Arkitektur: Spa i Kragerø
Første store spa-bygg i Norge
Spatrenden har satt sine spor – også i arkitekturen. Her hjemme er den synlig blant annet i renlinjede Kragerø Spa & Resort-hotell.
Bo billig på spa i september
Nå kan du bo for halv pris på designhotellet.
I september har de kampanje på spa-hotellet i Kragerø.
For 650 kroner får du overnatting, frokost og tilgang til spa, skriver de på kragerospa.no .
Prisen gjelder fra søndag til torsdag i hele september.
Arkitektur: Hvem, Hva, Hvorfor?
Hvem: Lund Hagem Arkitekter og Inne Design
Hva: Kragerø Spa& Resort, hotell-og behandlingssted med 235 hotellrom pluss spaanlegg og egne leiligheter.
Hvorfor: Spatrenden er blitt synlig i arkitekturen. Bygget viser et balansert samspill mellom en moderne, stilren arkitektur og et varmere, sanselig interiør.
I Østerrike har de norske arkitektene Jensen & Skodvin tegnet det nyåpnede spa-og behandlingsstedet Das Kurhaus, Bad Gleichenberg.
I Sveitsiske Vals har både badende og arkitekter lenge valfartet til arkitekt Peter Zumthors Thermal Baths.
I Norge har spabølgen for lengst skyllet inn over land, men først med Lund Hagem sitt formspråk i Kragerø Spa& Resort, har trenden blitt synliggjort gjennom arkitekturen her til lands.
Fra toppen av åsryggen på Levangshalvøya har Oslo-arkitektene gitt det meste av spa-bygningen panorama over både Kragerø og skjærgården.
Les også: Norsk, miljøvennlig arkitektur
I interiørene har interiørarkitekt MNIL Vigdis Apeland Berg utfoldet sine ferdigheter. Hennes svar på byggherrens oppfordring om en moderne og innovativ innredning var å tilføre det stramme prosjektet enkelte mykere momenter.
Gyngende hvile og tullesteiner
- Jeg ville gi arkitekturen en varm sjarm preget av områdets sanselighet, uten at dette skulle komme i utakt med arkitektenes ideer, forteller Apeland Berg.
Interiørarkitektens første trekk var å innhente inspirasjon fra spahotellets nære omgivelser, fra Jomfruland og skjærgården ut mot Skagerak.
Hun merket seg spesielt ulike rullesteinsformer, farger og strukturer i rekved, sand, siv og svaberg, samt kvalitetene i det særegne lyset.
Disse impulsene gjenspeiles både i glassmosaikken i dusjene, ishvit glassmosaikk i bassenget, stubber som bord, kvister og stokker i møbler, transparente gardiner, hvitvasket treverk, sandfarget gulv.
I tillegg ønsket interiørarkitekten å gi hotellgjestene mulighet til hvile gjennom langsomme bevegelser.
Det er derfor det er hengestoler i alle hotellrom samt "ull-sittesteiner" og liggegyngestoler i flere lounge-områder.
Abstrakte fotografier tatt av Ole Walter Jacobsen fra hotellets nærområder, henger i alle værelser og forsterker inntrykket av lokal tilhørighet.
Les også: Arkitekttegnet utsiktspunkt over Aurlandsfjorden
Spa i Larvik
Kragerø Spa har fått konkurranse i Larvik. Farris Bad på Fritzøe Brygge åpnet i mars 2009 og er Nordens største spa med egen kildegrotte.
Beliggenheten er rett på bystranda innerst i Larviksfjorden. Bygget er tegnet av arkitektene Halvorsen og Reine.
Utsikt og sol
- Den største utfordringen var å legge hotellet på kanten av åsdraget slik at man kunne se "tilbake" mot Kragerø på en spennende måte, sier arkitekt MNAL Einar Hagem.
For øvrig var byggeplassen gitt, og arkitektene måtte takle at hovedutsikten til Kragerø var mot nord og at alle leilighetene skulle få glede av solen fra sør; to hensyn som det var langt fra lett å kombinere.
Leilighetsdelen er hoveddelen, og den ble lagt så lavt i terrenget som mulig og med gress på takene, og leilighetene i bakkant ser over og gjennom de fremre deler.
- Det er første gang vi har tegnet et så stort hotellprosjekt, og det omfatter utrolig mange funksjoner, nesten som en hel liten by, forteller arkitekt Einar Hagem.
Arkitektene var også opptatt av oppfylle byggherrens ønske om at spa-avdelingens uteområder også skulle kunne benyttes vinterstid.
Dette er løst med åpne fasader samt badstu og boblebad utendørs. Det er samme type fliser ute som inne i spaet og du svømmer helt ute på kanten av åssiden.
Les også: