Smart mini-hus de fleste har råd til
- Huset koster mindre enn en ny bil
Sjekk hvordan man bor i dette byggekloss-huset.
Det er ingen tvil om at mange unge er bekymret over boligpriser som stiger og stiger - uten at det virker som at prissirkuset på noen måte er i ferd med å avta. Mange føler seg presset ut av boligmarkedet, og har kanskje ikke råd til å bo verken der de vil eller slik som de vil.
Men det finnes håp. Ifølge design- og arkitekturnettstedet Arch Daily har nemlig et portugisisk arkitektkontor designet en prototype av hus som ikke bare kan settes opp på nær sagt hvilken som helst tomt, men huset koster ifølge arkitektene "ikke stort mer enn en ny familiebil".
Prefabrikert Bolighus
Det er arkitektene fra Mima Architects i Viana do Castelo i Portugal som står bak konseptet Mima House, et prefabrikert hus som i prinsippet skal kunne settes opp der du måtte ønske - og som kan forandres og gjøres om ved behov.
Ifølge arkitektene er det lille huset Mima House "produsert for massene", og til arkitekturnettstedet Dezeeen forklarer arkitekt Mário Sousa at man kan sammenligne dette huskjøpet med å kjøpe sko.
- Ingen føtter er helt like, og dermed har man ikke helt like behov for sko og fottøy, men de aller fleste av oss klarer å finne en masseprodusert variant som fungerer helt fint.
Arkitektene mener at det lille huset deres vil kunne møte de aller fleste individuelle behov eventuelle boligkjøpere måtte ha takket være de - ifølge dem selv - nytenkende og banebrytende metodene huset produseres på.
- Fortsatt er mange fullstendig avhengige av tradisjonelle metoder for konstruksjon, men etterhvert som teknologien og metodene man bruker forandrer seg, vil flere kunne benytte seg av denne typen boliger.
Fullverdig hus på 36 m2
Ifølge arkitektene selv startet hele prosessen med Mima House med en intensjon om å tegne og bygge et hus som skulle passe til måten unge mennesker lever på i dagens samfunn.
- Vi ville finne ut av hvordan god arkitektur raskt skulle kunne rette seg etter forandringene i livsstil, og ambisjonene, til et velinformert og stadig mer kresent samfunn, forklarer arkitekt Mário Sousa hos Mima Architects til Arch Daily.
- Vi forsket i årevis på hvordan vil skulle kunne designe et produkt som både skulle være raskt å produsere, så fleksbelt som mulig, veie lite og være rimelig, samtidig som det skulle holde høy kvalitet.
Arkitekten forklarer at designet var også et viktig element.
- Huset, eller boligen, skulle også være behagelig å se på, fra et rent designperspektiv.
Resultatet ble Mima House, et 36 kvadratmeter stort mini-hjem som sies å skulle kunne dekke alle behov, og ikke koste allverden å kjøpe.
Lot seg inspirere av tradisjonell japansk arkitektur
Konseptet bak Mima House er nokså likt slik svært mange tradisjonelle japanske hus er laget. Fokuset ligger på letthet, fleksibilitet og former og linjer som er behagelige for øyet.
- Det var et holdepunkt for oss at selve designet og ideen hadde dype røtter i en kultur som Japans, forklarer Sousa til Bonytt.no.
- Vi ønsket å konstruere et hjem som skulle kunne settes sammen og forandres ved hjelp av standariserte byggedeler, og som, i liket med japanske hus, med letthet skulle kunne gjøres om eller tilpasses nye utviklinger, enten i selve familien, eller i nærmiljøet rundt boligen.
Fleksibilitet
Det aller mest unike med Mima House er uten tvil måten man selv kan gjøre vegger om til vindu eller motsatt, og flytte innvendige vegger dit man aller helst vil ha dem.
