Her får du nærkontakt med påskefjellet på 1100 moh.
Den spektakulære hytta i Ål er tegnet av en arkitektstudent.
Sverre JulsrudKristiansen
Sist oppdatert
Hytta er tegnet til en aktiv familie på fem som ville komme i kontakt med den spektakulære og til tider voldsomme naturen like ved Reineskarvet i Ål.
I et værhardt klima på 1100 meter over havet, er den plassert med minst mulig terrenginngrep, og det er brukt ubehandlede norske materialer. Og de store vindusflatene bidrar til å invitere naturen inn.
- Vi er så utrolig godt fornøyd. Vi kan ikke sette fingeren på noe vi ikke liker. Det er rett og slett blitt et veldig flott familieprosjekt som vi tror vil fungere i alle livets faser, forteller hytteeierne.
Lette etter ung arkitekt
Det hele startet ganske utradisjonelt. Familien hengte opp en lapp ved Arkitekturog designhøgskolen i Oslo for å finne en ung, interessant og kanskje rimelig arkitekt til hytteplanene.
Lite ante de at de skulle få tak i et stort talent. Torbjørn Tryti (32) i taktil.no har siden 2009 vært ansatt som doktorgradsstipendiat ved fakultet for arkitektur og billedkunst ved NTNU i Trondheim.
- Jeg har alltid hatt en sterk dragning mot høyfjellet, så dette virket umiddelbart interessant. Jeg likte spesielt godt tomtens plassering, dessuten merket jeg raskt at dialogen med hytteeierne var god, sier han.
Dermed ble «1100 meter over havet», Trytis første egentegnede hytteprosjekt, unnfanget. En avlang hytte der samtlige oppholdsrom og soverom har fått utsikt over fjellheimen.
- Selve formen er kanskje min strek. Nesten uansett hvordan jeg starter så ender det opp med noe avlangt til slutt. Samtidig passer det bra, fordi det blåser ganske mye på tomten. Vinden kommer nesten alltid fra samme retning. Den smale hyttekroppen bidrar til å blåse rent for snø ved inngangspartiene, forklarer han.
Varige kvaliteter
Stil er egentlig ikke interessant for Tryti. En hytte med varige kvaliteter, som eldes og patineres med verdighet, men som samtidig tar hensyn til tradisjon og omgivelser, er viktigere. Det skal være noe unikt og individuelt tilpasset hvert prosjekt. Tryti har tegnet flere integrerte møbler og kjøkkenet spesielt til denne hytta. Han har også plukket ut alle lampene og designet putene.
Hytteeierne innrømmer at prosessen har gjort noe med dem.
- Vi ser nå arkitektur på en ny måte. Bare det å bruke vinduer som bilder! Vi kunne ikke noe om dette fra før, men vi har ønsket å lære, sier de. De trekker frem allrommet som favorittplassen, på grunn av den store fleksibiliteten.
Vedlikeholdsfritt og miljøvennlig
Ubehandlet tre ble valgt fordi det både er vedlikeholdsfritt, miljøvennlig og passer inn på stedet. Osp er et materiale som kan vri seg, derfor ble kledningen lagt med planker som er smale, kun 60 millimeter brede. Med dette vil hytta også fremstå i ulike gråtoner.
Innvendig er det planlagt med enkle og naturlige overflater for å bringe inn lyset og naturen best mulig. Dette skaper rene rom som øker romfølelsen, mener Torbjørn Tryti.
- Hva er du mest fornøyd med?
- At familien som drømte om en høyfjellshytte er fornøyd med resultatet og følte at de fikk det de ønsket. Det handler jo om å bygge en hytte som gir svar på de utfordringene jeg får som arkitekt. Av detaljer er kanskje hjørnevinduet og peisgropa mine personlige favoritter.