Småbruk

Christine og Robert fant ikke småbruket de ville ha, her bygger de det selv

Familien på fire fant drømmestedet og bygde hus.

FØR: Tomten var full av trær og uten utsikt. Her har arbeidene såvidt startet
FØR: Tomten var full av trær og uten utsikt. Her har arbeidene såvidt startet Foto: Privat
Først publisert Sist oppdatert

Vi kjører oppover den lille svingete veien mot gården og tenker i vårt stille sinn at det er sånn livet på landet er: Langt fra trafikkerte veier, med store grøntområder rundt huset, og med mengder av frisk luft.

Når vi står på den lille høyden over huset og ser utover den flotte utsikten mot Sperillen nedenfor, blir man nesten litt misunnelig. Her må det være godt å bo og fint for barna å vokse opp.

TAR FORM: Huset bygges ved siden av en gammel, rød låve.
TAR FORM: Huset bygges ved siden av en gammel, rød låve. Foto: Privat
GAMMEL STIL: Huset er helt nytt, men stilen er gammel.
GAMMEL STIL: Huset er helt nytt, men stilen er gammel. Foto: Privat

– Vi har begge vokst opp i nærheten her, men det er Robert som har vokst opp nærmest og har tilknytning til stedet. Jeg er oppvokst på Hønefoss, forteller Christine.

Både Lia og husmannsplassen Karlenga (som familien har kjøpt) lå i gamle dager under gården Haugerud. Familienavnet på morssiden til Robert er også Karlengen, og foreldrene hans bor rett nede i veien.

ENDELIG FERDIG: familien stortrives i det nybygde huset på gården.
ENDELIG FERDIG: familien stortrives i det nybygde huset på gården. Foto: Helge Eek

Ville kjøpe småbruk

De hadde lenge vært på jakt etter et småbruk, og ville aller helst ha et hus med masse levd liv og sjarmerende slitasje.

Men da det ikke dukket opp, bestemte paret seg heller for å prøve å gi sjel til et nytt hus. Og de satte i gang med prosjektet. Hvordan kunne de tilføre 100 år til noe helt nybygd?

Det er mange nydelige bislag til sveitserhus, men paret faltfor dette med nydelige utskjæringer. Christine syns det passerfint med en sterk farge på døra når alt det andre er hvitt.
Det er mange nydelige bislag til sveitserhus, men paret faltfor dette med nydelige utskjæringer. Christine syns det passerfint med en sterk farge på døra når alt det andre er hvitt. Foto: Helge Eek
Trappa er faktisk satt sammen av deler fra en gammel trapp, og så harparet malt den i fargene kalkgrå og kalk. Flisene er fra Flisekompaniet.
Trappa er faktisk satt sammen av deler fra en gammel trapp, og så harparet malt den i fargene kalkgrå og kalk. Flisene er fra Flisekompaniet. Foto: Helge Eek

– Vi ønsket å ha full kontroll og tegnet huset vårt selv. Vi hadde hentet masse inspirasjon fra eldre hus vi hadde besøkt, og ønsket å tilføre detaljer som ville gi huset den rette nostalgiske følelsen. Målet vårt var at man skulle føle at man kom inn i et gammelt hus, og da er det lurt å tenke godt igjennom valgene man tar, sier Christine.

De visste at dette ville ta tid, og de valgte å ikke fokusere på det. Det var viktigere for dem å få huset akkurat slik de så for seg. Derfor har de tegnet om og ombestemt seg noen ganger underveis, og enda er de ikke helt i mål.

Les også: Pusset opp gård fra 1725. Se forvandlingen

Idag har Christine dekket et deilig lunsjbord med mye godt fra den lokale delikatessebutikken Villfisken i Hallingby.Til spesielle anledninger handlerfamilien inn råvarer derfra. Christineer så glad i den rustikke bordplatenog syns den er finest uten duk.
Idag har Christine dekket et deilig lunsjbord med mye godt fra den lokale delikatessebutikken Villfisken i Hallingby.Til spesielle anledninger handlerfamilien inn råvarer derfra. Christineer så glad i den rustikke bordplatenog syns den er finest uten duk. Foto: Helge Eek

Alt ligger i detaljene

Rommene skulle være store og lyse. Ikke små, som de ofte var i eldre hus. De ville heller være nøye med detaljene for å få det rette uttrykket.

– Verandaen og inngangspartiet er hovedsakelig bygd av tømmer fra egen skog, og det syns vi er fint å tenke på, sier Christine.

KJØKKEN OG SPISEPLASS: Det er ikke bare enkelt å sette tanker ned på papiret når man skal bygge seg nytt hus, og klare å se for seg hvordan alt vil bli til slutt. Paret tegnet og grublet selv, og endret en del underveis. Men idag er de veldig fornøyd med de åpne, store rommene.
KJØKKEN OG SPISEPLASS: Det er ikke bare enkelt å sette tanker ned på papiret når man skal bygge seg nytt hus, og klare å se for seg hvordan alt vil bli til slutt. Paret tegnet og grublet selv, og endret en del underveis. Men idag er de veldig fornøyd med de åpne, store rommene. Foto: Helge Eek

– Det var også viktig for oss å få riktig størrelse på materialene, og det fikk vi ved å få skåret til tømmeret på en lokal sag.

Rekkverksbordene har inspirasjon fra et gammelt hus i Hønefoss, og de er laget på Ringerike fengsel.

– Både grunnmuren og pipene har inspirasjon fra gamle hus og håndverksteknikker. Panel og listverk er heller ikke tilfeldig valgt ut, der har vi studert gamle hus nøye.

