Terrengtilpasning: Moderne hytter ved sjøen
Ni hytter som tar naturen på alvor
Ni norske sjøhytter med prioritert terrengtilpasning.
Et av de viktigste poengene med å ha hytte, er å være i tettest mulig kontakt med naturen. Slik tenker i hvert fall eierne av disse ni sjøhyttene.
For selv om alle disse hyttene kan båses inn som moderne, har de et viktigere fellestrekk: De sørger for at man lever i nærkontakt med landskapet utenfor.
Her har terrengtilpasning vært viktig.
Enten du planlegger å bygge eller kjøpe hytte i tradisjonell stil eller ønsker et mer moderne uttrykk, vil du finne nyttig tankegods i disse ni norske prosjektene.
Er vi inne eller ute?
I arkitekt Reiulf Ramstads egen hytte på Hvaler kan man komme til å forveksle inne med ute, og ute med inne. Og kanskje er det ikke så farlig. Vinduene åpner seg opp mot landskapet og visker ut grensene. Den smale hytta danner et slags atrium i midten - et uterom som skjermer for vær og vind, og samtidig gir kontakt med det omkringliggende kystlandskapet.
Maksimal terrengtilpasning
55 kvadratmeter hytte i en trang bergsprekk.
Denne hytta på Vestfoldkysten er formet som en trekant, simpelthen fordi den ble kilt inn i en sprekk i fjellet. Skjønt, "kilt" er ikke helt eksakt. En figurskåret platting går nemlig delvis rundt hytta, slik at man kan bevege seg mellom hytta og knausene.
- Bygninger overlever sin samtid, og de skal fungere og vekke interesse i mange tiår, sier Cecilie Wille fra Morfeus arkitekter om prosjektet.
Festningen på Frøya
En hytte som stirrer Nordvest-Atlanteren i hvitøyet, må tåle en god storm iblant. Denne hytta, tegnet av Bengt Espen Knutsen, er oppført med skrå vegger som gjør at vinden aldri får skikkelig tak, men bøyer opp og over bygningen.
Også sett fra innsiden har hytta attributter som kan minne om en borg. Her er det nemlig et skjermet uterom, en slags borggård, der sjøsprøyt og hylende vind ikke slipper til.
Den nye folkehytta?
Hytta Woody utenfor Drøbak ved Oslofjorden slår et slag for det enkle hyttelivet. Til tross for sine beskjedne 35 kvadratmetere, rommer hytta både stue, spiserom, kjøkken, peis, hems, dusj og do.
Arkitekten bak, Marianne Borge, håper at konseptet skal kunne bli en folkehytte da den retter seg mot småbarnsfamilier som vil bruke mellom én og to millioner på en hytte, og som er opptatt av miljø og moderne design.
Kryssfiner, signalfarger og fleksibel platting
Kystlandskapet på Stokkøya langs Trøndelangskysten er like storslått som Oggmund Sørlis hytte er beskjeden. På kun 32 kvadratmeter har han fått plass til det nødvendigste for å leve et godt hytteliv. Interiøret er kledd med kryssfiner, og det er benyttet sterke farger på utvalgte flater slik at gråværet aldri blir helt overveldende.
En hev- og senkbar terrasse i front øker hyttas grunnflate med 15 kvm og bidrar til å binde sammen ute og inne.
Hytte på sprekken
På grunn av en diger fjellsprekk virket denne hyttetomten ved Stavern i Vestfold umulig å bygge på, i hvert fall nesten.
Men ved å plassere hytta oppå sprekken slo arkitektene Lund Hagem minst to fluer i én smekk: De nøytraliserte sprekken samtidig som de skapte naturlige og gode uterom rett ved hytta.
Og det uten å smelle av en kinaputt en gang.
Skapt for møkkavær
Enhver hytte som ligger eksponert for Nordvest-Atlanteren bør være bygget for rufsete værtyper. Fantastic Norways hytte på Fosen i Nord-Trøndelag ligner en rev som krummer seg med ryggen mot vinden. De skrå veggene tar av for de verste stormkastene, og det halvåpne uterommet, eller atriet, sørger for at det oppstår et lite mikroklima der det stort sett er lunt og godt å være.
Ser du hytta?
Noen hytteeiere sprenger vekk blankskurt granitt og hugger krokete furuer i sin higen etter maksimal utsikt. Andre er mer opptatt av å spille på lag med de naturlige forutsetningene som finnes på tomten.
Kragerø-hytta tegnet av Brit Bødtker Sejersted er et skoleeksempel på terrengtilpasning. Her er bygningen bygget rundt tærne, noe som både gir hytta karakter, og bidrar til at den knapt kan sees fra vannet.
100 kvm i skifer og osp
Hvordan bygge en hytte på hele hundre kvadratmeter uten at den ruver i terrenget? Arkitekt Preben Holst valgte å kle vegger og tak i norske naturmaterialer som skiferstein og ubehandlet osp, noe som gjør at hytta ikke akkurat blinker mot deg.
Selv om bygningen går over to etasjer, og skogen rundt er relativt kortvokst, stikker aldri mønet over tretoppene. Dessuten er flere av de gamle furutrærne foran hytta bevart, slik at det kan virke som om hytta allerede har vært der i mange, mange år.
Les også:
Her kan du søke etter de beste interiørbildene
Hold deg oppdatert: Meld deg på vårt nyhetsbrev
Her er de mest populære hyttene i 2012
Lei hytte ved sjøen: millionærutsikt for 10 000 kr
Er dette Norges fineste lekehytte?
Denne saken ble første gang publisert 26/03 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.