Smarte løsninger
Ser du hvor trappen gjemmer seg?
Dette huset er stappet med smarte - og bortgjemte - løsninger.
HER BOR
Hvem? Arkitekt Ajas Mellbye.
Hva? To leiligheter på Bislett i Oslo som er slått sammen til én boenhet på 180 kvadratmeter, fordelt over tre etasjer. Leilighetene er fra 1934.
Hvorfor? Det å slå sammen to gamle og nokså nedslitte leiligheter har gitt svært spennende resultater.
Du gjettet kanskje riktig: her må det vel bo en arkitekt?
Under ombyggingen av leilighetene har Ajas Mellbye latt bygårdens historie tre frem ved å blottlegge deler av den originale konstruksjonen. Det er i spenningsfeltet mellom det nye og det røffe og upolerte han trives best.
- Overflatene kan få være litt frynsete i kantene. Det patinerte opptar meg langt mer enn det «finslige», forklarer Mellbye til magasinet Bonytt.
Originale konstruksjoner
Etter å ha gjort en rekke spennende grep med leiligheten, løftes funkisstilen fra 30-tallet frem. For her var lite av det opprinnelige bevart. Under ombyggingen har Mellbye holdt seg til mange av de samme prinsippene fra tidligere prosjekter han har bidratt til, sånn som fornyelsen av Ekeberg-restauranten og av Østbanehallen i Oslo. Originale konstruksjoner og materialer er løftet frem, og etter ombyggingen på Bislett flommer lyset inn fra tre sider.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Historiefortelling
I bygården har det fra 1934 vært utleieboliger. Det at de opprinnelige kvalitetene var rensket bort, syntes han var synd.
- Betongen var det vi kunne ta vare på av historikk. Om det hadde vært originale dører, karmer og hyggelige, gamle kjøkkeninnredninger, så hadde vi ønsket å gjenbruke disse også.
Han innrømmer at den historieløse behandlingen av bygården ga frihet til å gjøre noe helt nytt. Her var ingen store hindringer. Den armerte betongen tåler juling, i motsetning til et typiske nybygg bestående av betongelementer. Å skjære gjennom gulvene gikk knirkefritt.
- Historikk er en fantastisk kvalitet i en tid da trender ikke varer lenger enn ti sekunder. Jeg kunne jo ha gipset hele kåken og latt den fremstå som helt ny. Men da hadde vi mistet noe viktig.
Bonusen med historiefortellingen er en spennende materialitet. Betongen og de grå overflatene forsvares med lysinnfall fra tre sider. Lyset myker opp. Det samme gjør den vannbårne varmen.
- Betong er et takknemlig materiale å jobbe med. Det at det skal være så hardt, er jeg ikke med på. Jeg lever et barbent liv her oppe, med varme under er betong fantastisk godt å gå på, påstår Mellbye.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Spennende rom og lysinnfall
Når vi spør om hva han anser som en vellykket bolig, svarer han kontant:
- Et godt rom er et sted hvor jeg faller til ro. Fysiske kjennetegn er dagslys som slipper inn fra flere sider. Her oppe lever jeg med sesongene og været – tett på. Litt som på en båt, bare med bedre fortøyning. Etasjeforskjellene gir spennende rom og lysinnfall. Dessuten gir det god mosjon – trapper er undervurdert som trim!
Artikkelen fortsetter under bildet.
Dansk design
På badet er det innredet med et bruktfunn fra finn.no, som huser vask. Det er en spennende løsning som bidrar til å gjøre hjemmet spesielt. Det er også gjort plass til dansk design i hjemmet.
- Har du noen gang vært i et arkitekthjem uten syveren? spør Mellbye og ler.
Hans polstrede utgaver er samlet rundt bordet som faren, arkitekt Pim Pam Mellbye har laget – mannen bak Tryvannstårnet, som var en stor, teknisk utfordring. Pim Pam var for øvrig bidragsyter i Bonytt i mange år. Arkitekturdebatten har Mellbye med seg fra barndom men.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Hemmelig trapp
Trappen som kan trekkes ned fra takterrassen er et resultat av det Mellbye kaller Reodor Felgen-takter. Ståltrappen er luftig konstruert slik at lyset siles ned til kjøkkenbenken når trappen er hevet. Mellbye har sansen for møbler med doble funksjoner. Det er et sikkert vårtegn når trappen fires ned for første gang. Først trekkes to trappetrinn ut av kjøkkeninnredningen, deretter klatrer man videre på kjøkkenbenken, forklarer han mens han senker trappen til den hviler på benkeplaten i stål. Så er kysten til takterrassen klar. Men aller først – en kaffe!
Kjøkkenet er kanskje i største laget for en som lager lite mat. Til festlige anledninger er det derimot perfekt. Han innrømmer gjerne at han bruker kjøkkenbenken mest til å utøve barista-ferdighetene.
- Jeg er glad i god kaffe om morgenen. Kaffemaskinen fungerer i lange perioder bra, men så – uten grunn så setter den seg fullstendig på bakbena. Da må jeg viske sødmefylte ord inn i kaffefilteret for å få den til å virke. Den oppfører seg litt som en kvinne, fleiper Mellbye.
Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.
Denne saken ble første gang publisert 11/01 2016, og sist oppdatert 29/04 2017.