Norske Snøhetta laget en kul paviljong midt i London
Denne bygningen biter fra seg
Snøhettas Serpentine Gallery-paviljong tar imot deg med åpent gap.


Hvert eneste år siden 2000 har det prestisjefylte Serpentine Gallery midt i Hyde Park presentert paviljonger tegnet av internasjonalt kjente arkitekter og kunstnere.
Dette er oppsiktsvekkende arkitektur som det tar litt tid å fordøye.
I godt selskap
I 2007 var turen kommer til den norske arkitekten Kjetil Trædal Thorsen i Snøhetta og den verdensberømte dansk-islandske kunstner Olafur Eliasson, kjent for blant annet installasjonsprosjekter i Tate Modern i London og The New York City Waterfalls.
De store kanoner
De andre arkitektene på paviljong-listen kunne knapt vært tyngre. Den omfatter Zaha Hadid, Daniel Libeskind, Toyo Ito, Oscar Niemeyer, Alvaro Siza, Rem Koolhaas, Frank Gehry, SANAA og Jean Nouvel. Og i år signerte den sveitsiske mesterarkitekt, Pritzker-prisvinner Peter Zumthor Serpentine-paviljongen.
På en snurr
Paviljongen til Thorsen og Eliasson med den agressive, haikjeftaktige fasaden svinger seg i to fulle spiraler fra bakkenivå og oppover til toppen hvor gangbanen integreres i taket. Resultat er dramatisk. Fra det høyeste punktet på bygget var det mulig å se over Serpentine Lake og Kensington Gardens.
En høydare
"Målet med prosjektet var blant annet å redefinere den tradisjonelle en-etasjers paviljongen med å tilføre den et nytt element; høyde", sa de to bakmennene, Thorsen og Eliasson da bygningen ble åpnet.
Stål, tre og sklisikkert belegg



Bærekonstruksjonene i det eventyrlige designet er i stål, mens kledningen utenpå er laget av mørke treplater. Gangbanen som streber jevnt og trutt oppover i slake sirkler mot toppen har et skisikkert belegg.
Dagslys fra alle kanter
Dagslyset siver inn i bygningen via både via fasaden og fra toppen av kremmerhuset. Interiøret preges av et geometerisk mønster som omfatter både vegger og sittebenk-systemet. Flere av disse Serpentine- paviljongene, blant annet Frank Gehrys fra 2008 er blitt solgt og satt opp på nytt andre steder.



Les også:
Den eggformete boligen er ikke større enn en campingvogn


