Hytte ved Fitjar
La hytta helt ytterst på klippene
Her kan eierne definitivt nyte naturen.
Etter at Sissel og Alf Magne Berge dro på visning på hyttefeltet ved Fitjar ble de bergtatt av det vestlandske landskapet og klippene.
- Stedet, estetikken, det moderne formspråket med et fritidshus bygget på gamle reisverk samt kvaliteten i prosjektet avgjorde for oss, bedyrer Sissel og Alf Magne.
Bygget i terrenget
Det var terrenget som avgjorde hvordan hytta ble utformet. Den er på to plan, med kjøkken, bad og soverom på øverste platå.
En bred, lang trapp fører til et rommelig oppholdsrom nede. Det er 5,5 meter under taket på det høyeste.
- Terrassen foran hytta består av både tre og fliser, slik som i stua innenfor. Tre inne går over i tre ute, det samme gjelder med stein. På den måten får vi en utefølelse inne og omvendt.
Naturens fargeskala
Veggene på nederste plan består i hovedsak av glassflater. Om kvelden ser feriehuset ut som et Soria Moria-slott fra sjøen, lyssatt og innbydende. Ytterkledningen er sibirsk lerk som grånes med tiden, slik at boligen glir inn i naturens egen fargeskala.
Interiørmessig er beboerne inspirert av det nordiske lyset.
- I stuen har vi kombinert nye med brukte møbler. Flere ting, blant annet kjøkkenbordet, er fra Ikea, mens kjøkkenstolene er norske jærstoler. Vi har lagt vekt på lyse møbler og gjennomtenkt belysning, sier Sissel.
Sommer som vinter
Ekteparet er på feriestedet året rundt, og peisen er sentral i stuen. Alf Magne har tegnet peisen med et rom eget for ved, og med dansk innsatspeis. Der det er fliser inne, er det også varmekabler. Resten av ferieboligen har gulv i lutbehandlet furu.
- Vi har fått med oss alle årstidene her, og det er helt fantastisk å være her i julen med snø rundt oss. Her nyter vi utsikten mot øyriket. Hytta er bygget slik at vi har sol på uteplassene hele døgnet. Vi har aldri sett så mye av naturen som etter at vi flyttet inn for tre år siden. Her slapper vi av og ser det store i det lille.
Tradisjon med fargeklatter
Naustene og havnen ligger i tilknytning til fritidsboligene. Alle naustveggene er behandlet med jernvitrol.
- Siden vi har brukt forskjellige treslag til kledning, er det en god del variasjon i gråfargene på naustene, akkurat som på bergene i bak-kant, sier Johs. Sandvik, som er leder for Blikk hytteprosjekt.
Fargeklang
På naustdørene er det valgt tre friske farger: bondeblå, oker og rustrød. Dette er farger som er blitt brukt på ytterdører i området her fra lang tid tilbake.
- Vi har ikke brukt noe system eller logikk for valg av farge på den enkelte dør, og alle byggene er forskjellige med variasjon i taktekkingen. Vi vil at dette skal bidra til at naustområdet gir et snev av den gamle naustmiljøfølelsen, sier Sandvik.
I bruk hele året
Hytteeierne bruker husene til oppbevaring av båt og fiskeutstyr. Familien Berge bruker ofte naustplassen nedenfor hyttene.
- Vi bruker det både på soldager og i regn. En regndag trekker vi inn og nyter været derfra med kaffe og nystekte vafler. Om nødvendig setter vi på varmen der, som for eksempel til julekos på brygga med venner og hyttenaboer, sier Sissel og Alf Magne Berge.
Les også
La deg inspirere av våre interiørbilder
Se vår oversikt over moderne ferdighytter
Denne saken ble første gang publisert 09/09 2011, og sist oppdatert 29/04 2017.