Moderne arkitektur: annekser

Hjemmekontoret henger på kanten av stupet

Det arkitekttegnete annekset i Asker henger nesten i løse luften.

ARKTEKTUR MED KANTER : Skrivestuen i Asker er tegnet av Jarmund & Vigsnæs Arkitekter i Oslo. Den skyter ut  fra toppen av en bratt knaus og vender seg mot morgenlyset.
ARKTEKTUR MED KANTER : Skrivestuen i Asker er tegnet av Jarmund & Vigsnæs Arkitekter i Oslo. Den skyter ut fra toppen av en bratt knaus og vender seg mot morgenlyset. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
Sist oppdatert

Gode løsninger for arkitektur må til når tomten er vanskelig å bygge på.

Slik var også situasjonen for dette bokstavelig talt luftige annekset, som er skrivestuen til en journalist og forfatter bosatt i Asker.

Arkitektur tilpasset tomten

Dette lille huset på 16 kvadratmeter er tegnet av Oslo-kontoret Jarmund & Vigsnæs arkitekter. Håkon Vigsnæs forteller til Bonytt.no at dette huset har det han kaller en bunden form.

I dette legger han at husets moderne arkitektur i høy grad er bestemt av forholdene og topografien på tomten. Han måtte blant annet ta hensyn til den stupbratte skrenten, høyden på husene i nabolaget samt en underjordisk vann/elgate som går like ved huset.

- Alt dette var med på styre hvordan hvordan dette huset ble, konkluderer arkitekten, som også kan vise til en superkompakt skihytte og en villa ved hovedstadstden som er en Wallpaper-favoritt.

ARKITEKTTEGNET SOLSKJERMING: Arkitektene tegnet og plasserte et fast solskjermingssystem av trespiler rett over vinduene som peker mot morgenlyset. Dette systemet forhindrer at eieren blendes når hun sitter ved skrivepulten og arbeider på pc.
ARKITEKTTEGNET SOLSKJERMING: Arkitektene tegnet og plasserte et fast solskjermingssystem av trespiler rett over vinduene som peker mot morgenlyset. Dette systemet forhindrer at eieren blendes når hun sitter ved skrivepulten og arbeider på pc. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
EN HEL LITEN VERDEN: Skrivestuen ligger på høydedrag over bebyggelsen. Midt i bygningen ligger det et trekantet indre gårdsrom som stenger seg av fra omgivelsene, og som er forrommet du må passere for å komme inn i skrivestuen.
EN HEL LITEN VERDEN: Skrivestuen ligger på høydedrag over bebyggelsen. Midt i bygningen ligger det et trekantet indre gårdsrom som stenger seg av fra omgivelsene, og som er forrommet du må passere for å komme inn i skrivestuen. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Et fredelig, trekantet gårdsrom i sentrum

- Det er derfor også bygningen ble så kantete, utdyper Vigsnæs og legger til at det indre, lukkete gårdsrommet midt i bygget er noe så sjeldent som en skjermet, privat verden i et ellers tettbebygd, forstads villaområde.

Dette gårdsrommet, eller forrommet til stuen, er som en hage uten grønt. Uterommet var et svært viktig element i prosjektet fordi eieren ønsket seg et sted og en arkitektur som stimulerte sansene og ga henne både variasjon og arbeidsro.

Inngangsportalen til dette gårdsrommet, hagen uten grønt, er bare 1,4 meter høy og bidrar til at skrivestuen oppleves som noe utenom det vanlige.

Solskjermingen som stikker rett ut fra bygningskroppen

ET STIMULERENDE STED: Skrivestuen i Asker ligger så høyt og fritt at utsikten over deler av fjorden og åsene rundt hovedstaden blir et inspirende element for eieren.
ET STIMULERENDE STED: Skrivestuen i Asker ligger så høyt og fritt at utsikten over deler av fjorden og åsene rundt hovedstaden blir et inspirende element for eieren. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
GÅRDSROMMET ÅPNER TIL INNEORÅDENE: Her ser du hvordan den store skyvedøren med glass i kan åpne mellom det indre gårdsrommet og hovedinteriøret i skrivestuen.
GÅRDSROMMET ÅPNER TIL INNEORÅDENE: Her ser du hvordan den store skyvedøren med glass i kan åpne mellom det indre gårdsrommet og hovedinteriøret i skrivestuen. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
ET FREDLIG STED FOR SKRIBENTEN: Interiøret er renlinjet, enkelt og elegant. Legg merke til de store vinduene som åpner stuen mot det indre, skjermete gårdsrommet. Bakerst et lite gløtt av inngangsportalen til gårdsrommet og huset. Åpningen er bare 1,4 m høy og du må bøye deg for å komme inn i dette forrommet, hagen uten grønt. Slike lave inngangsportaler ser vi også  i norske middelalderhus.
ET FREDLIG STED FOR SKRIBENTEN: Interiøret er renlinjet, enkelt og elegant. Legg merke til de store vinduene som åpner stuen mot det indre, skjermete gårdsrommet. Bakerst et lite gløtt av inngangsportalen til gårdsrommet og huset. Åpningen er bare 1,4 m høy og du må bøye deg for å komme inn i dette forrommet, hagen uten grønt. Slike lave inngangsportaler ser vi også i norske middelalderhus. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
SKRIVESTUE I HELTRE: Skrivestuen har raust med både bokhylle- og sengeplass. Se også hvordan treverket i gulv, vegger og tak spiller sammen i fargetoner. Måten plankene kler hele rommet er også interessant.
SKRIVESTUE I HELTRE: Skrivestuen har raust med både bokhylle- og sengeplass. Se også hvordan treverket i gulv, vegger og tak spiller sammen i fargetoner. Måten plankene kler hele rommet er også interessant. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Den utstikkende spileinnretningen i treverk som er plassert rett over vinduene i det sørøstlige hjørnet av annekset er rett og slett en fastmontert solskjerming.

Uten den ville morgenlyset blendet eieren når hun sitter og skriver på pc-en i den skreddersydde arbeidsplassen i hjørnet.

Ekte treverk varmer den moderne arkitekturen

Eieren stortrives også med plankene i lerk som kler annekset både inne og utvendig. Hun syntes de var fine da de var nye og fortsatt hadde litt gult i seg, noe som fremhevet arkitekturen til stuen, sier hun til Bonytt.no.

Stuen som blir finere med tiden

Dette gulskjæret har dempet seg betraktelig siden huset sto nytt i 2008, og gråningen som er kommet i stedet gjør faktisk huset bare enda mer spennende enn da stuen var splitter ny, mener eieren.

- Særlig om våren og sommeren. Da titter denne karakteristiske sølvgrå bygningen frem gjennom det lysegrønne løvverket som omgir nesten hele huset.

Les også:

Eier du en hytte her, sitter du på en gullgruve

Disse nettbutikkene har heftige interiørplakater

Her ligger landets dyreste hytter

Ikke overdriv størrelsen når du handler peisovn

Snitt
Snitt Foto: Tegning: Jarmund og Vigsnæs arkitekter
Snitt , interiør
Snitt , interiør Foto: Tegning: Jarmund og Vigsnæs arkitekter
Grunnplan av huset
Grunnplan av huset Foto: Tegning: Jarmund og Vigsnæs arkitekter
Fasader fra siden
Fasader fra siden Foto: Tegning: Jarmund og Vigsnæs arkitekter

Denne saken ble første gang publisert 05/03 2012, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også