Bygget hus av søppel
Du gjetter aldri hva dette huset er laget av
Lei av å ta ut søpla? Bruk det til å bygge hus, da vel.
"One man's trash is another man's treasure" er uttrykket som har blitt virkelighet på universitetsområdet ved University of Brighton i Storbritannia. Her har man nemlig bygget et helt hus utelukkende av søppel.
Det er øko-arkitekt og direktør ved arkitektkontoret BBM Sustainable Design, Duncan Baker-Brown, som - i samarbeid med universitetets bachelor-grad studenter - står bak det kreative og banebrytende prosjektet Waste House, som de siste ukene har høstet oppmerksomhet verden over.
- Waste House er et forsøk på å bevise ikke bare at man kan bygge noe ut av ting som ikke er beregnet som byggematerialer, men også at det faktisk går an å lage en permanent bygning ut av søppel, forklarte Baker-Brown nylig til design- og arkitekturnettstedet Dezeen.
- Det har vært mange liknende prosjekter hvor man har bygget skur eller midlertidige bygninger av søppel, men å gå gjennom hele prosessen med å søke byggetillatelse, og følge reelle byggelover, der var vi nok først ute.
Levende laboratorium
Ifølge universitetet er det spesielle prosjektet et forsøk på å lage et slags levende laboratorium, hvor både studenter ved universiteter - og også besøkende - kan få oppleve hva øko-arkitektur også kan bety og være, og å se bedre hva man faktisk kan bruke avfall til.
- Waste House forsker på strategier for å bygge er moderne, lavenergi og permanent bolighus, hvor mer enn 85% av byggematerialene brukt kommer fra byggeplasser og vanlig husholdsavfall, skriver universitetet på sine nettsider.
- Når huset er fullstendig ferdigstilt kommer det til å være Storbritannias aller første bærekraftige hus som har fått energimerke "A".
Vil vise hva søppel egentlig er
- Waste House er den første permanente bygningen i Storbritannia som er laget av søppel, tiloversmaterialer og brukt plast fra byggeplasser, andre industrier og hjemmene våre, bekrefter Baker-Brown til Bonytt.no.
- Ideen er å teste utholdenheten til disse undervurderte resurssene over de kommende år, og universitetets Faculty of Science & Engineering har satt opp målere i husets ytre vegger for å teste dette og sjekke hvordan det går med bygningen fremover.
Arkitekten forklarer at et av prosjektets hovedmål var å bevise at det er ikke noe som er søppel, bare "ting som befinner seg på feil sted."
Prosjektet, som i tillegg fungerer som et permanent nytt designverksted og studiesenter for universitetets mange arkitektur og ingeniørstudenter, er et samarbeid mellom arkitektene, studenter og frivillige.
"The House That Kevin Built"
I 2008 laget BBM Sustainable Design, i samarbeid med den kjente arkitekten og programlederen på Storbritannias Channel 4, Kevin McCloud, øko-huset "The House That Kevin Built" for TV programmet Grand Designs. Dette var Europas første prefabrikkerte hus som var laget nesten utelukkende av økologiske bærekraftige materialer.
"The House That Kevin Built" ble satt opp for bare to dager som et prosjekt, men hele 6000 mennesker kom innom for å se på det unike huset i løpet av disse dagene, noe som fikk BBM Sustainable Design til å komme på tanken med å sette opp noe slik som dette på en mer permanent basis, og la enda flere mennesker se og lære av prosjektet.
Siden 2009 har University of Brighton jobbet med å få bygget en versjon av "The House That Kevin Built" på sitt universitetsområde, og i 2012 kom prosjektet endelig i gang. Og nå, mer enn 20000 gamle tannbørster, 2 tonn brukte jeans, 4000 DVD etuier, 2000 kassetter og 2000 brukte gulvfliser senere er Waste House en realitet.
Mastergrad i bærekraftig design
Lærere og studenter ved universitetet drar allerede stor nytte av prosjektet, og Waste House vil også være tilgjengelig for skoleklasser, kommunale besøkende og andre høyere utdanningsinstitusjoner som ønsker å lære mer om grønne byggeteknikker og øko-arkitektur.
