Arkitektene fornyet både hus og hage
Er dette Oslos kuleste villa?
Snakk om forvandling. Arkitektene ga den gamle Vettakoll-villaen to nye etasjer og en komplett ominnredning - inne som utvendig. Da den ble annonsert for salg i 2008 var den Oslos dyreste bolig.
- Dette huset skulle være utpreget lyst, åpent og utført i rene linjer, sa byggherren til Bonytt da denne villaen ble presentert der i 2010.
Hjemlig i bratt terreng
Det forhindret imidlertid ikke at eieren ville at villaen i den bratte skråningen på Vettakollen, like ved Holmenkollen skulle ha et hjemlig preg.
Gode grep gir varme
Og dette varme inntrykket skapte man blant annet ved bruk av blant annet mørke hardtreslag på vegger og på innredningselementer for øvrig.
Flere i samme kule gate
Dette frodige grepet kan du også se i den oppsiktsvekkende Villa 1 i Holland og i Wallpaper-favoritten White House ved Oslo. Denne futuristiske Enebakkvillaen er også litt av et blikkfang.
Trivelig design, også for barn
- Selv om denne boligen er både eksklusiv, og har et markant designuttykk, er den bruksvennlig også for barn, forklarer byggherren til bonytt.no
God design er funksjonell
- Det er nettopp dette god design bør handle om, mener han. God form skal i tillegg til å være behagelig for øyet også være funksjonell.
Unge arkitekter tok hånd om gammelt hus
Bak den totale forvandlingen av det gamle, kasseaktige huset står Oslo-arkitektene Tanja Lie og Kristoffer Øyen.
De lot seg altså ikke skremme av at det eksisterende huset var nedslitt og hadde begrenset tilgang til uteområdene. Og ikke nok med det, den tekniske tilstanden til el-anlegg, vinduer og isolasjon var også så som så.
Fantastisk tomt
Arkitektene la vekt på at den avgjørende suksessfaktor i prosjektet - tomten på nesten to mål - var fantastisk. - Den åpnet for mange spennende muligheter, forteller Øyen til bonytt.no
Fire etasjer og jacuzzi på taket
Huset har med de to nye etasjene på plass et bruksareal på 438 kvm fordelt på fire etasjer, og på toppen av boligen troner takterrassen med jacuzzi og utsikt over store deler av Oslo-fjorden. Boligen har seks soverom og spa-avdeling, og det støpte bassenget på bakken omgis av et stort oppholdsområde belagt med lys betong og hardtre.
Et hus som overrasker
Arkitektene beskriver ellers denne villaen som et sted som byr på overraskelser. Det sørger både flere ulike nivåer i huset og tydelige skiller mellom ute og inne for.
Bambus er vakkert
Og det eksotiske materialet bambustre støter vi på på flere steder omkring i boligen. - Dette er relativt nytt og spennende innslag på det norske interiørmarkedet, sier Kristoffer Øyen og fremhever at bambus verken krymper er sveller med svingninger i temperatur og fuktighet. Bambus har også flotte fargesjatteringer og tegninger i veden.
Bærekraftig og slitesterkt
- I tillegg er dette et hurtigvoksende, slitesterkt og bærekraftig materiale, presiserer Øyen.
Voldsom kraft
- Stikkordene for dette Vettakollen-huset er i tillegg harmoni og balanse, utdyper arkitekt Tanja Lie til bonytt.no.
Og hun forteller at hun både i dette, og i andre bygg hun har tegnet er blitt voldsomt inspirert av bruk av betong.
Leker med betong
- Dette materialet er faktisk mulig å leke seg med, hevder hun. - Det er noe fantastisk med med det rått organiske i en stivnende betongmasse.
Men man skal ha tungen rett i munnen når man planlegger bygg i betong understreker arkitekten.
Kan betong konkurrere med trehus?
Tanja Lie mener også at selv om betonghus er noe dyrere enn tradisjonelle trehus, vil betongboliger, under ellers like forhold, kunne konkurrere med trehus sett i et livsløpsperpektiv.
Skinnende hvit betong
I dette prosjektet har Lie og kollega Øyen bevisst brukt lette, blankpolerte hvite betongoverflater opp mot tyngre, grå og ru betongflater, både inne og utvendig. Dette skaper både sammenhenger og spenninger omkring i anlegget, sier de to.
Oslos dyreste designperle
Da denne Vettakollen-boligen lå ute for salg i 2008 var den med sine 28 millioner Oslos dyreste bolig.
Les mer:
Se over 1000 inspirerende interiørbilder
Denne saken ble første gang publisert 14/09 2011, og sist oppdatert 29/04 2017.