Sjekk hva man fikk plass til i denne leiligheten
- Her var det snakk om å utnytte hver millimeter til det maksimale
Små leiligheter trenger verken være trange eller upraktiske. Sjekk hva de fikk plass til på 39 kvadratmeter.
Å bo i by blir stadig både dyrere og trangere. For mange som har begrenset med plass å boltre seg på, blir hverdagen en utfordring i det å både ha plass til de tingene man ønsker å ha rundt seg og tilgjengelig til enhver tid, i tillegg til å skulle ha plass til å både kunne bevege seg og leve på en normal måte.
Noen satser på møbler som har flere funksjoner og dermed er plassbesparende, mens for andre igjen er det å et mål å få malt alt så hvitt og lyst som mulig får å gi illusjonen av mer plass og luft. Å satse på innebyggede og spesialtegnede oppbevaringsløsninger er også en mulighet.
Måtte tenke oppbevaring først
Smart oppbevaring er ofte det som skiller en leilighet som fungerer fra en som ofte føles som kaotisk, trang og overmøblert. Dette kjenner ekspertene til, og var nok hovedårsaken til at det første arkitektene fra Specht Harpman tenkte på og planla da de stod ovenfor denne bittelille loftsleiligheten midt på Manhatten, var nettopp oppbevaring.
- Her er hver millimeter av tilgjengelig plass utnyttet til det maksimale, forklarer arkitekt Scott Sprecht hos Specht Harpman til design- og arkitekturnettstedet Homedsgn.com.
- Her snakker vi om trapper som ikke bare er trapper for å skape flyt og bevegelsesmuligheter mellom etasjene, men som også innebyggede oppbevaringsløsninger og dype skuffer, alt for å gi beboerene det de måtte trenge av oppbevaring av smarte løsninger.
Utfordringene stod i kø
Det var en ung familie som kom til arkitektene hos Specht Harpman med et ønske om en smart og funksjonell leilighet i storbyen som både skulle benyttes som pendlerleilighet for far fra mandag til fredag, men hvor også resten av familien skulle kunne komme på besøk og bo i helger og ferier.
- Loftsleiligheten familien hadde kjøpt var uvanlig på alle måter, forklarer Sprecht.
- Her var 39 m2 fordelt over tre plan, med en takhøyde på hele 25 meter på det høyeste, og et uteområde med potensiale til å bli en egen liten takterrasse på toppen.
Men slik den fremstod i form av planløsning, var leiligheten fullstendig ubrukelig ifølge arkitektene.
- Det fantes ikke en gang et naturlig og passende sted å plassere verken seng eller sofa.
Nå gjenstod bare ett problem: Hvordan gjøre det nedslitte, mørke og upraktiske loftet om til en lys, moderne og praktisk leilighet?
Måtte åpne opp og skape flyt
Det første arkitektene gjorde, var å sørge for at leiligheten med sine kompakte 39 m2 ble åpnet opp så mye som mulig.
- Vegger ble fjernet fullstendig, forklarer Sprecht.
- Faktisk er den eneste døren i leiligheten som gjenstår døren inn til badet.
Ved å la lyset strømme ovenfra og ned i den kompakte leiligheten, satse på innebyggede oppbevaringsløsninger og rene, stramme linjer er boligen ikke til å kjenne igjen fra det som møtte arkitektene første gang, til leiligheten slik den fremstår i dag.
- Utfordringen var å skape flyt og et naturlig forhold mellom alle tre etasjene i leiligheten, forklarer Sprecht.
- Noe vi tror vi klarte bra med måten det ble løst på. Vi endte opp med å utvide det øverste planet via en innebygget seng som strakte seg ut over kanten på etasjen, uten at dette ofret takhøyden på planet under.
Bor på flere plattformer
Ved å fordele rom og soner over hele fire ulike plattformer fikk arkitektene ikke bare utnyttet leilighetens takhøyde, men fikk også plass til alle "rom" man måtte ha bruk for i en bolig.
- Ved å fordele dette oppover i høyden, fikk vi også sørget for at leiligheten føles så lys og åpen som mulig, til tross alt som skulle på plass på få kvadrat, forklarer Sprecht.
- På det laveste nivået finner man inngang og kjøkken, og ett trinn videre oppover ligger stuen. Opp trappen ligger det tillagede soverommet med sengen som stikker ut over stuen, støttet opp av stålbjelker.
Helt øverst befinner takterrassen seg.
- Alle rommene flyter over i hverandre, forklarer arkitekten.
- Hele ideen om distinkte og separate rom er glemt.
Når det gjelder møbler, har arkitektene holdt seg til det helt nødvendigste.
- Utenom det som er bygget inn, finnes det bare en sofa, et sofabord, seng og en stol. Noe mer er ikke nødvendig, og ville bare bidratt til at rommene føltes mer overfylte og trange.
Vant pris for smarte løsninger
Tidligere i år vant arkitektene hos Specht Harpman den prestisjetunge Architizer A+ Popular Choice Award i kategorien Living Small for sitt arbeid med denne kompakte New York leilighten. Mye av det som hadde størt uttelling, var de unike og smarte løsningene når det kom til oppbevarinbg.
- Vi visste helt fra begynnelsen av at her var vi nødt til å satse på spesiallagede og innebyggede oppbevaringsløsninger, forklarer arkitekt Louise Harpman til arkitekturnettstedet Architizer.com.
- Bare på denne måten ville vi kunne få til nok oppbevaringsplass til et resten av leiligheten ville kunne fremstå som åpen og ryddig.
Under trappen fra første og opp til annet plan har arkitektene fått plass til mange og dype skuffer, som skjuler og holder orden på alt fra klær til leker og bøker.
- Vi lot oss inspirere av japanske designtradisjoner, forklarer arkitekten.
- Som dikterer at så mye visuelt rot som mulig skal være gjemt bort.
Her er hver milimeter utnyttet til det maksimale.
- Trapper er ikke lengre bare trapper, men også unik og praktisk oppbevaring, forklarer Harpman.
Les også:
Her finner du de feteste interiørbildene
Smarte tips som gjør små bad større
10 veier til mer plass i små leiligheter
Sjekk de smarte løsningene i mini-leiligheten
Denne saken ble første gang publisert 27/05 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.