- Vi kommer til å arrangere work-shops og andre arrangementer hvor både kunstnere, designere, byggemestere, forskere og andre kan komme å lære av oss og av Waste House, forklarer Baker-Brown, som selv underviser i arkitektur ved universitetet,
- Målet er selvsagt å takle den enorme utfordringen vi står ovenfor når det gjelder å finne måter å redusere ressursbruk og avfall på, og virkelig se effekten dette har på planeten vår.
Vil inspirere fremtidens byggmestere
Brightons Waste House vil bevise at materialer man før ikke engang hadde vurdert å bruke i husbygging faktisk kan benyttes, og vil være like effektive som andre og mer konvensjonelle byggematerialer. For ikke å snakke om mer miljøvennlige.
- Her snakker vi teknologi på høyt nivå. forklarer Baker-Brown.
- Vi vil teste innovative grønne byggemåter og materialer, og vil hele tiden måle hvor effektive og funksjonelle disse er. Målet er også å gjøre slik at tiden på byggeplasser reduseres, og å bevise at isolasjon kan være noe annet enn det i dag er, og likevel fungere minst like bra.
Tannbørstene som blant annet er brukt som isolasjon i vegger kommer fra First og Business Class passasjerer på flygninger inn og ut av Gatwick-flyplassen i London.
- Dette er tannbørster som kun har vært brukt én eneste gang, og som ville endt opp som søppel hadde de ikke kommet hit, forklarer arkitekten.
- Ideen er også å vise studenter at man bør planlegge ventilasjon og isolasjon som en del av designet av huset, og vi har latt dette våre eksponert her slik at alle kan se hvordan det fungerer og hva som egentlig skjer på innsiden av veggene.
Huset er høstet massiv oppmerksomhet allerede, men er ikke per i dag en bærekraftig løsning for folk flest, påpeker Baker-Brown.
- Det finnes jo per i dag ikke noe sted å hente 20 000 brukte tannbørster på, for eksempel, men målet her er å vise og inspirere. I tillegg vil vi jo med tiden og når vi begynner å få resultat fra målinger se hvor effektive tannbørster faktisk er i å isolere vegger. Det kan jo hende at det viser seg at dette faktisk ikke er den beste løsningen, og da må vi tenke nytt igjen.
Godt budskap, men...
Sivilingeniør og seniorrådgiver hos SINTEF Byggforsk, Hanna J. Larsen, tror Waste House i Brighton sprer et godt budskap og er et fantastisk verktøy for undervisning, men er mer skeptisk til at man faktisk - og særlig i et norsk klima - kan bygge hus av olabukser og gamle tannbørster.
- Det er jo flott å vise verden, og kanskje særlig studenter, at vi som samfunn har et enormt forbruk av produkter, og at veldig mye er bruk og kast, forklarer Larsen til Bonytt.no.
- Men jeg tror nok ikke det er realistisk å faktisk bruke disse materialene, som tannbørster og gamle videokassetter, i hus som man skal bo og leve i.
Sivilingeniøren forklarer at man i Norge i dag benytter seg mye av resirkulerte materialer når man skal bygge hus og bygninger, men at disse har blitt gjenvunnet og måttet passere strenge sikkerhetskrav for å kunne brukes.
- Vi har strenge tekniske krav til både byggematerialer og isolering i Norge, men vi har absolutt de siste årene blitt flinkere og flinkere til å ta i bruk resirkulerte materialer når vi bygger nytt. Mange var skeptiske til dette til å begynne med, men teknologien som brukes har utviklet seg enormt mye på få år, og nå er det helt vanlig å benytte seg av denne typen byggematerialer, og man vet at egenskapene er like som de man finner i nye materialer.
I Norge har vi et noe tøffere klima enn det de er vant til i Storbritannia, og Larsen tror nok de har helt andre regler og begrensninger når det gjelder isolering enn det vi har å forholde oss til.
- Selv om isolering i all enkelhet dreier seg om å fange luft og få den til å stå stille, så har vi i Norge også strenge krav til materialer som brukes utenpå husene, og man skal ta høyde for både slagregn, fukt og frost.
Les også:
Fra rusten container til lekkert hjem
Er dette verdens minste hotellrom?
Disse hippe barene er ren interiør-porno