Arkitektur

Denne eneboligen er bygget som en hel husklynge

Sjekk ut de fantastiske romvirkningene.

BOKSER: Dette bokslignende huset i Japan er tegnet arkitektkontoret Jun Igarashi Architects og er på cirka 112 kvadratmeter.
BOKSER: Dette bokslignende huset i Japan er tegnet arkitektkontoret Jun Igarashi Architects og er på cirka 112 kvadratmeter. Foto: Foto: Iwan Baan/Jun Igarashi Architects
Sist oppdatert

Det er mange spennende arkitekturprosjekter som kommer fra Japan.

Arkitektene i Koji Tsutsui Architect & Associates vant blant annet World building of the year i kategorien bolighus i 2011.

I samme konkurranse vant arkitektene i Snøhetta prisen World building of the year i kategorien besøkssenter.

Dette huset ligger nord i Japan i en liten by i Hokkaido med en befolkning på cirka 7000. Her har skogsindustrien vært utbredt, men området har opplevd fraflytting de siste årene. Huset ligger derfor i en by hvor boligtettheten er lav i forhold til de japanske storbyene.

Eneboligen er bygget for et enslig par av arkitektkontoret Jun Igarashi Architects. Det er på cirka 112 kvadratmeter og har en tomt på rundt 1,4 mål. Den forholdsvis store tomten har gjort det mulig å teste ut en litt uvanlig planløsning. Huset kan omtales som et slags klyngehus, sammensatt av flere bokslignendevolumer. En unik arkitektur du sjelden ser i Skandinavia.

HER BOR DE: Eneboligen er bygget for et par av arkitektkontoret Jun Igarashi Architects
HER BOR DE: Eneboligen er bygget for et par av arkitektkontoret Jun Igarashi Architects Foto: Foto: Iwan Baan/Jun Igarashi Architects
NORD-JAPAN: Huset ligger i nord-Japan i en liten by i Hokkaido.
NORD-JAPAN: Huset ligger i nord-Japan i en liten by i Hokkaido. Foto: Foto: Iwan Baan/Jun Igarashi Architects

Avskjermet og fritt

Beboerne ønsket et avskjermet hus på en flate. De fikk samtidig et hus med mange interessante romvirkninger. Det høyeste rommet er stuen og har en takhøyde på 10 meter, derfra blir rommene lavere etter hvert som det brer seg utover. Dette skaper ulike kriker og kroker og åpner opp for at boligens fasade vender både mot sol og skygge.

President Kim Skaara i Norske arkitekters landsforbund (NAL) synes det er et artig påfunn og tror huset kan gi noen spennende romvirkninger innvendig, men stusser over at det gjøres så komplisert.

Keep it simple

KEEP IT SIMPLE: Et artig påfunn med interessante romvirkninger, men blir det for komplisert, spør president Kim Skaara i Norske arkitekters landsforbund.
KEEP IT SIMPLE: Et artig påfunn med interessante romvirkninger, men blir det for komplisert, spør president Kim Skaara i Norske arkitekters landsforbund. Foto: Foto: Iwan Baan/Jun Igarashi Architects

- Det kan virke som at løsningen innebærer unødvendig mye ytterflater, noe som ikke akkurat er energivennlig design. Alle avtrappingene, både horisontalt og vertikalt, gir mange sårbare detaljer som neppe står seg over tid. Dessuten virker uterommene mellom fløyene ubrukelige, men Skaara har altså ikke vært der fysisk selv. Likevel; det enkle er ofte det beste, er Skaaras budskap.

Hva synes du om boligen? Kunne du bodd i et slikt hus? Del gjerne i kommentarfeltet under.

Les også:

ALT PÅ EN FLATE: Beboerne ønsket et avskjermet hus på en flate. Bildet viser kjøkkenet.
ALT PÅ EN FLATE: Beboerne ønsket et avskjermet hus på en flate. Bildet viser kjøkkenet. Foto: Foto: Iwan Baan/Jun Igarashi Architects
KLYNGEHUS: Huset kan omtales som et slags klyngehus, sammensatt av flere bokslignendevolumer.
KLYNGEHUS: Huset kan omtales som et slags klyngehus, sammensatt av flere bokslignendevolumer. Foto: Foto: Jun Igarashi Architects
PLANTEGNINGEN: Komplisert planløsning med mange kriker og kroker.
PLANTEGNINGEN: Komplisert planløsning med mange kriker og kroker. Foto: Ill: Jun Igarashi Architects

Derfor vil hyttene bli billigere

Drømmehytta laftet Gunnhild selv

Stor guide til smarte annekser

Denne saken ble første gang publisert 08/02 2014, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også