Kule butikker
Veggen består av 22.000 treplugger
Slik kjemper de kuleste butikkene om oppmerksomheten din.


Det holder ikke lenger å selge gode produkter - de virkelig kule butikkene har for lengst tatt grep om atmosfære og merkevarebygging.
LN-CC i London er et eksempel på en butikk som virkelig gir kundene en opplevelse.
Men også her hjemme finnes det flere konseptbutikker. Bonytt har samlet de aller fineste.
Visste du for eksempel at arkitektkontoret Snøhetta, som også har laget dette naustet, står bak flere av dem?
Yme, Oslo
Karl Johansgate 39, åpnet september 2014
Konseptbutikken YME består av 1600 kvadratmeter over tre etasjer og er fylt av klær, sko, accessoirer, bøker, tidsskrifter og interiørdesign. Fra tid til annen er det også kunstutstillinger, lanseringer og konserter her.
Yme-universet inkluderer et eget galleri og bookstore med tilhørende kafé. Besøkende inviteres til å la seg inspirere og dykke ned i et unikt utvalg bøker og magasiner fra hele verden, oppleve installasjoner og kunstverk.
Selve lokalet minner mer om et galleri og det er så spektakulært at det får folk ut av sofaen og ned til Oslo sentrum, selv på en regnfull dag. Inngangspartiet i tre er formet som et urlandskap.

Tegnet av Snøhetta
Lokalene er en destinasjon i seg selv, og har allerede vakt internasjonal oppsikt, få måneder etter at de åpnet dørene høsten 2014. Snøhetta arkitektkontor og Yme studios har samarbeidet om butikken som har navnet sitt fra norrøn mytologi, inspirasjonen til utformingen er også hentet derfra.
Ved hovedinngangen ønskes du velkommen av en 25 meter lang frise av furu, den forteller historien om de 12 elvene som kommer sammen i Ginnungagap, en scene i den norrøne skapelsesberetningen.
Yme er inspirert av butikker som Colette i Paris, Corso Como i Milano, og Dover Street Market i London, ymeuniverse.com.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Pepper, Bergen
Strandgaten 19, åpnet mai 2014
Uttrykket i livsstilsbutikken Pepper gir assosiasjoner til en byggeplass. Både disken og flere mindre bord i lokalet ser ut som de er laget av paller stablet oppå hverandre.
Men la deg ikke lure, det rå uttrykket er mer eksklusivt enn som så.
På toppen hviler lekre marmorskiver av førsteklasses kvalitet. Et klesstativ av to stokker i eik står lent mot hverandre, og hyller som i sin enkelhet er tenkt som stillaser men som kan kombineres og settes sammen på flere måter.
Pepper selger klær og tilbehør fortrinnsvis med referanser til musikk, kunst og populærkultur, pepperstores.com
(Artikkelen fortsetter under bildet.)
Skreddersydd interiør

Sivilarkitekt Arild Eriksen i Eriksen Skajaa Arkitekter har vært prosjektleder for innredningen av Peppers lokaler i Bergen. Han er tydelig på hva han mener er trenden innen butikkdesign akkurat nå.
- Butikkeiere med tydelig merkevareidentitet er opptatt av å holde til i lokaler som utstråler det samme som dem selv. Det betyr for de aller fleste ut med innredning, inn med interiør.
Og det betyr?
- At standard innredning, som i prinsippet kan kjøpes av hvem som helst, forsvinner til fordel for et mer skreddersydd, helhetlig interiør.
Har økt netthandel noe med trenden å gjøre?
- Det skal du ikke se bort fra. For å lokke folk ut av hjemmene sine må du nødvendigvis by på mer enn bare produktene de selger. Butikken må være en attraksjon i seg selv.
Og hva får du i Peppers fysiske lokaler som du ikke får på nett?
- En hel del. En engasjert betjening, fin stemning og en god kopp kaffe. Blant annet. På sitt beste blir butikken en møteplass for folk, det kan aldri nettet tilby. I hvert fall ikke fysiske møteplasser.
Lokale håndverkere
Hva er kongstanken bak butikkens estetiske uttrykk?
- Da vi rev inventaret i de gamle butikklokalene, fant vi husets opprinnelige vegger og flere vinduer som hadde vært dekket til. Vi bestemte oss for å beholde den gamle murpussen på veggen av flere grunner.
- Et stort spekter av farger og teksturer ga flott kontrast til de nye skreddersydde møblene i eik, betong og Carreramarmor. Det røffe preget stemte også godt med Peppers Streetwear-profil.
Halvveggene og gulvet er i armert betong, møblene er tegnet av arkitektene og bygget på stedet av lokale håndverkere fra Minde Snekkeri.
Aesop, Oslo

