Statens Byggeskikkpris 2013

Her er Norges beste boligbygg i 2013

Hele 60 prosjekter ble påmeldt til Statens Byggeskikkpris, men kun ett boligprosjekt slapp gjennom nåløyet.

KJEMPER OM PRIS: Syv bygg kjemper om Statens Byggeskikkpris i 2013. Bildet viser Christian Krohgs gate 39-41 i Oslo som er det eneste boligprosjektet som er nominert.
KJEMPER OM PRIS: Syv bygg kjemper om Statens Byggeskikkpris i 2013. Bildet viser Christian Krohgs gate 39-41 i Oslo som er det eneste boligprosjektet som er nominert. Foto: Foto: Ivan Brodey
Sist oppdatert

Statens Byggeskikkpris er en hederspris som deles ut årlig til byggverk og bygde omgivelser som "gjennom utførelse, materialbruk utforming og samspill med sted og miljø kan bidra til å heve, fornye og utvikle den allmenne byggeskikk".

Prisen er et kvalitetsstempel og en hederspris for bygninger. Og for å bli nominert må man blant annet ha en svært god arkitektonisk utforming.

I år har Husbanken mottatt 60 forslag. Nå står syv kandidater igjen i finalerunden, men kun ett boligprosjekt har sluppet gjennom nåløyet. Det er prosjektet Christian Krohgs gate 39-41 i Oslo, tegnet av Futhark arkitekter og landskapsarkitekter Dronninga landskap AS.

Vakkert bygg: Arkitekter er Futhark arkitekter AS. Landskapsarkitekter: Dronninga landskap AS og oppdragsgiver SEFF Holding AS. Prosjektets navn: Christian Krohgs gate 39-41
Vakkert bygg: Arkitekter er Futhark arkitekter AS. Landskapsarkitekter: Dronninga landskap AS og oppdragsgiver SEFF Holding AS. Prosjektets navn: Christian Krohgs gate 39-41 Foto: Foto: Ivan Brodey
Fellesareal: Fløyene hegner om et felles gårdsrom. Ifølge arkitektene er dette viktig i et nabolag som er dominert av ikke-boligrelaterte funksjoner, som småindustri og kontor.
Fellesareal: Fløyene hegner om et felles gårdsrom. Ifølge arkitektene er dette viktig i et nabolag som er dominert av ikke-boligrelaterte funksjoner, som småindustri og kontor. Foto: Foto: Ivan Brodey

Normal prisklasse

- Jeg tror noe av grunnen til at prosjektet ble valgt ut er at vi har klart å lage kvalitet ut av et bygg med leiligheter i normalprisklassen, sier arkitekt Amund Gulden Futhark arkitekter AS til klikk.no.

Byggekostnadene landet på ca.53 millioner kroner eks. mva og kostnader for landskap rundt 2,5 millioner kroner.

Mye av boligbyggingen i Oslo er preget av masseproduksjon og standardisert lavkostløsninger, men i dette prosjektet var utbygger altså villig til å investere tid og ressursene i prosjektet for å oppnå en høyere kvalitet, både funksjonelt og teknisk, forklarer Gulden.

Varme farger

Høyt nivå: Juryleder i Statens Byggeskikkpris Anne Enger forteller at det har vært en krevende utvelgingsprosess fordi det kom inn så mange gode forslag. Bildet viser blant annet den flotte takterrassen.
Høyt nivå: Juryleder i Statens Byggeskikkpris Anne Enger forteller at det har vært en krevende utvelgingsprosess fordi det kom inn så mange gode forslag. Bildet viser blant annet den flotte takterrassen. Foto: Foto: Ivan Brodey
Vannskille: Vannspeilet i kanalen skiller prosjektet fra nabohuset, samtidig som det tilfredsstiller krav til håndtering av overvann.
Vannskille: Vannspeilet i kanalen skiller prosjektet fra nabohuset, samtidig som det tilfredsstiller krav til håndtering av overvann. Foto: Foto: Ivan Brodey

Christian Krohgs gate 39-41 består av i alt 33 leiligheter i fem etasjer over en næringsetasje på gatenivå. Under terrenget er det bygget to parkeringsetasjer. Byggets fasader er svært forskjellige. Mot gaten fungerer fasaden som et beskyttende skall i harde materialer, nesten uten relieff. Mot gårdsrommet er fasaden detaljrik og oppløst, med mykere materialer i varme farger.

