20 cm. Treet har da en viss fuktighet, mens naglene har en annen. Når elementene tørker, fester naglene seg så hardt at det ikke er mulig med noe bevegelse. Her er treets egen kraft kombinert med naturlige prosesser, forklarer hytteeier Esten Aas-Eng.
NY TEKNIKK: Denne massivtrehytta er laget med en ny teknikk, der man limer sammen trevirket med trenagler og surmelk i en tykkelse på ca. 20 cm. Treet har da en viss fuktighet, mens naglene har en annen. Når elementene tørker, fester naglene seg så hardt at det ikke er mulig med noe bevegelse. Her er treets egen kraft kombinert med naturlige prosesser, forklarer hytteeier Esten Aas-Eng. Foto: Foto: Frode Larsen

Dette er massivtre

Massivtreelementer er treplanker som er lagt ved siden av hverandre eller lagvis i kryss. Sistnevnte er mest vanlig. Treplankene blir sammenføyd med lim, dybler eller stålstag. Plankene danner et byggelement som vanligvis er 120 cm bredt og fra 3 til14 meter langt.

Fordeler:

  • Høy grad av fleksibilitet
  • Gode brannegenskaper
  • Lav egenvekt
  • Gode miljøegenskaper
  • Enkle å bearbeide
  • God totaløkonomi

Kilde: TreFokus

For mange er det naturlig å velge laft eller reisverk når man skal bygge hytte. Men det finnes et annet og miljøvennlig alternativ - massivtre.

Les også: Slik gjør du hyttekuppet

I blant annet Tyskland er massivtre blitt brukt som byggemateriale en stund. Nå har også nordmenn fått øynene opp for materialet, som er miljøvennlig og gir en naturlig isolasjon.

Blant andre har kronprinsparet bygget den nye hytta si i Nore og Uvdal i massivtre.

Bilde av Haakon og Mette-Marits hytte ser du her.

Stor miljøgevinst

Metoden innebærer prefabrikerte massive trelementer som settes sammen på tomta. Prisen er omtrent det samme som laft, og noe dyrere enn reisverk.

Mange produsenter av massivtre har hittil brukt treverk med unødig høy kvalitet i modulene. Nå brukes også en annen sortering og man blander gjerne tresorter, noe som gir stor miljøgevinst.

Isolerende effekt

- Nytt er det også at elementene inneholder freste spor for stillestående luft, som igjen gir en tilfredsstillende isolerende effekt. Dermed trenger man ikke ytterligere isolasjon, sier arkitekt Odd Haslestad.

- Huset puster naturlig gjennom treelementene. Øvrig ventilasjon, utover bad- og kjøkkenvifte, blir unødvendig.

Miljøvennlig og sunt

Noen mil fra Røros skapte Esten Aas-Eng en unik og miljøvennlig hytte i samarbeid med sin venn og arkitekt Odd Haslestad.

Elementene er dekket utvendig med trefiberplater presset sammen med naturlig latex og harpiks, som virker som en pustende vann- og vindsperre. Ytterkledningen består av malmfuru som skal stå ubehandlet og grånes i takt med vær og vind.

Les også: Nytt bad for 3000 kroner

- Dette er ikke bare et miljøvennlig hus rent bygningsteknisk, men det sørger også for et sunt inneklima, sier hytteieren Aas-Eng.

Ferdig på to dager

Taket er, ifølge arkitekt Haslestad, designet for å tåle det norske klimaet uten papp eller takstein. Dette gir også flere muligheter for å bruke elementene til en mer spennende arkitektur.

I denne hytta strekker taket seg nedover siden som yttervegg. Konstruksjonen er svært enkel, for bæringen ligger i ytterveggene.

Tiden det tar å sette opp et bygg i massivtre er selvfølgelig avhengig av størrelsen og kompleksiteten i bygget. Hytta på Tolga tok det to dager å sette opp. Grunnarbeid og finish kom da i tillegg.

Se bildegalleriet fra massivtrehytta til Esten Aas-Eng.

Se også hva Byggforsk (Sintef) sier om massivtre .

Dette er noen av leverandørene av massivtre:

Moelvern Massivtre

Holz100

Norsk Massivtre

Montasje as

Les også:

Sjarmerende tømmerhytte

Test: Gummistøvler til vinterbruk

Alpenes beste skisteder

Denne saken ble første gang publisert 16/01 2009, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også