Vegghengt toalett
Lekkasjefare med vegghengt do
Vegghengte doer monteres med sisternen inne i veggen, noe som gjør vannlekasjer vanskelige å oppdage.
Vegghengte toaletter har blitt mer populære de siste årene, men ifølge Ole Larmerud, teknisk direktør hos Norske Rørleggerbedrifters Landsforening, er de fleste vegghengte toaletter ikke montert i henhold til forskriftene.
- Feilmontering fører til at vannskader ikke blir synlig før det er for sent, sier han til bladet Vi i Villa .
- Det er veldig mange vegghengte toaletter hvor cisternen er montert på feil side av membranen. Vi anbefaler derfor at man først bygger ferdig våtrommet og så kasser inn cisternen, sier daglig leder av Fagrådet for våtrom (FFV), Lars Gulbrandsen.
Les også: Nytt bad for 3000 kroner
Krav om enkelt vedlikehold
Ifølge teknisk forskrift skal sanitæranlegg utføres slik at lekkasjer lett kan oppdages og at deler enkelt kan skiftes ut. Ved at toalettet henges på veggen og cisternen skjules innenfor, blir både vedlikeholdet og tilgjengeligheten vanskeliggjort.
- Innebygde toaletter som bygges i strid med forskriftene, vil derfor være ulovlige, sier Lars-Erik Fiskum ved Vannskadekontoret.
- Det kan bli veldig dyrt dersom man må komme til en cisterne som er skjult inne i veggen, sier Lars Gulbrandsen. - I verste fall kan man risikere å måtte rive hele våtrommet.
Ved å montere det vegghengte toalettet etter at våtrommet er ferdigstilt, vil man ifølge Gulbrandsen få en langt lettere tilgjengelighet ved lekkasje.
- Det eneste man da behøver er å rive kassen som er bygget rundt.
Ifølge Byggebransjens våtromsnorm (BVN) anbefales det å ha et lite lager av ekstra baderomsfliser, slik at man unngår å måtte bytte ut alle flisene.
Les også: Vannskademarerittet
Lett synbare lekkasjer
Et annet krav ved sanitæranlegg er at eventuelle lekkasjer skal kunne oppdages lett. Dette vanskeliggjøres dersom cisternen bygges inn i veggen. En lekkasje kan ligge og "godgjøre" se lenge før den blir synlig, og da er sannsynligheten stor for at vannskaden er omfattende. Et minimumskrav ved valg av innebygget cisterne er derfor at det etableres en såkalt drensåpning. Ved en eventuell lekkasje vil vannet derfor raskt bli synlig på baderomsgulvet.
- Utfordringen med en innebygget sisterne vil uansett være en løsning som gjør det lett å komme til den, enten fra baksiden eller ved at det skjæres ut en del av veggen, sier Gulbrandsen.
Les også: Bad for han og henne
Monteringsalternativer
Ifølge Fagkontoret for våtrom og Lars Gulbrandsen, er altså anbefalingen å kasse inn sisternen, som det heter. Det betyr at toalettskålen og sisternen henges utenpå en ferdig våtromsvegg, enten som en installasjonsvegg eller som en rørkassett (se figur under).
En annen løsningen dersom man velger den innebygde varianten, er å benytte seg av en såkalt cisternekasse . Den fungerer ved at vann fra en eventuell lekkasje renner ned i kassen og så ut på gulvet.
Hele våtromsnormen for såkalte innbyggingssisterner for klosetter (BNV 42.410) fås kjøpt hos FFV. På CD koster den 1500 kroner, mens prisen for papirversjonen er 2125 kroner. Normen er også tilgjengelig på internett for 1750 kroner.
VVS-sjekk
Ifølge tall fra Forsikringsnæringens Hovedorganisasjon er det vannskader på tre til fire prosent av den norske bygningsmassen hvert år. Forsikringsselskapene tilbyr premierabatt om du gjennomfører en såkalt VVS-sjekk, som innebærer at røropplegget gås opp sammen med en rørlegger med noen års mellomrom.
Les også:
Disse juicene er de mest sunne.
Slik baker du julens beste kaker.
Denne saken ble første gang publisert 09/12 2008, og sist oppdatert 29/04 2017.