Store fliser på små bad
Nå skal flisene på badet være store
Nå skal baderommet ha store fliser, men hvordan løser man det på små bad?
Når nordmenn skal pusse opp er det kjøkken og bad som står øverst på ønskelisten. Baderomstrendene har endret seg de siste årene, i takt med produsentenes utvikling av fliser. Nå vil stadig flere ha store fliser på baderommet, og flisene blir bare større. De store flisene gir et renere, roligere og mer minimalsitisk uttrykk, med færre fuger.
- Det gir også en større romfølelse, særlig ved valg av rektangulære fliser, sier Patrik Björklund, butikksjef hos Höganäs til ifi.no.
Større fliser
- De siste fem årene har vi sett en merkbar endring i markedet, og dagens produsenter av keramiske fliser, fra Italia, Tyskland og Spania, lager nå større fliser, sier Viggo Rangnes fra Bergersen Flis as til klikk.no. Men de har helt andre forhold å tenke på når det gjelder flisenes egenskaper enn det vi nordmenn har. De forholder seg stort sett til flis som skal legges på betongkonstruksjoner, større baderom og et varmere klima. I Norge må vi stort sett forholde oss til treverk når vi skal bygge nytt baderom. I tillegg er de fleste norske baderom mindre i størrelse, og med helt andre krav til fall mot sluk, siden vi må ta hensyn til fuktproblematikk som er langt større i den type bygg.
- I Norge har for eksempel 20x20 fliser på gulv vært svært vanlig og det har vært et typisk norsk fenomen, forklarer Rangnes i bladet Murmesteren. Flisene er lette å legge fall med også i små baderom. Utfordringen de siste årene har vært at produsentene i stadig større grad har sluttet å produsere små gulvflis som 20x20. Disse flisene har i stor grad vært keramiske fliser produsert etter gammel teknologi. Dagens produsenter tar ingen hensyn til norsk byggeskikk når de skal produsere sine nye serier. Stadig flere fliser kommer i porecellanato-kvalitet og gjerne i store størrelser som 45x45 og 60x60.
De fleste har likevel ikke så store bad at flisene kan være i store størrelser. Forutsatt at du ikke har dusjkabinett, men ønsker store fliser, må du tenke annerledes rundt sluket.
- Da blir det vanskelig med det tradisjonelle sluket. Store fliser inntil runde sluk er teknisk umulig. Man får ikke et pent fall, for flisene kan ikke bøyes, sier Björklund.
Mosaikk i dusjsonen
Om du ønsker å ha samme fliser over hele baderommet, kan du velge mosaikkfliser i dusjsonen fra samme serie. Om man ikke ønsker dette kan man for eksempel bruke rullesten eller glassmosaikk.
- Fordelen med store fliser i porcelenato-kvalitet er at de også som oftest er skåret ned til moduler i 15x15, 10x10 og i mosaikk. Mange velger derfor større fliser på deler av gulvet men mindre fliser i dusjsonen. Ønsker kunden storformatfliser er det først og fremst viktig å tenke på at man velger fliser fra en kvalitetsprodusent. Dette gjelder naturligvis både gulv og vegg. Slike fliser bør i utgangspunktet være av porcelenato-kvalitet, sier Rangnes.
- Å kombinere med mosaikk i dusjfallet kan bli en detalj i seg selv også, sier Andersson Henrik Andersson, salgssjef for Golvabia i Norge til ifi.no. Selv om store fliser er en trend, selger mosaikk fortsatt bra.
- Ikke alle serier har mosaikk i tillegg, men da kan man finne en som er veldig lik. Det kan være greit å vite at gulvleggere ofte tar dobbelt betalt ved legging av mosaikkfliser, opplyser Björklund.
Alternative løsninger
Hvis du ikke ønsker en sone med mosaikkfliser kan du velge en annen løsning for avrenning. For eksempel kan rektangulære renner som kommer i forskjellige farger og design være et alternativ.
- Ikke alle kjenner til at det finnes avlange sluk. De legges inntil veggen slik at man får et mer jevnt fall. På grunn av formen fanger det opp mer vann og kan legges inntil store fliser, sier Björklund.
Senket dusjsone
En annen alternativ løsning ved tradisjonelt sluk er å senke dusjsonen.
- Med denne løsningen må du fortsatt ha fall, men da kan du ha store fliser i resten av rommet. Dersom du ønsker store fliser, avklar alltid med flislegger på befaring, understreker Björklund.
- Nedfelling av fliser i såkalte dusjgruber er også en løsning, forklarer Rangnes. Med en kant opp mot det øvrige gulvet er man sikret at vannet holder seg i dusjsonen og ikke beveger seg mot andre områder. Det finnes i dag flere ferdigproduserte dusj-gruber fra VVS-leverandørene som gir gode løsninger. En løsning som også er en meget elegant er Villeroy & Boch sine nedtrinns-fliser.
Les også:
Her finner du de kuleste interiørbildene
Du vil ikke tro hvordan denne rønna ser ut i dag