Arkitektur og boligbesøk

Den nybygde sveitservillaen skulle være funksjonell og hjemmekoselig

- Vi liker godt den landlige stilen. Denne er hjemmekoselig og lun.

Først publisert Sist oppdatert

Gamle ting og arvestykker går ofte igjen i mange interiør, fordi de former gode minner hos boligeierne. For Randi Lahti og mannen Vegard var det viktig at det nye huset de skulle bygge hadde en lun, hjemmekoselig stil og hadde plass til gamle møbler, og det fant de i sveitservillastilen.

- Jeg er veldig glad i alle de gamle møblene jeg har arvet fra familien og syns det er koselig å ha dem rundt meg. Jeg ville ikke bare gjemme dem bort på et loft, og da vi gikk med byggeplaner, var det klart at valget falt på en sveitservilla, forteller Randi.

– Vi liker godt den landlige stilen. Den er lun, hjemmekoselig og med sjel, selv om man bygger nytt. Det er jo så mye fint som blir lagd i nostalgisk stil i dag, så med riktige valg av materialer, kan man gi huset sin egen historie. Og med små barn, blir det fort litt sjarmerende slitasje i huset også, ler hun.

Svenskinspirert

Huset de har bygd i utkanten av Sandefjord, er fra svenske Fiskarhedenvillan, og modellen kalles Tranan. Men de har gjort flere endringer, og Randi har brukt lang tid på å sette sitt personlige preg på huset.

– Mens Vegard ordnet med håndverkere og papirarbeidet, sto jeg for valg av fliser, paneler, tapeter og alt annet som hører med når man skal bygge hus.

– Når man syns interiør er gøy, er det jo en drøm å holde på med det. Men det kan bli litt mye på en gang når man skal planlegge et helt hus. En ting er å se fine gjenstander i et blad eller en katalog, men hvordan det blir i virkeligheten, vet man jo ikke før man har prøvd, legger hun til.

Panel ble byttet med tapet

Randi forteller at de egentlig hadde sett for seg panel i alle rom, men valgte å satse på litt forskjellige tapeter, istedenfor å gå for det trygge. Panelet i stua syns hun ble litt mørkt, så det har blitt malt i en lys gråtone i etterkant.

– Men slike ting ser man jo ikke før man har fått de opp, sier hun.

Paret valgte å la kjøkkenet være husets hovedrom og hjerte, og i hjørnet av det romslige kjøkkenet står selve smykket i huset, kakkelovnen. Den var det første som ble budsjettert inn.

– Var det noe vi skulle ha i vårt nye hus, så var det en kakkelovn, ler Randi. Det har jeg alltid drømt om. Nå er det her vi blir sittende, både når vi har gjester eller det bare er oss og barna.

Bodde seg inn før hagen ble planert

Før familien kunne flytte inn i sveitservillaen, sommeren 2014, lå det mange timer med jobb bak. For selv om de hadde håndverkere som satte opp huset for seg, var det ikke fritt for noen kneiker de måtte over.

– En dag vi kom innom for å titte, hadde rørleggeren lagt opp røropplegget i stua, istedenfor på kjøkkenet. Han hadde snudd tegningene feil vei, forteller Randi.

- Så man må være på vakt og delta, selv om man har håndverkere som gjør jobben.

Nå ser de fram imot sommeren og å kunne starte på hagen. I fjor fikk de lagt stein foran huset, og nå legger de planer for frukttrær og beplantning.

Randi forteller at hun syns blomster er veldig gøy, men at hun ikke har så grønne fingre. Da er det godt å få en hjelpende hånd av mor, som har litt mer erfaring med hagestell.

– Vi valgte å bo her litt før vi satte i gang med hagen. Man må se litt på hvor sola faller og hvilken type jord man har. Men nå har vi bestemt oss for å starte med noen fine frukttrær. De må jo komme i jorda snart, skal gutta våre ha noe å klatre imens de enda er små.

Åpne løsninger

Paret ville gjerne komme inn av utgangsdøra og se rett gjennom huset, og det har de fått til. Fra gangen kan man se ut verandadørene, til hagen bak huset. Langs hele den ene langveggen på kjøkkenet er det vinduer som gir godt med lys.

– Her løper barna gjennom når vi sitter her og vi har full oversikt, smiler Randi.

Nå som barna begynner å bli litt større, koser de seg mer og mer oppe på rommene sine. Familien på fire har god plass i andre etasje, med hvert sitt soverom, gjesterom, stort bad og en loftstue i midten. Den vil nok bli flittig brukt av guttene i oppveksten.

Nede har de et lite gjestebad, mens på badet oppe har hele familien god plass til å være på samme tid. Der har de skapt tøffe kontraster med hvite fliser og mørkt treverk. I det frittstående badekaret i hjørnet er det behagelig å ta seg en dupp i dempet belysning.

Øverst på ønskelisten til Randi står det flere pusledager hjemme. Dager hvor hun bare kan gå rundt og pynte opp med blomster og være kreativ.