Hele det lille huset består av et "firkanter og klosser" system, som vil si at alle de standariserte 1,5 x 3 meter store treplatene kan flyttes dit man vil - når man vil. Ifølge arkitektene kommer i tillegg huset utstyrt med ekstra finérplater som kan plasseres enten utenpå eller inne i bygget, noe som gjør at man kan gjøre et vindu om til vegg på bare sekunder.
- Sporsystemet i taket gjør at vegger kan settes opp der hvor man har behov, forklarer Sousa.
- Det fleksible systemet gjør at man kan lage nye rom eller plassere soner eller hele rom på helt nye måter på få minutter.
Arkitekten forklarer videre at hver side av de innvendige veggene har forskjellig farge og utførelse, noe som gjør at man kan oppnå dramatiske forandringer ved å enkelt og greit snu veggen andre vei.
- Måtene man kan sette sammen vegger og interiør - og eksteriør - på gjør at selv om alt i Mima House er standarisert, så er det sjeldent å se to helt like hus.
Test hvordan du kan bo
Ved hjelp av en tjeneste på nettsidene til Mima Architects kan du teste ut hvordan det smarte mini-huset vil ta seg ut på din tomt.
- Ved å bruke Google Earth kan dette programmet automatisk generere en 3D modell av hvordan et av våre hus vil ta seg ut i hvilke som helst omgivelser, forklarer arkitekt Sousa.
Arkitekten forklarer videre at med dette programmet vil man også kunne ta en "rundtur inne i huset" og virkelig få en følelse av hvordan vegger, rom, materialer og farger tar seg ut.
Fra utsiden
Også fra utsiden på huset er det tydelig hvordan det enkle designet er inspirert av arkitektur fra Japan. Store vinduer slipper maksimalt med dagslys inn i den lille multifunksjonelle boligen, men kan gjøres om til solide vegger enkelt og greit ved å plassere en finérplate i standardstørrelse foran glasset i vinduet.
- Alle vinduene kan åpnes fullstendig og benyttes som dører, forklarer arkitekten til nettstedet Arch Daily.
- Mens panelene i finér gjør at man rakst kan gjøre at huset fremstår som mer "lukket" og privat om man har behov for det.
Ved å benytte prefabrikerte deler og standardstørrelser holder Mima kostnadene nede på de nye husene.
- Dette systemet med å benytte seg av deler som kunne produseres hver for seg og så settes sammen igjen til et hus, nesten som et puslespill, det er absolutt i tråd med hvordan man konstruerte tradisjonelle hus i Japan, forklarer Sousa.
- Og det er aldri feil å lene seg på tradisjoner.
Ikke tilpasset norsk klima
- Det er ikke til å unngå at det er en frapperende tanke, å kunne sette opp denne typen boliger, men desverre er det jo slik at klimaet her i Norge gir betydelige utfordringer man ikke trenger å ta hensyn til i Portugal, forklarer Anders Kirkhus hos Sintef Byggforsk til Bonytt.no.
- Norske byggeregler - og forsåvidt byggeregler i de fleste europeiske land - stiller strenge krav til kompetanse, teknisk kvalitet og bruksmessig kvalitet som gjør at den idealiserte selvbyggerdrømmen, om å bygge når du vil og hvordan du vil, ikke er så enkel å realisere.
Kirkhus forklarer at det også i Norge har blitt gjort mange forsøk på å komme frem til denne typen modulære hus som bare skal kunne settes sammen som et puslespill på byggeplassen.
- Mange har prøvd uten å lykkes.
Kirkhus trekker frem arkitektfirmaet Snøhetta.
- Man skal ikke nødvendigvis dra fram andre mislykkede forsøk, men Snøhetta forsøkte seg med et sånn type byggeprosjekt, Løvetann, for noen år tilbake som til syvende og sist ikke ble noe av.
Les også:
Her er Norges beste interiørbutikker
Her finner du de lekreste interiørbildene
7 tegn på at babyen elsker deg