Prinsens gate 21, åpnet desember 2014
Den australsk kosmetikk- og apotekerkjeden har utsalg verden over. Da de skulle åpne sin 100 butikk, falt valget på Norge og Oslo.
Kjeden har et sterkt fokus på visuelle opplevelser og samarbeider tett med kunstnere og arkitekter, forretningen i Prinsens gate er intet unntak.
Minner om kloster
Her har arkitekter fra Snøhetta skapt en stemning som minner mer om et kloster enn et utsalg for kosmetikk.
- Målet var å gjøre mye med lite, sier arkitektene i sin prosjektbeskrivelse. Det får ta sin del av skylden for at alle flater i rommet er malt hvite. Helhvite flater til tross, her er langt fra kjedelig. Det hvelvede taket er intimt, samtidig sakralt, og de buede formene åpner for spennende bruk av belysning.
De kalkede veggene og et originalt gulv fra 1880-tallet sørger for nødvendig variasjon i overflatene. Som moderne kontrast, en sentralt plassert helstøpt vask, det er her produkter testes og demonstrasjoner foregår.
Kraner av messing understreker stedets eksklusive preg, aesop.com.
Kaibosh, Bergen

Øvregaten
Kan en brille være mer enn et stativ for linsen? Ja, selvfølgelig, sier gründer Helge Flo i Kaibosh.
Siden 2013 har han og hans team designer briller og solbriller i fet skandinavisk design. Det synes selvsagt også i butikkens kompromissløse interiør.
Flo selger briller over nett, fra utvalgte motebutikker World Wide og fra butikken sin i Øvregaten i Bergen. Butikklokalene rett bak Bryggen har nakne vegger og epoksybelagt betong på gulvene.
Innimellom dette, briller i alle størrelser, farger og fasonger. Likevel er det åpenbart at dette ikke er en ordinær optikerforretning.
- Hvem har lyst til å dra innom en optiker? I hvert fall ikke jeg. Derfor kaller vi oss da heller ikke for brillemakere eller optikere. Vi sier at vi driver med fashion accessories. Kaibosh briller og solbriller er preget av høy kvalitet, innovasjon og moderne skandinavisk design. Og det skal selvfølgelig synes i lokalene også, sier Helge.
Strippet ned lokalet
Hvordan kom dere frem til uttrykket?
- Vi tok utgangspunkt i fakta, et trehus fra 1850-tallet. Deretter strippet vi ned lokalet, for å se hva som skjulte seg bak. Det var en hel del, blant annet 160 år gamle tømmerstokker. Det ble utgangspunktet for et samarbeid med møbeldesigner Ørjan Djønne og Anti reklamebyrå.
Hva ønsker dere at kunden sitter igjen med etter et besøk hos dere?
- Vi håper at vi gir dem en helt ny opplevelse rundt kjøp av denne type produkter. For oss er butikken en møteplass. En arena for å dele en historie, både vår historie og kundens historie, mer enn bare ett sted for ren transaksjon. Det menneskelige møtet er viktig for oss.
For varene kan vel like gjerne handles over nettet?
– Å, ja, men da leveres de uten det menneskelige aspektet. Jeg opplever at folk blir glade over å komme hit, det gjør oss fornøyde også. Omgivelsene eller møtene, aller helst en miks av dem begge, skaper en helt unik opplevelse. Ofte opplever jeg at folk retter seg opp i ryggen når jeg setter brillene på nesen deres, de får den gode følelsen. Da tenker jeg at vi har gjort noe riktig.
Utenfor Norges grenser...
Mrqt, Stuttgart
Paulilnenstrasse 44

Om du planlegger en tur ut av landet, er mulighetene uendelige når det gjelder spennende butikklokaler. For streetwearbutikken Mrqt i Stuttgart har det sveitsiske arkitektfirmaet Rippmann Oesterle Knauss laget en oppsiktsvekkende vegg.
Den består av intet mindre enn 22 000 treplugger. For øvrig er lokalene hvite og enkle.
Pen, Stockholm
Hornsgatan 98, Södermalm

Ønsket om å skape en kreativ møteplass for tegnere, kreatører og skribenter, resulterte i en spesialisert pennebutikk.
Den penn som ikke finnes her, er trolig ikke verdt å eie. Lokalene er skapt av designgruppen Form Us With Love og er i tråd med butikkens verdier, moderne, funksjonell enkelhet.
Funksjonene er redusert til det essensielle, her er det penner og tegnesaker som står i fokus alene, penstore.se
Acne, København
Elmegade 21
Acne har en særegen estetikk og en klar holdning til tingene de selger. Det synes også i butikkene deres.

På samme vis som Acnes klær, sko og accessoirer skiller seg fra mengden gjennom former, materialer og farger, har også lokalene en umiskjennelig Acnefaktor.
Her i Emegade i København er det kun et beskjedent skilt som viser at du er kommet rett, vel innenfor eksploderer det i et vell av rød-toner. De har også to galleriaktige butikker i Paris, Quai Voltaire og 3 Rue Foissant, begge tegnet av Bozarthfornell Architects, acnestudios.com