Arkitektur: Smalt hus i Antwerpen
Utnyttet plassen på 2,4 meter maksimalt
Den prisbelønte leiligheten med badekar på taket og kunstneriske fasader er Antwerpens kuleste bolig.
Den oppsiktsvekkende boligen med fargerik fasade ligger i et strøk i Antwerpen som tidligere var området for prostitusjon.
Tanken til byggherrene, arkitektparet Silvia Mertens og Peter Peerlings i Sculp(IT), var å gi bygningen den rette balanse mellom luksus og funksjonellle løsninger til daglig bruk.
Intensjonen med den transparende arkitekturen var også å nettopp sende et vink tilbake til den tid da kvinner sto på utstilling i nabolaget.
Kombinerer stil og funksjon
Huset er 12 meter høyt, 2,4 meter bredt og 5,5 meter dypt.
Utfordringer med vanskelig tomt har dette huset til felles med mange andre arkitekturprosjekter. Men det går altså an å bygge drømmehuset på smal tomt.
Ettersom tomten arkitektparet hadde til rådighet mellom to allerede ekisterende byhus altså var bare 2,4 meter bred, lå det i kortene at deres eneste mulighet til å få en komplett bolig og et sted for for arkitektvirksomheten var å bygge lekkert og smalt i høyden.
Stablet etasjer
Huset ble reist med en ramme av stål. Så ble etasjedekker i massivt tre lagt inn, en etasje av gangen opp mot toppen av huset. Grovt sett kan man si at fire omtrent like etasjer ble stablet i høyden.
En etasje pr. funksjon
Førsteetasje er øremerket arbeid, andreetasje er kjøkken og spisestue, tredje "relax" og fjerde er stedet for soverom.
Taket er med bassenget er unikt for å nyte utsikten, himmelen og Antwerpens skyline.
Beskyttet for blikk
I motsetning til de andre soner i huset er beboerne helt beskyttet for innsyn når de oppholder seg her oppe.
Vinduer blir til kunstverk
Vinduene i huset er også spesielle. De har svarte stålrammer og vindusflatene opplyses av fargete lyskilder. Resultatet er at gatefasaden og hele huset får et selvstendig, kunstnerisk uttrykk.
Maks ut av små rom
- Vi ville utnytte den begrensete plassen vi hadde til rådighet maksimalt, forteller eierne til bonytt.no.
De planla byggeprosessen av anlegget svært nøye, noe som igjen medførte en uvanlig kort byggeperiode.
Ekspressfart
For eksempel ble stålskjellettet som bærer bygningen reist på tre uker. Så ble spiraltrappen og resten av de tekniske innstallasjoner for vann og ventilasjon satt inn.
Krympete møbler
Den fastmonterte innredningen er også tegnet av arkitektene. Den er nedjustert i størrelse for å passe på den begrensete gulvplassen bygningen byr på.
Åpenheten er trumfkortet
- De store vinduene og åpenheten i etasjene var ikke bare en nødvendighet. Den er selve trumfkortet sett i et arkitektonisk perspektiv, sier byggherrene.
Dette er et infill-prosjekt
- Slike smale, nye hus inneklemt mellom to gamle kalles infill-prosjekter på arkitektspråket. Og hovedutfordringen i slike hus er å få tilstrekkelig med dagslys helt inn i boligen, fortelller arkitekt MNAL Guttormur Magnusson i Nano Arkitekter AS til bonytt.no
Glass i begge ender
Han presiserer at dette vanligvis gjøres med en kombinasjon av virkemidler. Blant annet ved store glassfasader på begge sider av boligen samt ved bruk av glassvegger og ditto dører inne i huset.
Midtrommene er de mest krevende
- Det er spesielt viktig å være klar over at det er særlig rom midt inne i bygningen som kan bli uheldig mørke uten direkte innfall av dagslys, sier eksperten.
Opparbeidet kompetanse
Han utdyper at i land som Belgia og Holland er det århundrelange tradisjoner og høy ekspertise på nettopp slike problemstillinger.
- Tenk bare på alle de svært smale husene langs kanalene i Amsterdam, avslutter Guttormur Magnusson.
Fri fantasi fortsetter
Siste nytt fra det kreative arkitektparet Mertens/Peerling er et flytende badebasseng. Det blir plassert midt ute i havnebassenget i Antwerpen og er det første i sitt slag i Belgia. Det åpner 1 juli 2012.
Se mer:
Under stålkuppelen ligger landets kuleste bad
En slik toppetasje har du aldri sett maken til
Se over 1000 inspirerende interiørbilder