Arkitektur: Design- og interiørperle
Liten bolig ble stor designperle
Med massiv egeninnsats og arkitektens hjelp ble huset på 135 kvadratmeter til en stor designopplevelse.
På grunn av grunnforholdene ved den idylliske innsjøen i Odense ble byggherrene Janne og Kasper Reitzel anbefalt å bygge et trehus.
Lange fundamenter på vansklig tomt
Saken var den at det haddde vært utgravd jord der dette nye huset nå ligger, noe som ville medføre at de måtte fundamentere elleve meter ned til fast grunn i tilfelle de ville bygge et murhus på denne vanskelige tomta.
En kostbar operasjon
- Dette ville bli dyrere enn å reise et trehus som ikke krevde så omfattende grunnarbeider, forteller Rietzel. Men først måtte de rive den gamle murboligen fra 1928 som allerede sto på tomten.
Svart som kull
De valgte å male det nye, arkitekttegnete huset med 135 kvm grunnflate og pulttak med en kraftig svart farge. Dette er en valør som passer formen på boligen - samtidig som den er tidløst moderne.
Oransje både ute og inne
For å gi den smekre bygningen et personlig preg ga de hoveddøren en oppsiktsvekkende, oransje farge. Dette ikke så store, men betydningsfulle, visuelle grepet bryter med alt det svarte som dominerer bygningen utvendig. Denne kraftige oransjefargen gjentar eierne også innvendig. Med dette blir huset ved den lille sjøen til et sted du alltid vil huske...
Friske farger innvendig også
- Vi setter i det hele tatt pris på farger i vår familie, forklarer Kasper Ritzel og henviser til blant annet kjøkkenet. Der benyttet eierparet anledningen til å repetere den knalloransje fargebomben fra hoveddøren i et retropreget Smeg kjøleskap. Det er nettopp slike smågrep som gir overskudd og humør i innredningen i et hjem får vi vite.
Kunsten gir viktige bidrag
Familiens samling av moderne malerier og designmøbler drar i den samme vitale retning. Her er det flere fargerike blikkfang. Og det som tiltrekker seg størst oppmerksomhet er det store kvinneportrettet som henger over den grågule sofaen. Det er signert kunstnerinnen Linda Horn og er et portrett av den gravide jomfru Maria.
- Jeg liker blant annet måten Horn maler ansikter på, sier Rietzel. Figuren er ellers uten armer. Dette skal blant annet symbolisere jomfruens hjelpesløshet.
En kunstnerisk gave
Det andre hovedbildet i stuen, oljemaleriet "Jeg er ikke bange for deg" er signert danske, London-baserte Mia Nelle Drøschler.
- Det ga jeg til min kone da hun ble 30 år. Det synes vi begge både har et originalt fargespill og et interessant, lekent stiluttrykk, sier Rietzler.
Generøst mot sjøen
Det familien setter aller størst pris på ved selve huset er de mange panoramvinduene og den spesielle foldedøren. Den åpner veggen mot sjøen i hele fire meters bredde.
Gulvene er også en viktig brikke i interiøret. Familien benyttet seg av lange, 30 cm brede Dinesen-planker av douglasgran.
- Ellers er den fantastiske utsikten over sjøen, glassverandaen på 50 kvm og de gjennomgående lyse rommene de avgjørende kvaliteter ved dette huset, konkluderer ekteparet Rietzel.
Gode hjelpere
Rietzel forteller at han bygget en stor del av huset selv, men er likevel meget takknemlig for den hjelpen han har fått av sin svigerfar, og sin far, Henrik Reitzel, som er pensjonert arkitekt.
- Han bisto oss blant annet med å plassere vinduene på en korrekt måte i fasadene. Og ikke bare det, for det var også litt av en jobb få klarlagt hvordan det lange strekket av vinduer langsetter stuen og hele huset skulle komponeres for å få et best mulig resultat, utdyper Rietzel.
En gang med muligheter
Det var også viktig for eierne at gangen ikke bare ble en knøttliten, såkalt fordelingsgang. Den ble derfor laget ganske stor og bred - og oversiktlig. Dermed fungerer rommet fint også for familiens to små barn; Vigga på tre år og Sally på fire måneder.
Ser mer:
Se arkitektparets drømmekjøkken
Se over 1000 inspirende interiørbilder
Få nyhetsbrevet fra Klikk.no Bolig
Nettets beste interiørbutikker
Denne saken ble første gang publisert 29/08 2011, og sist oppdatert 29/04 2017.