Industriell og terrengtilpasset

Stor takhøyde i arkitektboligen

Tretti meter lang og seks meter høy. Det hindret ikke arkitekt Annette Tandrup Lyngesen i å plassere villaen sin ytterst ute på et lite platå.

Sist oppdatert
TEMPEL: Huset er langt, ja visst. Men fra kortsiden ser det lite ut, og
minner mest om et tempel. Store løvtrær vokter huset.
TEMPEL: Huset er langt, ja visst. Men fra kortsiden ser det lite ut, og minner mest om et tempel. Store løvtrær vokter huset. Foto: Foto: Nils Petter Dale

Hvem, hva og hvorfor?

Hvem: Arkitekt MNAL/MAA Annette Tandrup Lyngesen.

Hva: En tretti meter lang og seks meter høy villa med 210 kvm grunnflate. Beliggende på Nesodden utenfor Oslo. Ferdigstilt i 2003.

Hvorfor: Den moderne bygningen kombinerer en utsøkt terrengtilpasning med spennende grunnplaner i begge etasjer.

- Det føltes helt naturlig, sier Annette og forklarer: På tomten var det en kløft i kotenes lengderetning, parallelt med Bunnefjordens sør-nord-retning. Huset bare måtte plasseres her.

Slik gikk det til at nesoddenvillaens lange linjer i dag strekker seg mot skogkledd kystnatur og glitrende Oslofjord.

Stål, glass og sedertre pryder bygningen som ligger parallelt med konturene i terrenget.

Store glassfelt

Østfasaden åpner seg med store glassfelter mot hovedstaden på den andre siden av fjorden. Smekre vindusprofiler gjør sitt til at hele den framre halvdel av huset oppleves som transparent. Og med utsikt fra alle oppholdsrom forsterkes frihetsfølelsen i huset ytterligere.

Alt glasset gir raskt full oversikt over rommet og åpner for et 80-graders panorama over sjø- og skogslandskapet.

LES OGSÅ: I pakt med landskapet

UTADVENDT:  Hele husets østlige vegg åpner opp mot sjøen ved hjelp av
en gedigen glassvegg. Smekre vindusprofiler bidrar til det lette uttrykket.
UTADVENDT: Hele husets østlige vegg åpner opp mot sjøen ved hjelp av en gedigen glassvegg. Smekre vindusprofiler bidrar til det lette uttrykket. Foto: Foto: Nils Petter Dale

Fritt og åpent

Lys, luft og rommelighet er gjennomgangsmelodien. Alle interiører i boligen er Annettes egne verk. Og hennes fargepalett går fra antrasittgrå via tidløst hvitt til blond ask - et vakkert treverk som også er mye brukt i hennes hjemland Danmark. Det samme med møblene. Evigaktuelle klassikere, stoler, bord og hyller, signert mestrene Arne Jacobsen og Montana kler bygget på selvfølgelig vis.

LES OGSÅ: Lys fra alle kanter

Fast inventar

Hovedsoverommet ligger i første etasje og har et bad som nærmeste nabo. Med kun en glassvegg imellom utgjør disse to rommene en helhet, en sammenhengende romopplevelse. Med to store dører til den bakre, tette hagesiden av huset får soverommet kontakt med resten av anlegget.

Takhøyde

SOFISTIKERT: Husets private soner, hovedsoverom, bad og vaskerom ligger mot den vestvendte hagen på baksiden av huset. Garderoben fra vegg til vegg (til venstre) dekkes av et møbelstoff fra Kvadrat. Stålampe «Tolomeo» fra Artemide og dynetrekk fra Robert Tandberg Møbler. Bak glassveggen i hjørnet ligger hovedbadet.
SOFISTIKERT: Husets private soner, hovedsoverom, bad og vaskerom ligger mot den vestvendte hagen på baksiden av huset. Garderoben fra vegg til vegg (til venstre) dekkes av et møbelstoff fra Kvadrat. Stålampe «Tolomeo» fra Artemide og dynetrekk fra Robert Tandberg Møbler. Bak glassveggen i hjørnet ligger hovedbadet. Foto: Foto: Nils Petter Dale

Alt fast inventar i huset samt gulv er utført i solid, lys ask. Første etasje har takhøyde 2,60 m, noe som er vesentlig høyere enn norsk standard.

HJERNEN BAK: Arkitekt Annette Tandrup Lyngesen trives godt i eget byggverk. ¿ Husets bærekonstruksjon består av tre «skiver» som følger husets lengderetning, inspirasjonen kommer fra industrien, forklarer Anette. Skivene, som er basert på prefabrikkerte elementer, var rimelige. Mens de store glassfeltene og aluminiumsprofilene drev byggekostnadene opp.
HJERNEN BAK: Arkitekt Annette Tandrup Lyngesen trives godt i eget byggverk. ¿ Husets bærekonstruksjon består av tre «skiver» som følger husets lengderetning, inspirasjonen kommer fra industrien, forklarer Anette. Skivene, som er basert på prefabrikkerte elementer, var rimelige. Mens de store glassfeltene og aluminiumsprofilene drev byggekostnadene opp. Foto: Foto: Nils Petter Dale

- Med en slik takhøyde er det lettere å tegne velproporsjonerte rom, ikke minst med hensyn til lysåpninger, mener Annette. Hun mener flere boligbyggere kunne ha glede av å utnytte de store design- og trivelsmulighetene som ligger i slike rause rom.

- Kostnadene er dessuten ofte mindre enn det folk forestiller seg. Arkitektur handler om å avveie bruk av ulike kreative virkemidler og med dem skape scener for et rikere liv.

LES OGSÅ: Tilpasset terrenget

Denne saken ble første gang publisert 24/10 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også