Japansk arkitektur
Her bor det en 80 år gammel kvinne
Og hun bor alene.
I stedet for vinduer er dette huset utstyrt med sprekker i den 105 meter lange fasaden.
Lyset er arkitekturens venn. Hvert sitt bygg har sin måte å slippe lyset inn på. Noen velger å blottlegge seg helt og slippe lyset inn fra alle kanter. Andre velger en løsning som kan lukke seg helt mot omgivelsene.
Dette huset i Shiga i Japan er på sett og vis en mellomting. Vinduene er erstattet med høye, smale åpninger i en ellers lukket betongfasade.
- Dette huset er "bare" laget av sprekker og det finnes ingen vinduer, skriver arkitekt Anna Nakamura i en e-post til klikk.no.
Arkitektonisk avvik
Huset har en langstrakt bygningskropp, og totalt er fasaden på 105 meter. I denne er det plassert 60 spalter som er en bevisst, nærmest politisk motivert erstatning for tradisjonelle vinduer.
- Denne konseptuelle bygningen er milevis unna den glasstyngede, moderne arkitekturen, skriver Nakamura.
Lang og smal tomt
Eiendommen er avlang med en lengde på 50 meter og en bredde på 7,5 meter. Én av kortsidene ligger mot en vei, mens den andre vender mot en elv.
- Vi designet en lang bygningskropp som omslutter eiendommen, med spaltene som skaper åpninger mot omgivelsene. Samtidig er ikke åpningene større enn at de opprettholder en privat sone mot omgivelsene. I tillegg opptrer spaltene som 60 lyskilder inn i huset, sier Nakamura.
Tettbygd strøk
Ifølge arkitektene representerer huset et forslag til hvordan man kan leve i et tett befolket område hvor husene står side ved side av hverandre.
- Huset bebos av en 80 år gammel kvinne. Huset er både et livsrom for henne og en spennende opplevelse av uventet formbruk, forteller arkitekten.
Endeløs romlighet
Arkitektene fremhever hvordan de opplever at stemningen som omhyller husets arkitektur preges av stillhet.
- Det er som å være i midten av et syltetøyglass av ensomhet og med en poetisk renhet formet av en uendelig romlighet. Spaltene i bygningskroppen skaper et løfte om en innovativ arkitektur, skriver de.
Egen tidsregning
Anna Nakamura beskriver hvordan huset har sin egen tidsregning. Ved soloppgangen kommer et svakt, skimrende lys inn gjennom alle spaltene og fyller rommene innenfor med et varsomt lys.
Rundt halv ti faller lyset ned gjennom åpninger som ligger i taket.
Én time senere kommer lyset gjennom de skråstilte spaltene i veggen.
Og klokken elleve kommer lyset gjennom alle spaltene i bygningskroppen.
- Da skapes det også en rekke av V-er gjennom hele den avlange korridoren, men etter hvert forandres V-ene til enkeltstriper, forteller hun.
Les også: Femkantet hus
På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i Bonytts inspirasjonsguide