Fløyen langs gaten har svalgang. Ifølge arkitektene er den trukket ut fra fasadelivet for å skape private soner inn mot leilighetene, for å redusere sjenerende innsyn fra forbipasserende, og for å gi lys og mulighet for at klatreplanter kan vokse opp gjennom svalgangen.

Fløyene hegner om et felles gårdsrom. Dette er viktig i et nabolag som er dominert av ikke-boligrelaterte funksjoner, som småindustri og kontor. Leilighetene er av ulik størrelse fra 40-75 kvadratmeter. Gårdsrommet er cirka 500 kvm. To takterrasser, små private uteplasser samt inndeling i ulike områder ved hjelp av beplantning og ulike belegg, bidrar til å gjøre utearealene innholdsrike.

Krev bedre boliger

I et intervju til tidsskriftet Arkitektur N i 2012 uttalte Amund Gulden i lys av nevnte prosjekt at "Utbyggere, myndigheter og politikere må forvente bedre boligarkitektur. Da kommer også kvaliteten til å heves. Det er også viktig at utbygger lar samme arkitekt stå løpet ut. Ved å bytte arkitekt - eller enda verre - å kutte ut arkitekt i detaljeringsfasen, blir mange kvaliteter borte underveis. Det må også settes av nok tid og midler til prosjektering"

Modulbygg: Boligdelen av prosjektet er utført i tre og bygget som moduler; ferdig innredede volumer med gulv, vegger og tak som heises på plass og stables inntil og oppå hverandre.
Modulbygg: Boligdelen av prosjektet er utført i tre og bygget som moduler; ferdig innredede volumer med gulv, vegger og tak som heises på plass og stables inntil og oppå hverandre. Foto: Foto: Ivan Brodey
Lyst og hyggelig: Leilighetene vender bredsiden mot fasaden og får mye dagslys. Leilighetene er av ulik størrelse fra 40-75 kvadratmeter.
Lyst og hyggelig: Leilighetene vender bredsiden mot fasaden og får mye dagslys. Leilighetene er av ulik størrelse fra 40-75 kvadratmeter. Foto: Foto: Ivan Brodey

Han forteller videre at det er viktig at arkitekter med kvalitetsambisjoner tar tak i boligbyggingen og at det er et stort ubenyttet arkitekturpotensial i boligarkitekturen.

Det var for øvrig først da Futhark arkitekter foreslo å bruke modulbyggeri at det viste seg å være regningssvarende for utbygger å igangsette prosjektet. Alle boligene består altså av flere moduler, og planløsningene er i størst mulig grad formet slik at modulskjøtene ligger i romskiller. Modulskjøter fører til at noen av innerveggene blir tykkere, men disse er brukt til innfelt innredning, og tilførte ikke prosjektet særlig tilleggskostnad, heter det i beskrivelsen.

Prisvinner i juni

Nå vurderes alle de nomierte byggene nærmere før juryen tar en endelig avgjørelse. De andre nominerte er Fryd Barnehage og Nedregate Kulturkvartal i Oslo, Mathallen på Fisketorget i Bergen, Stavanger Kulturskole og Stavanger Katedralskole, Nye St. Olavs Hospital i Trondheim og Steilneset minnested i Vardø.

Vinneren av Statens byggeskikkpris 2013 deles ut 25. juni på Litteraturhuset i Oslo

Varierte uterom: Gårdsrommet er cirka 500 kvm. Med lite areal til rådighet er det viktig å lage mange og varierte steder, ifølge arkitektene.
Varierte uterom: Gårdsrommet er cirka 500 kvm. Med lite areal til rådighet er det viktig å lage mange og varierte steder, ifølge arkitektene. Foto: Foto: Ivan Brodey

Les også:

Sjekk dette utsiktspunktet i Trollstigen som har vunnet flere arkitekturpriser

Stor guide til smarte annekser

Detaljrik: Mot gårdsrommet er fasaden detaljrik og oppløst, med mykere materialer i varme farger.
Detaljrik: Mot gårdsrommet er fasaden detaljrik og oppløst, med mykere materialer i varme farger. Foto: Foto: Ivan Brodey

Sjekk det spenstige tilbyget på hytta i Hedalen

Slik legger du heltregulv selv

Denne saken ble første gang publisert 10/05 2013, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også