Lavenergihus
Nyskapende boligsatsing
Til høsten bygges Norges mest miljøvennlige boliger. Både solenergi og bioenergi tas i bruk for å varme opp de 125 leilighetene.
Cees Verkerk herjet på skøytebanen på 60- og 70-tallet. Nå planlegger sønnen Cornelis å ta gull innen miljøbygging. På Hamresanden utenfor Kristiansand prosjekterer han det som SINTEF mener er landets mest miljøvennlige byggeprosjekt.
- Slik det er planlagt så langt, mener vi det blir det mest miljøvennlige i landet, sier seniorforsker ved SINTEF Byggforsk, Tor Helga Dokka.
SINTEF er involvert i prosjektet, som skal bygges etter passivhusstandarden og inneholder 125 boenheter. Også Husbanken , Innovasjon Norge, Trefokus, Grønn Hverdag og Universitetet i Agder er med i prosjektet.
Gurines seniorboliger, som prosjektet heter, føyer seg inn i rekken av stadig flere, lignende byggeprosjekter.
(Les mer om lavenergihus.)
Solenergi og el-biler
- Det har vært veldig stor interesse for prosjektet. Allerede står det 180 personer på venteliste, forteller Cornelis Verkerk, som håper at planene blir godkjent i kommunen i løpet av april mai, slik at første spadetak kan tas til høsten.
- Vi skylder Hamresanden, som er et flott naturområde, å bygge noe som er unikt i miljøsammenheng, utdyper Verkerk.
Les også: Nyskapende norsk arkitektur
Når prosjektet står ferdig, vil det forbruke 30 prosent av den energien et vanlig hus bruker, og mye av dette forbruket vil dekkes av solenergi og biobrensel.
- Og for å understreke prosjektets miljøprofil ytterligere, planlegger vi å stille el-biler til disposisjon for beboerne, beskriver Verkerk, som tror at tilbudet vil føre til at mange av beboerne vil kvitte seg med sin egen bil.
Les mer om nye boliger på Klikk Bolig.
Beboerne vil også få tilbud om å jobbe i en mindre butikk som utbyggerne planlegger i tilknytning til prosjektet. I denne butikken satser man blant annet på å tilby lokalt produsert mat.
Pilotprosjekt
I tillegg til prosjektets tydelige profil på miljøsiden, fokuseres det også på miljøaspektet på materialsiden. Det betyr blant annet at det meste av materialene skal komme fra lokale leverandører. Spesielt gjelder dette treverk, som blir blant bygningenes hovedmeaterialer.
Dette blir et pilotprosjekt på flere måter.
Kombinasjonen av solenergi og bioeenergi er aldri før tatt i bruk i et boligprosjekt tidligere.
- Dette blir et steg videre, forteller Dokka. - Vi begynte å jobbe med å få i gang laveenergisatsningen rundt årskiftet 2000-2001, og det første passivhuset ble bygget for rundt to år siden. Vi har tro på at slike prosjekter som dette på Hamresanden vil ha en stor spredningsverdi.
Les også:
Denne saken ble første gang publisert 14/01 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.