Arkitektur
Huset som nesten flyr av gårde
Hele huset er kledd i trespon.
Ytterkledningen på et hus er dets viktige klimabeskyttelse. Utførelsen av kledningen har derfor stor betydning for hvor motstandsdyktig boligen er overfor klimaets påtrykk.
Vanligvis utføres ytterkledninger i tre i stående eller liggende panel. Bruk av trespon forekommer imidlertid og gir bygget et arkitektonisk løft.
Det alminnelige er å bruke trespon som kledning på privatboliger, men dette leilighetskomplekset i Sverige viser at trespon også fungerer som ytterkledning på et større bygg.
Komplekset er i sin helhet bygget i tre, som ifølge arkitekt Gert Wingårdh ved arkitektkontoret Wingårdhs har gitt det en betydelig lavere vekt enn bygninger med betong og stål.
- En bygning basert på trerammer veier bare en tredjedel av hva det ville ha gjort med stål og betong, forteller Wingårdh til klikk.no.
Trespon på fremmarsj
Bygget, som ligger i Sundbyberg utenfor Stockholm, er fullstendig kledd i spon av sedertre.
- Trespon som ytterkledning kommer mer og mer, og vi opplever at arkitekter stadig oftere spør etter trespon. Det har også kommet flere profesjonelle produsenter av spon, forteller avdelingsleder ved Treteknisk institutt, Audun Øvrum, til klikk.no.
- Den økte bruken av trespon er en del av det stigende fokuset på ubehandlet som fasadekledning. Spon gir også et annet, visuelt uttrykk enn tradisjonell trekledning.
Øvrum fremhever at trespon er tidkrevende å sette opp, men at man nå har begynt å produsere plater.
Nietasjers boligkompleks
- Det hele startet med et tilfeldig møte i København på 90-tallet, forteller Gert Wingårdh om det som femten år senere skulle bli et nietasjers boligkompleks med 31 leiligheter.
- Vi møtte Arne Olson, som senere skulle bli administrerende direktør for Folkhem, og vi ble sittende å utforske grønn boligbygging. Og vi konkluderte allerede da at trestrukturer også burde la seg implementere for større boligkomplekser.
Folkhem er en privat entreprenør i Sverige, og har som sin visjon å bygge sunne kvalitetshus av naturmaterialer.
Forankret med stålstenger
Wingårdh forteller at hele konstruksjonen med massivtre i rammen og bl.a. trespon i kledningen, bare veier en tredjedel av en konstruksjon i stål og betong.
- Den er så lett at den måtte festes til grunnmuren med stålstenger som strakte seg helt opp til åttende etasje.
"Variasjonen i materialbruken er liten og detaljeringen er stor, og bruken av massivtre i konstruksjonen samt tre i kledningen gir bygningene et gedigent og karakterfylt uttrykk", skriver Folkhem i sin presentasjon av prosjektet.
Bygg for fremtiden
Bruk av blant annet massivtre i konstruksjonen har en positiv effekt både på miljø og inneklima. I tillegg er de også ofte prefabrikkerte, og det er et moment Wingårdh ønsker at politikerne skal plukke opp.
- Dette er en type hus som politikere burde fokusere på når de etterspør kosteffektive, prefabrikkerte hus, utdyper han.
Klimabestandig
Boligen, som har fått navnet Hus B og som ser ut som en monopolbrikke, er en del av et prosjekt på fire hus, alle tegnet av arkitektkontoret Wingårdhs.
Prosjektet er det første høyhuset i Stockholmsområdet som er bygget fullstendig i tre.
"De har altså en stamme av tre, en vakker trefasade og innredningsdetaljer i tre. Dette gir et unikt innemiljø, fordi man lever omsluttet av naturlige materialer, skriver Folkhem om prosjektet.
Massivtre og trespon i Norge
Bruk av trematerialer som det bærende byggematerialet har også en sterk posisjon i Norge, og vi har de senere årene fått flere prosjekter hvor tre er brukt som byggemateriale utover bare som kledning.
På Trefokus.no er det samlet flere av prosjektene som er oppført de siste årene.
I prosjektdatabasen til Arkitektenes landsforbund, Ecobox, er det også presentert flere prosjekter.
I tillegg til at trespon bidrar til et godt innemiljø viser forskning at det også har en sterk klimabestandighet.
"En ny rapport fra SINTEF Byggforsk viser at det selv ved store slagregnsmengder kommer lite vann gjennom kledninger av trespon", skriver SINTEF om en rapport om sponbruk som ble lagt frem i 2009.
Les også:
Hytta er underkastet omgivelsene
Du kan male huset ditt i hvilken farge du vil
På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden
Denne saken ble første gang publisert 09/08 2014, og sist oppdatert 29/04 2017.