Små hus
Mor, far og barn på 29 kvadratmeter
Arkitektene måtte tenke i trekant når de skulle få til et mini-hus på denne vanskelige tomten.
I store byer er det ofte trangt om plassen. Mange skal bo på relativt små områder, og behovet for smarte kompakte boliger både inspirerer og utfordrer arkitekter verden over.
Tomteutnyttelsen er stadig mer ekstrem, og såkalte infill boliger, hvor nye hus regelrett klemmes inn på tomter som ligger mellom eksisterende bygg, er mye brukt i verdens storbyer som New York, London og København.
Nå dukker disse også opp med økende frekvens selv i "lille" Oslo.
I Japan stod ifølge design- og arkitekturnettstedet Freshome arkitektene fra Mizuishi Architect Atelier ovenfor utfordringen med å lage en funksjonell familiebolig på en liten og på mange måter uegnet tomt i utkanten av millionbyen Tokyo.
Resultatet ble en unik bolig hvor den trekantformede tomten har diktert formen på huset.
The River Side House er et arkitektonisk imponerende prosjekt fra arkitektene hos Mizuishi Architect Atelier.
Huset, som skulle skvises inn på en smal og vanskelig tomt mellom en blindgate og en elv, ligger i Suginami, en av millionbyen Tokyos forsteder.
Tomten, som er formet som en trekant, måler bare 50 kvadratmeter, og utfordringen for arkitektene var å få til et hus på denne som skulle fungere optimalt for en familie på tre.
Ifølge arkitektene var den noe spesielle tomten underlagt strenge regler for hva som kunne bygges og hvordan bygget kunne fortone seg på tomten.
- Tomten familien hadde kjøpt befant seg i enden av en bomvei, klemt mellom en elv og en vei, forklarer arkitekt Kota Mizuishi hos Mizuishi Architect Atelier til nettstedet Contemporist.
- Vi ville gjøre det meste ut av det arealet som var tilgjengelig å bygge på, samt utnytte det som var å utnytte av utsikt over elven. Dermed falt valget på å fullstendig forme boligen etter tomten.
Beboerne av det lille huset er et ungt ektepar med ett barn.
- Å bygge boligen over tre etasjer gjorde at det ble mulig for oss å skape ulike soner, både for private- og fellesområder i huset. I tillegg ble det viktig å prioritere smarte løsninger for oppbevaring da selve huset bare er på knappe 30 kvadratmeter, forklarer arkitekten.
Arkitektene hadde fått forklart fra eierne at de ønsket er hjem som hadde naturlig flyt mellom rommene, og som til tross sin begrensede størrelse hadde en følelse av luft og åpenhet.
- Vi føler at både selve designet av boligen og ikke minst interiøret reflekterer både tomten, beliggenheten og ikke minst familiens personlighet på best mulig måte, uttaler arkitekt Kota Mizuishi til designnettstedet Contemporist.
Den trekantformede boligen har naturlig nok en uregelmessig form, fullstendig underlagt og tilpasset formen på den spesielle tomten.
På utsiden er bygget kledt i paneler i en metallisk brunfarge, noe som gjør at det både stikker seg ut i omgivelsene og trekker oppmerksomhet til sin høyst spesielle form.
På bakkeplan har bygget et privat rom, mens boligens fellesrom er lagt til annen etasje både for å få maksimal utnyttelse av lys og utsikt. Vinduer løper langs med bygget, og gjør sitt til at boligen virker større.
Kjøkkenet er lagt til den delen av huset som vender mot vest, og drar nytte av både mye dagslys og dobbel takhøyde. Her kan man også nyte utsikten oppover i neste etasje, et slags loft-rom som man kan komme til ved hjelp av en stige.
Rommene på toppen av huset har multi-funksjonelle bruksområder, og drar nytte av mye lys som strømmer inn gjennom store takvinduer.
Arkitektene har på en effektiv måte klart å skape et hjem hvor oppholdssoner og rom virker større og mer åpne takket være visuelle linjer som løper både på langs og på tvers av bygget og lurer øyet til å tro at rommet er større enn det i virkeligheten er.
- Fra loftet har man utsikt både opp mot himmelen og ned mot elven, noe som gir en spennende og vakker kontrast, forklarer Mizuishi.
Innvendig er huset malt helt hvitt, noe som også er gjort med overlegg for å forsterke følelsen av lys og luft i det lille mini-huset.
Møblene er også holdt i en svært enkel og funksjonell form, selv stuen har ikke myke stoppede møbler, men en innebygd sittebenk, et sofabord og en TV.
- Eierne ønsket et hjem som skulle inspirere dem til å holde det stramt og ryddig, forklarer arkitekten som hadde hovedansvar for prosjektet, Kota Mizuishi.
- Funksjonelle områder som er både separate men samtidig fremstår som om de har flyt mellom seg.
Treverk er brukt i innredningsdetaljer for å skape interesse og varme i interiøret. Fargeklatter er brukt forsiktig med samme mål, å gi interiøret litt liv og kontraster.
Arkitektene fra Mizuishi Architect Atelier har skapt et lite, men svært funksjonelt hjem for den lille familien. Og i Japan, hvor eiendomspriser til stadighet sprenger sine egne grenser, må det lille huset ved elven kunne sies å være et godt første steg på eiendomsstigen.
Les også:
Her finner du de lekreste interiørbildene
Seks av ti vinterstøvler til barn er ikke vanntette