Pusse opp bad billigst mulig
3000 kroner kostet det å fornye badet
Et nedslitt bad ble pusset opp svært billig. Men fagfolk advarer mot å ta for lett på oppussingen.
Har du et slitent bad som du ikke ønsker - eller har råd til - å pusse skikkelig opp? Har du noen arbeidstimer å avse? Da kan du få et fornyet bad for få tusenlapper.
Baderommet på bildet er ca fire kvadratmeter stort. Det er opprinnelig fra 50-tallet, men fikk nye plater malt med våtromsmaling rundt år 2000. Siden har malingen begynt å flasse av. Eieren ønsket å gi badet et ansiktsløft til lavest mulig pris
Første skritt var å skrape vekk den gamle malingen. Alle sprekker og ujevnheter ble sparklet. Deretter ble vegger og tak slipt med sandpapir. Platene langs den ene veggen hadde tapt seg såpass at de ble skiftet ut med nye plater. Sprekker ble fuget igjen.
Så ble veggene malt, og nye hyller ble satt inn. Den lange trehyllen er en eikeplanke eier hadde liggende, den lyseblå hyllen er gamle hyller som ble malt i samme farge som veggen og satt sammen på en ny måte. Vinduskarmen ble malt med en maling eier hadde fra før.
Pris for ansiktsløftingen: Tre liter maling, tre stk vannavvisende kryssfinérplater, 2 sparkeltuber, grunning, sandpapir, aluminiumslister og fugemasse: I underkant av 3000,- til sammen.
Råd til billig oppussing av bad
Det sier seg selv at med et lavt budsjett, er det begrenset hvor mye du får gjort på badet. Interiørarkitekt Aase Imset mener likevel man kan få til store forandringer med få midler. Hennes beste tips til billig oppussing av badet er følgende:
- Å bytte et gammelt toalett hvor røret synes, og sette inn et såkalt back to wall-toalett, vil gjøre at badet ser mye penere ut.
- Vasken kan byttes ut med en mer moderne, gjerne med en designformet vannlås.
- Hvis du har fliser med uønsket dekor eller border, kan de males over. Husk å rengjøre nøye først.
- Rimelige nye fliser kan også skapes ved å lime ny dekor utenpå de gamle.
- Hvis du bare har ett lyspunkt i taket, kjøp en lampe med flere lyspunkter for å få lyset mer ut mot veggene. Da ser rommet større ut.
- Ny søppelbøtte, dobørste og spreke håndklær kan muntre opp et gammelt bad.
- Å feste en plate bak dusjarmaturet, for eksempel en mahogniplate eller en lakkert tynn jernplate kan bli veldig stilig.
- Hvis du setter inn speil for å gjøre rommet større, tenk over hva du speiler. Skittentøysdunken eller doen er ikke så lekkert å ha dobbelt.
Viktig å følge våtromsnormen
Selv om reglene nå er slik at du ikke trenger å søke kommunen om tillatelse for å pusse opp badet - så lenge naboens eiendom ikke blir berørt ved at brannskillet brytes - gjør du alt på eget ansvar.
Cato O. Karlsen, daglig leder i Fagrådet for våtrom er meget skeptisk til billigløsninger på badet. Han anbefaler folk å følge våtromsnormen, og til å bruke fagfolk til all oppussing av bad. Karlsen har sett flere bad hvor det har gått galt og kommet fuktskader.
- Ofte skyldes det manglende ydmykhet hos forbrukeren. Man søker på nett, finner noe som passer, men har ikke kompetanse til å drøfte det man finner, sier han.
Hans beste råd om du likevel ønsker å gi badet et ansiktsløft er:
- Be om dokumentasjon i butikken på at produktene du bruker har SINTEF Teknisk godkjenning eller tilsvarende.
Han legger til at dersom budsjettet er begrenset, er det lite annet man får gjort enn å skifte overflatene, og da er maling det rimeligste alternativet.
- Men husk at det må være våtromsmaling.
Han fremhever videre at dersom man velger våtromsplater, er det særdeles viktig å lese monteringsveiledningen nøye, og være nøyaktig i utførelsen.
Dersom gulvet skal fornyes, så er vinyl ifølge Karlsen en av de rimeligste metodene.
- Sjekk imidlertid at sluket er egnet til vinyl.
Og skulle du angre på at du satte i gang alene, har du fortsatt mulighet til å ringe noen profesjonelle. Forsikre deg da om at de er sertifisert i henhold til Byggebransjens våtromsnorm, BVN. Fagrådet for våtrom har en oppdatert liste over over godkjente våtromsbedrifter.
Denne saken ble første gang publisert 22/07 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.