Passiv og aktivhus:
Stiligere aktivhus skal du lete lenge etter
Utviklingen av passiv- og aktivhus går lynhurtig både i Norge i andre land. Her ser du årets prisvinner i Østerrike, et land med værforhold omtrent som i Norge.
Ganske mange mennesker har lenge ment at energibeparende miljøhus som heltrehus, passiv- og aktivhus er vel og bra. Men med hensyn til arkitektur og design har ikke disse miljøhusene vært oppfattet som spesielt spennende.
Utviklingen på dette området skyter nå imidlertid skikkelig fart, og både i Norge og foregangsland som Tyskland og Østerrike skjer det stadig spenstige ting.
Dette solhuset er en prisvinner
Dette "Sunlighthuset" som ligger et lite stykke utenfor Wien i Østerrike er slikt eksempel.
Det er tegnet av Juri Troy i Juri Troy architects, et firma som blant annet er blitt presentert i trendmagasinet Wallpaper. Denne boligen er i det siste hedret flere ganger for sin arkitektur og miljøvennlighet. Se Statspreis og Green Good Design 2012
Et stilsikkert hus for fremtiden
- Denne boligen oppyller de nye, strenge såkalte klimakravene og er sterkt skulpturalt utformet, sier kunsthistoriker og museumsdirektør Nils Anker til Bonytt.no.
Arkitektene bak, Hein Troy Architecten, er blant annet er kjent for å ha transformert en tradisjonell 1950-tallet murvilla til en hypermoderne, funkisinspirert bolig i tre, sier stileksperten.
Gjennomført til fingerspissene
Han bemerker at huset er utmerket plassert i terrenget og har godt med utsikt og lysinnslipp. Måten materialene er benyttet på i alle rom og nivå i huset minner om det som kalles Gesamtkunstwerk.
Det betyr at arkitekten fullfører huset han har tegnet ned til den aller minste detalj.
Anker legger også til at klimatilpasninger i hus ikke er noe nytt fenomen i alpelandene.
Allerede i 1912 tegnet sveitsiske Le Corbusier en villa, Villa Maison Blanche til sine foreldre med blant annet doble vindusglass.
Dette medførte mer komfort og stabil varme i dette huset enn det som var vanlig å ha på denne tiden.
Arkitekten beskriver aktivhusets fordeler
- Sunlighthouse er et aktivhus. Det betyr at det produserer mer energi enn det trenger til konstruksjonen av det, oppvarming, og drift av bygningen. I løpet av tredve år vil dette husets såkalte økologiske fotavtrykk være opphørt, sier arkitekt Juri Troy i Wien til Bonytt.no
Et perfektsjonistisk økodesign
- For å oppnå dette brukte vi bare økologiske materialer, kun fornybar energi og et husdesign som passer perfekt på den litt vanskelige, bratte tomta i Pressbaum forklarer Troy.
Huset er bygget for å passe til en familie med barn, og boligen har innmontert måleutstyr som kontinuerlig overvåker blant annet energiforbruket i bygningen.
Bak dette økoloigiske drømmehuset med utsikt over både høye fjelltopper og grønne enger ligger det en omhyggelig planlegging av alt det tekniske som kan bidra til å spare energi.
Svære solfangere gir varmtvann
Sørfasaden har en svært uvanlig, dramatisk knekk på seg. Dette grepet er ikke tilfeldig. Dette er det beste sted å plassere husets solfangere på 43 kvadratmeter.
I tillegg har huset 8 kvadratmeter solfangere beregnet for produksjon av varmtvann. Sunlighthouse har også et varmegjenvinningssystem og en høyeffektiv varmepumpe.
De store vinduene og det rene, hvitlaserte interiøret er både lekkert og energibesparende. Disse flatene reflekterer lyset på en vakker måte og reduserer behovet for innebelysning. Husets vindusareal er 42% av boligens gulvareal.
Les også:
Hjemmekontoret henger på kanten av stupet
Denne saken ble første gang publisert 08/08 2012, og sist oppdatert 30/04 2017.