Hytte i Sverige:
Den råeste hytta vi har sett
Arkitekthytta i Årjäng har en spiss snute som kan trekkes helt inn i skallet.
Dragspelhuset er en magisk, liten arkitektbygning signert det hollandske arkitektparet Maartje Lammers og Boris Zeisser bosatt i Rotterdam.
Hytta ligger ved en liten innsjø i Årjäng i Sør-sverige, vel fem mil fra Halden.
Et bevegelig rom fronter sneglen
Trekkspillhus-navnet har folk i distriktet gitt hytta fordi rommet i forkant av huset kan trekkes helt inn i skallet.
På denne videoen ser du byggherren, arkitekt Boris Zeisser i 24 H Architects selv presentere prosjektet.
Det er ikke mange norske arkitekturprosjekter som matsjer Dragspelhuset i kreativitet, men Nesoddenhuset er langt fra A-4 og det barske Rennesøyhuset kan også ta pusten fra deg.
Kles med reinskinn
Det er ikke bare det spisse, bevegelige rommet i front av huset som får oss til å våkne. Interiøret er også oppsiktsvekkende.
Vegger og tak kledd med lunende reinskinn er et syn.
- Vi ville gjøre dette sommer feriehuset til noe spesielt, forteller Maartje og Boris når vi besøker dem i deres kombinerte arkitektkontor og bolighus i et veletablert, urbant villastrøk ikke langt fra bykjernen i Rotterdam.
En gammel fiskerhytte var utgangspunktet
Den uvanlige hytteformen de har kommet frem til er et resultat av blant annet svenske byggeforskrifter. Disse regulerer hvor stor og nær vannet og nabogrenser en ny bygning kan være.
Her var arkitektparets utgangspunkt en hundre år gammel, ettroms fiskerhytte. Den lå så nær strandlinje og et bekkefar at det ifølge regelverket var vanskelig å oppføre et vanlig tilbygg til det gamle huset.
Men tomten var så unik at de to proffene med erfaring fra byggeprosjekter i både Europa, Afrika og Asia kjøpte den gamle fiskerhytta likevel.
Løste problemet
Den kreative løsningen til Zeisser og Lammers ble rett og slett å slett å lage dette snuterommet som henger i løse luften.
Dermed setter ikke fiskerhytta med snuteutvidelsen et såkalt fotavtrykk på tomten som er større enn det loven tillater.
Slik oppfylte disse to Rotterdam-arkitektene sin drøm om et feriested i Norden, tett knyttet til naturen.
Huset kan utvides
- Denne bygningen kan tilpasse seg til sesonger og værforholdene og antall personer som bor i hytta, forteller Zeisser til Bonytt.no.
Og er det varmt i været og eierne har gjester på besøk trekkes snuterommet alltid ut. På samme måte som sommerfugllarver plutselig bryter ut av kokongskallet og slår ut vingene når våren kommer.
- Og det er om sommeren når hytta er fullt utslått, og snuterommet henger over bekken, at naturopplevelsen på stedet er på sitt mest ekstreme, forteller eierne.
Hytta går i vinterdvale
Om vinteren sveives snuterommet med et skinne- og trekksystem inn igjen.
Slik går Dragspelhuset fra å være 72 kvadratmeter til å bli 54 kvadratmeter. Det blir altså både et mindre areal å varme opp og to lag isolerende vegger i fronten av hytta i de kjølige deler av året.
I ett med terrenget
Ellers preges Dragspelhuset av at både tak og vegger er tekket etter en gammel, svensk taktekketeknikk.
Takspon-platene er i kanadisk sedertre. Et treslag som ikke krever vedlikehold, og når det eldes får det en elegant patina som glir inn i naturen omkring.
Det betyr at hytta etter noen år nesten forsvinner totalt i skogslandskapet med noen få, grå knauser her og der.
Les også:
Moderne hytter til å bli inspirert av
Flere hytter som glir inn i terrenget
Lær dette vindusvasktrikset av proffene