Smarte løsninger i liten leilighet
Du vil ikke tro hva veggene skjuler!
Geniale løsninger på 27 kvadratmeter.
I store byer verden over gjør både boligpriser og urban vekst at stadig flere tvinges til å bo kompakt.
Begrepet "micro-living" har lenge eksistert i byer som Tokyo og Hong Kong, og i stadig flere byer blir den kompakte måten å bo og leve på, det som er realiteten for mange.
- Når mange skal bo på et relativt lite område, som jo er det som skjer i storbyene, så presses kvadratmeterprisen opp, og boligstørrelsen ned, forklarer den Sydney-baserte arkitekten Nicholas Gurney til Klikk Bolig.
- Husk at det er ikke et problem i seg selv å skulle bo kompakt, det som er problemet er at mange gjør det i boliger som ikke fungerer, hvor hverken design eller plass er optimalisert for å kunne bo godt på liten plass.
Dette var også ordene arkitekten brukte da han skulle overbevise Jane Cavanagh og ektemannen om at de skulle stole på hva han kunne få til med deres lille leilighet i Woolloomooloo i Sydney.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Ville ha fleksibilitet og funksjon
Cavanagh og ektemannen hadde tatt kontakt med Gurney med et ønske om hjelp til å gjøre deres 27 kvadratmeter store ettroms om til noe som skulle fungere og være godt å bo i.
- Det er alltid gøy å skulle utforme små boliger. Da er kravene så mye større, men dersom man får det til å fungere, dess større er ofte gleden over resultatet, forteller arkitekt Gurney.
Noen er flinkere til å bo uten rot og klarer seg bare med ting man virkelig trenger, men noen behov har vi alle når det gjelder bolig.
- Alle trenger møbler og plass som skal sørge for at man skal kunne leve, spise, jobbe, slappe av og sove, uansett hvor mange kvadratmeter man bor på, understreker Gurney.
- I tillegg har de aller fleste behov for oppbevaring i ulik grad. Noen har mange bøker, for andre er det klær. Og alle har vi både julepynt, kofferter og annet nips naps som vi trenger i nærheten, om ikke for hånden hver dag.
Ikke større enn et hotellrom
For Cavanagh og ektemannen var det mange grunner til at de endte opp med å kjøpe den lille ettromsen.
- Boligprisene i Sydney er høye, og flytter man for langt ut, må man tilbringe verdifull tid hver dag med å pendle, enten kollektivt eller sittende fast i trafikkorker i rushtiden, sier hun til Klikk Bolig.
- Dette er nok hovedårsaken til at stadig flere velger å bytte størrelse mot beliggenhet.
- Å leve stort betyr ikke nødvendigvis å bo i et stort hus. Teknologi i samspill med flerfunksjonelle møbler gjør det fullt mulig å få en liten leilighet til å være minst like beboelig og smart innredet som en bolig som er kanskje både dobbel og tredobbel i pris, sier arkitekten.
"Stol på meg"
Cavanagh og ektemannen stilte ikke så mange krav til arkitekten hun hadde hyret inn.
- Jane ville ha et blankt lerret for en god hverdag, et hjem som fungerte, til tross sin moderate størrelse, sier Gurney.
- Utfordringen her er at det i så små boliger ofte er en tynn linje mellom koselig og klaustrofobisk.
Men arkitekten hadde snart en plan for mikro-boligen. Nå trengte han bare Cavanaghs godkjenning før han kunne gå i gang.
- Det var i utgangspunktet fargevalget det sto på, røper Gurney.
- Jeg mente nemlig at denne leiligheten trengte noen "risky"farger, sånn for å tøffe seg litt overfor andre og større boliger, legger han til.
Og Cavanagh stolte på arkitekten og sa ja.
- Noe som skulle vise seg å være ett av de bedre valgene jeg noensinne har gjort, sier hun.
Bygget boks som skjulte rom og funksjoner
Det første arkitekten gjorde, var å fjerne den opprinnelige planløsningen i leiligheten, og erstattet denne med en slags innebygget "boks" langs den ene langveggen i leiligheten. Denne skulle huse leilighetens ulike rom og funksjoner.
- Boksen består av skyvedører langs hele lengden, som skiller bad og sove-soner på innsiden av skyvedørene fra kommunale områder som kjøkken og oppholdsrom, forklarer Gurney.
- Samtidig finner man også hylleplass og mer oppbevaring bak disse dørene.
Den nye planløsningen gjorde også at man fikk utnyttet leilighetens naturlige lys fra store vinduer, og gjorde det meste ut av den flotte utsikten mot Sydneys vakre skyline.
- Det beste med den innebyggede boksen er at man får plass til alt man trenger i leiligheten, og får fjernet behovet for mange store møbler som ellers står og tar opp plass, forteller Gurney.
- Leiligheten er nå så fleksibel på grunn av disse skyvedørene, at den kan fungere som enten soverom eller luftig og åpen stue og kjøkken, noe som er praktisk til hverdags – og særlig om man venter gjester.
Blitt eksperter på å leve kompakt
Cavanagh og ektemannen føler selv at de har blitt eksperter på å leve på liten plass.
- Å bo slik vi gjør nå, gjør at man tvinges til å se på hva du egentlig trenger å omgi deg med, og hva man kan klare seg uten, sier hun.
- Vi har gitt bort mange ting som vi innså at vi rett og slett ikke trengte for å leve godt, legger hun til.
På spørsmål om hun kan tenke seg å bo større, svarer Cavanagh:
- Jeg elsker de rene linjene her, at det ikke er rom for noe rot, noe som gjør at vi er flinke til å holde det ryddig rundt oss. Det føles veldig godt og rolig å bo her.
For Gurney ble prosjektet starten på et nytt.
- Jeg vil jobbe mer med denne typen mikro-bolig, sier arkitekten.
- Jeg tror at boliger som dette vil være realiteten i fremtiden for mange i urbane strøk, og jeg elsker å tenke at jeg kan være med på å skape boliger som folk faktisk kan ha råd til og som kan fungere for ulike mennesker, legger han til.
Denne saken ble første gang publisert 21/04 2015, og sist oppdatert 29/04 2017.