Hyttebesøk
Hengende hyttedrøm
Hytta skulle plasseres på en skrånende tomt. Resultatet ble en lang og smal hyttekropp som henger utover terrenget.
En arvet tomt ved Lista, kupert i sin topografi, ble stedet for oppfyllelsen av en hyttedrøm.
- Det første møtet med tomten var ubeskrivelig og vi visste at vi måtte bygge en hytte som tok den flotte naturen inn. Vi tok kontakt med arkitekt og satte i gang en intens design- og byggeprosess. Feriestedet skulle ligge usjenert til og være lett å vedlikeholde, forteller eierne Åse og Stein Grytten.
Midt i naturen
Resultatet ble "Værestedet", en hytte som henger ut i terrenget med store vindusflater som gir beboerne en følelse av å være ute selv om de er inne.
-Når vi sitter i allrommet føler vi at vi er midt i landskapet, lyset kommer inn fra flere kanter og naturen er fantastisk. Hytta er kun 100 kvm, men vi opplever en utrolig romfølelse i denne kompakte bygningen på grunn av de store glassflatene og takhøyden.
Den ytterste delen av hytta henger i terrenget og bidrar til opplevelsen av å sveve i naturen. På den måten slipper man også innsyn og hytta blir svært privat.
Del denne saken: Del Tweet
Lys og utsikt
Oppholdsrommet med kjøkken ligger i glasskuben med lys og utsikt.
Soveavdelingen og bad er bygd i den andre enden bundet sammen med en langsgående korridor.
Vedlikeholdsfritt
Utvendig er hytta kledd med sedertre og den hengende delen har store soldempede glassinnslag med svarte aluminiumsprofiler.
Innervegger som ikke er av glass, er sparklet og malt i lyse farger. Hovedkonstruksjonen består av svartlakkerte søyler og langsgående ståldragere som gir et røft utseende.
- Et viktig poeng for oss var og er en vedlikeholdsfri hytte, materialer som holder og vindusløsninger uten sprosser slik at vi slipper å male dem.
Arkitektens tanker
Sivilarkitekt Odd Klev fikk en utfordring da han skulle tegne hytta i det kuperte terrenget. Tomten avsluttes med et markert nivåsprang ned mot veien i nord. Utsiktsgløtt til sjøen ligger i samme retning.
Klev sier at hytta dramatiserer tomtens topografi ved at den krager ut over skrenten i nord - samtidig ligger den som en langstrakt visuell avgrensning av oppholdsarealene mot øst. Bygningskroppen skjermer dermed mot innsyn og vind.
Taket stiger mot nord for slik at glassarealet blir maksimert mot sjøutsikten. Oppholdssonen er lagt mot nord mens de stille sonene ligger mot sør.
Materialbruken er synlige svartlakkerte stålsøyler og langsgående ståldragere. Taket er en luftet trekonstruksjon kledd med steinplater. Ytterveggene er kledd med sedertre samt soldempende glass i svarte aluminiumsprofiler.
Utegruppene er lagt til skjermede deler av tomten, og en liten sittegruppe har utsikt mot skjærgården. Det er sådd plen og en av uteavdelingene er hellelagt, men det meste av naturtomten er ivaretatt.
Uoppdaget perle
Paret snakker varmt om området rundt Lista og Farsund. En uoppdaget perle, forteller de. Med en flott skjærgård uten for mye trafikk og mennesker.
- Feriestedet vårt er ikke stort og vi har valgt en standard som gjør at vi ikke må gjøre så mye her. Vi har kort kjøreavstand fra hjemmet i Mandal og hytta har gode fasiliteter. Det fører til at
den er mye i bruk.
Les også:
Rå arkitektur i glass og betong
I fjellene i Chile bygger de i stein
Denne saken ble første gang publisert 17/08 2010, og sist oppdatert 29/04 2017.