Norsk hyttearkitektur:
Gammel fabrikklåve ble lekkert hytteparadis
Sjekk forvandlingen på Veierland i Stokke kommune
Mot Tønsbergfjorden, i Stokke kommune rett innenfor Veierland, ligger dette fascinerende hytteprosjektet , tegnet av det Oslo-baserte arkitektkontoret R21.no .
Sand, sag og trevare heter prosjektet som opprinnelig var en gammel skaftefabrikk, inntil 1992. Nå er det et originalt landsted . Sagbygningen er omgjort til et åpent rom og benyttes til lek på regnfulle sommerdager, selskapeligheter, verksted osv.
- Intensjonen var å lage et hus som inviterer til allsidig bruk i nær kontakt med omgivelsene og naturen. Denne typen rom er en mangelvare da det normale er at et rom eller hytte skal fylle bestemte funksjoner. Men byggherren ønsket å gjenskape aktivitet i et hus som tidligere var en flott arbeidsplass. Dette som tilknytning til resten av stedet, sier arkitekt Thomas Thorsnes i R21 Arkitekter til Hytteliv.
Samme form
Etter mange år hvor bygningen ble brukt som bod og lagerrom ble den altså revet og erstattet med et nytt hus med identisk form. Her kan det inviteres det til fest og moro og båtlagring året rundt. Totalt 90 kvadratmeter festlig feststue. Huset har også en praktisk og naturlig rampe under bygget for båtopplag.
Foldes bort
- Når sagbygningen var i drift var den svært transparent. De hadde store lemmer som ble fjernet for at trestokker skulle kunne håndteres. Dette er videreført i den nye bygningen; når den er i bruk foldes altså kledningen bort. Når den ikke er i bruk, så lukkes den helt, sier Thorsnes.
Materialbruken er betongsøyler mot terrenget i rammeverkkonstruksjon. Taket er laget av to fagverk som lener seg mot hverandre.
For å tåle kreftene i sammenføyningene er disse knutene forsterket med eik. Gulvet og taket er isolert. Foldedører er i sedertre.
Kreative arkitekter
Arkitektene i R21.no som har flere originale hyttepåbygginger i porteføljen, forsøker å se arkitekturen i sammenheng med den sosiale, kulturelle, økonomiske, geografiske og miljømessige konteksten bygningene er en del av. Dette prosjektet er sånn sett et eksempel på nettopp det:
Fabrikken var lenge forsynt med trevirke fra øyene i Tønsbergfjorden som ble fløtet inn til "saga". Prosjektet viderefører prinsippene; når bygget er i bruk fremstår det som en åpen struktur hvor lemmer er fjernet. Som et pluss skapes store vindusflater som gir flott utsikt til vannet.
Les også:
Her får du nærkontakt med det norske høyfjellet på 1100 moh.
Det er de små hyttene som det selges mest av i 2013
Her får du laftehytter til under millionen
Sjekk Snøhetta-arkitektenes private hytte
Denne saken ble første gang publisert 10/04 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.