Paviljongen for Norsk Villreinsenter

Kåret til verdens flotteste besøkssenter

Ny prestisjetung arkitekturpris til Snøhetta.

HELT VILT: For Norsk Villreinsenter har Snøhetta tegnet et besøkssenter på Tverrfjellet i Dovre som nylig vant den prestisjetunge prisen World building of the year i kategorien besøkssenter.
HELT VILT: For Norsk Villreinsenter har Snøhetta tegnet et besøkssenter på Tverrfjellet i Dovre som nylig vant den prestisjetunge prisen World building of the year i kategorien besøkssenter. Foto: FOTO: diephotodesigner.de
Sist oppdatert

Norske arkitekter markerer seg internasjonalt, blant annet ble denne boligen i Sognefjorden omtalt i The New York Times.

Og nylig vant arkitektene i Snøhetta prisen World building of the year i kategorien besøkssenter.

- Det er veldig stas å få en slik anerkjennelse til tross for at bygget både er lite og har et langt mindre komplisert program enn mange andre prosjekter. Vi har tidligere vunnet med biblioteket i Alexandria og med operahuset i Oslo, men aldri innenfor denne kategorien, sier landskapsarkitekt Knut Bjørgum i Snøhetta Oslo AS.

Eget formidlingsprogram

Bjørgum var prosjektleder for utformingen av paviljongen for Norsk Villreinsenter, som i samarbeid med Statens naturoppsyn benytter bygget til undervisning og naturveiledning for skoleklasser og besøkende.

Tomten ligger spektakulært til i utkanten av Dovrefjell nasjonalpark med direkte utsikt mot Snøhetta-massivet.

Et morsomt poeng i seg selv med tanke på hvem som fikk oppdraget.

Bygget sto ferdig i juni 2011 og har en grunnflate på 90 kvadratmeter med sitteplass til ca. 35 personer.

Ifølge Bjørgum bygger den arkitektoniske ideen på forholdet mellom natur og kultur som også står sentralt i Villreinsenterets formidlingsprogram.

På Hjerkinn finner du spor etter menneskers bruk av naturen gjennom årtusener - fra jakt og fangst til gruvedrift og Forsvarets skytefelt.

Utsikt til innsikt

SAMLINGSSTED: Tverrfjellhytta er et unikt og robust bygg som både videreforedler tradisjonelle byggtradisjoner og å skaper et beskyttet samlingssted i fjellandskapet på Hjerkinn.
SAMLINGSSTED: Tverrfjellhytta er et unikt og robust bygg som både videreforedler tradisjonelle byggtradisjoner og å skaper et beskyttet samlingssted i fjellandskapet på Hjerkinn. Foto: FOTO: diephotodesigner.de

Tverrfjellhytta skal altså gi utsikt til innsikt. Slik lød i alle fall arbeidstittelen.

- Vi hadde lyst til å lage et sted som var fritt for skilting og informasjon. Utsikten er spektakulær i seg selv og bygget skulle være et åpent sted der man får rom for ro og kontemplasjon, og kanskje noen nye tanker, forklarer Bjørgum.

Budsjettet var nøkternt og en utfordring, samtidig ble det lagt vekt på kvalitet og varighet i materialbruken slik at bygget skal tåle det harde klimaet på fjellet.

- I norsk bevissthet representerer dessuten Dovrefjell det evige, uforanderlige, så det er jo lov å håpe at det står "indtil Dovre falder", fleiper Bjørgum.

Varighet og materialbruk

Den rektangulære bygningskroppen ble plassert på tvers av fallretningen med langsiden mot Snøhetta-massivet. Byggets form er basert på kontrasten mellom et presist ytre skall og en myk indre kjerne.

NATURLIG SAMSPILL: Forholdet mellom natur, kultur og det mytiske fjelllandskapet på Dovre står både sentralt i Villreinsenterets formidlingsprogram og danner basis for byggets arkitektoniske idé.
NATURLIG SAMSPILL: Forholdet mellom natur, kultur og det mytiske fjelllandskapet på Dovre står både sentralt i Villreinsenterets formidlingsprogram og danner basis for byggets arkitektoniske idé. Foto: FOTO: Ketil Jacobsen

Selve trekjernen er ment å skape et varmt og beskyttet samlingssted som rammer inn den spektakulære utsikten.

Trebåtbyggeri

Etter hvert som det gror til med lav, vil bygget gli godt inn i høyfjellslandskapet, heter det i prosjektbeskrivelsen.

Stålet har referanser til gruvedriften, grunnfjellet og de mengder av metaller som i dag ryddes ut av det nedlagte skytefeltet. Trekonstruksjonen er for øvrig produsert av trebåtbyggeriet Djupvaag AS i Nordheimsund. Ved hjelp av en digital 3D-modell er formen frest i 10 tommers laftetømmer i furu.

Hele konstruksjonen er altså satt sammen med treplugger, uten bruk av verken lim eller skruer.

Les også:

Derfor er det smart å få en prisvurdering av boligen nå

Her finne du de fineste interiørbildene

Ti hyller som gir bøkene hedersplassen

Disse kvinnene har best orgasme

Denne saken ble første gang publisert 09/11 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også