Oppe på den lille verandaen utenfor loftstua er det helt nydelig utsikt utover Sperillen. Da paret kjøpte plassen, var det høye trær her,men nå har de kappet ned myeså utsikten kommer fram.
Oppe på den lille verandaen utenfor loftstua er det helt nydelig utsikt utover Sperillen. Da paret kjøpte plassen, var det høye trær her,men nå har de kappet ned myeså utsikten kommer fram. Foto: Artist Helge Eek

Innvendig er det faspanel på veggene, mens taket er mer profilert.

Dobbel perlerustikk heter profilen i taket, og det er malt med 40 glans. De gamle bjelkene i taket på kjøkkenet kommer fra låven og det er mye gjenbruk ellers i huset også.

Trappa opp til andre etasje er heller ikke et tilfeldig valg. Paret fikk kjøpt noen gamle deler til en trapp på Hadeland, to meglere og et endestykke.

Deretter fikk de en lokal bedrift til å dreie opp den siste megleren som de trengte, ved å kopiere den ene gamle de allerede hadde.

Alle delene ble fraktet til en trappesnekker i Telemark som lagde resten av delene, slik at det samlet ble en hel trapp. Den ble lagd etter inspirasjon fra gamle trapper og har detaljer som profil på trappetrinnene og vridd vange. I dag er de veldig fornøyd med dette flotte smykket som er det første man ser når man kommer inn i huset.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Les også: 30 000 forlatte gårdsbruk i Norge: – Familien lar arven råtne på rot

Badekar med løveføtter er det mange som velger til den landlige stilen. Christine syns det er veldig praktisk at man enkelt kan vaske under dem, og at de ikke tar så stor plass i rommet.
Badekar med løveføtter er det mange som velger til den landlige stilen. Christine syns det er veldig praktisk at man enkelt kan vaske under dem, og at de ikke tar så stor plass i rommet. Foto: Artist Helge Eek
Her oppe under skråtaket har Christine og Robert soverom. Utenfor soverommene har de en stor loftstue, som nok blir meget populær når barna blir litt eldre.
Her oppe under skråtaket har Christine og Robert soverom. Utenfor soverommene har de en stor loftstue, som nok blir meget populær når barna blir litt eldre. Foto: Artist Helge Eek

Husmannsplassen

Lia på Finsand

Hvem: Christine, Robert og barna Phillip og Oda

Hvor: Småbruket Lia på Finsand, Ådal i Ringerike

Dyr: Katten Luna, men går mest under navnet Pus

Byggeår: 2016

Neste prosjekt: Bli hundre prosent ferdig med huset. Legge stein ute og anlegge plen, restaurere låven, bygge garasje, gjerde inn til beite

Favorittrom: Kjøkkenet med de fine takbjelkene og stua

Paret eier ikke bare huset, men har også kjøpt opp en del skog rundt. Da de først skulle begynne å bygge, var det tett skog der huset ligger i dag.

De ønsker å få til et beiteområde foran huset, så de kan få fram kulturlandskapet igjen.

For noen år siden kjøpte de Karleng, den gamle husmannsplassen, og skogsområdet rundt. Nå har de skilt ut tømmerstua og låven, og det er mannen til moren til Christine som skal sette det i stand. Det hadde ikke småbarnsfamilien tid og ork til nå, men de er glad for at noen tar på seg å ta vare på stedet.

Det er en fredelig plass som det er koselig å gå tur til. På eiendommen har familien plantet en del grantrær, og resten skal de få gjerdet inn til beiteområde.

Innvendig og ute i hagen har familien fortsatt en del prosjekter igjen, men de bruker den tida det tar.

Christine har kjøpt opp flere gamle dører som de skal bruke inne, og disse skal hun skrape og male. Alle vinduer har de også kjøpt umalte, så alle disse skal males.

NOSTALGISK OG MODERNE: Christine og Robert drømte om et gammelt småbruk, så de bygget et nytt, gammelt småbruk ...
NOSTALGISK OG MODERNE: Christine og Robert drømte om et gammelt småbruk, så de bygget et nytt, gammelt småbruk ... Foto: Helge Eek

I hagen har barna fått en søt dukkestue, som ligner på et lite sveitserhus. Inne i dukkestua er det plassbygd benk, og på taket har de lagt gammel teglstein.

Det er virkelig ikke mange tilfeldigheter å spore på Lia.

Bygg nytt i nostalgisk stil

Her er Christine og Roberts råd til deg som vil bygge nytt – men i gammel stil:

1. Hent inspirasjon fra gamle hus. Kikk rundt i nærområdet for å se hvordan byggeskikken var akkurat der.

2. Bruk gamle bygningsdeler.

HUSMANNSPLASS: Bare en liten rusletur fra hjemmet deres ligger denne gamle husmannsplassen. Dit er det godt å gå en tur og ta seg en kaffe i solveggen. Roger, som er gift med Christines mor, skal sette i stand plassen og bruke den som fritidshus
HUSMANNSPLASS: Bare en liten rusletur fra hjemmet deres ligger denne gamle husmannsplassen. Dit er det godt å gå en tur og ta seg en kaffe i solveggen. Roger, som er gift med Christines mor, skal sette i stand plassen og bruke den som fritidshus Foto: Helge Eek

3. Bruk panel framfor plater, og velg lister og profiler som passer inn i stilen.

4. Bruk farger på veggene, og ikke vær redd for å male lister, innredning, dører i noe annet enn hvitt.

5. Innred med gamle møbler, loppisfunn og naturmaterialer.

6. Treverk skaper en god og lun stemning.

7. Tenk gammelt, og husk at ingenting er umulig!

Les også: Øystein har ansvaret for sju gamle og ubrukelige hus: – Å kjempe mot det er meningsløst