Hytta er totalt åpen mot sjø og skog
Den renskårne hytta har glassfasader i begge ender
Den renskrapte sørlandshytta med megaterrassen slipper inn dagslys i begge ender.
Eierne, en familie med to barn, ville ha en renskåren hytte på toppen av tomten på en skogkledd ås med med storstlått utsikt over havet. De hadde sett flere reportasjer fra hytter som arkitekt Cecilie Wille i Morfeus arkitekter i Oslo hadde tegnet, og kunne tenke seg å samarbeide med henne.
I tillegg til spreke hytter har disse arkitektene tegnet badeinterører og innredet loft.
Helårsbruk på topp
Øverst på familiens ønskeliste sto det at dette drømmestedet skulle tilrettelegges for helårsbruk.
Dessuten skulle bygningen passe som fot i hose for familiens daglige bruk, samtidig som de kunne ta i mot besøk av venner og familie - uten at de skulle oppleve det som om de bodde oppå hverandre.
Reglene sa saltak
- Reguleringsplanen for området var i stor grad med å bestemme både utformingen og plasseringen av hytta på den kuperte tomten, sier Wille til bonytt.no
De lokale reglene forskrev saltak, altså ikke flatt tak, og dermed var mye av hyttas komposisjon allerede gitt.
Salttak til nye høyder
- Vi kunne nok søkt om dispensasjon fra disse reglene som gjelder for hele byggefeltet, men vi var så fornøyde med tegningene som Wille la på bordet, at vi gikk for saltak, forteller eierne til bonytt.no
Tett, men ikke trangt
Arkitektenes konsept gikk i grove tekk ut på lage et hus med en takvinkel på førtito grader og en stor terrasse rett mot kveldssolen. Bygningen på 85,5 kvadratmeter har tre etasjer og en rekke utganger ut i det fri.
Den har fem soverom og en hyggelig hems med raus utsikt ned og over hovedplanet i huset. Underetasjen er på 35 kvadratmeter.
Tilbaketrukket utkikkspost
Hytta ble trukket diskre tilbake på tomten, og med det store oppholdsrommet med kjøkken og salong plassert med sikt i retning havet.
Her er det mulig å oppleve det skiftende lyset ved sjøen til alle døgnets tider - med tak over hodet.
Ut i naturen
Fra terrassen like utenfor spisestuen sitter du nesten som midt i naturen. Høye furutrær med vide kroner skjermer og kranser den svartbeisete bygningen.
Om sommeren sveiper kveldssolen dette "skipsdekket" til nesten midt på natten.
Sørlandet for fulle mugger
- Med denne organiseringen av hytta kan vi nyte sommerstemningene på Sørlandskysten i fulle drag, forteller beboerne. - Selv på feriedager med regn og yr synes vi at anlegget vi har anskaffet fungerer utmerket.
Kontakt med kysten - i stuen
- Sitter vi i stuen med den enorme glassfasaden fra gulv til toppen av taket, opplever vi det nesten som naturen og det baske været kommer rett inn til oss, utdyper de.
Glassklar - også på baksiden
Hytta har også riklelig med glass i den andre enden av bygningen, altså mot den trolske furuskogen.
Velplasserte skyteskår
I tillegg byr bygningskroppen flere steder på høye, smale vinduer - nesten som skyteskår. De er plassert på strategiske steder, der utsikten over det maleriske landskapet er best.
Lite fotavtrykk
For å bevare mest mulig av den vakre naturtomten plasserte Morfeus arkitekter hytta på den minst attraktive delen av tomten. Det at den er bygget i tre etasjer medvirker til at den avgir et såkalt lite fotavtrykk, men stort boareal.
Utnyttet skråningen på tomten
- Bygningen ble bevisst utført i materialer og farger som harmoner med landskapet og hyttene ellers på byggefeltet. For å unngå et for ruvende volum utnyttet jeg det ganske betydelige terrengfallet på tomten, avslutter Cecilie Wille.
Se mer:
Sjekk dette før du kjøper oppvaskmaskin
Enkel enebolig ble kul bassengvilla
Se over 1000 inspirende interiørbilder
Denne saken ble første gang publisert 07/09 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.