Arkitektur og trapper
Du kan bli lurt til å tro at den bare er tegnet rett på veggen
Du gjetter neppe hvor denne trappen fører deg.
Det finnes svært få andre prosjekter hvor mulighetene er så mange som når en gammel leilighet skal pusses opp. Synlige dragere, utslåtte vegger og åpne gulv, bare nevn det og du finner en leilighet som nettopp har gjort dét. Og noen ganger har det ikke vært en leilighet en gang, derimot noe helt annet.
Den svenske arkitekten Anders Martin-Löf har redesignet denne leiligheten i Vasastan i Stockholm, som er fra begynnelsen av 1900-tallet.
Han startet hele prosjektet med en grundig analyse av leilighetens historie og romlige kvaliteter.
- Oppdraget fra eierne var å kombinere den lille leiligheten med loftet over. Vanskeligheten med dette var at loftet var så lite og hadde pulttak i stedet for sadeltak, forklarer Martin-Löf.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Stairway to heaven
Leiligheten i en av de mest ærverdige bydelene i Stockholm går over to plan. I det første handler det om å yte, i etasjen over nytes det. Og mellom dem løper en trapp.
Sort og mystisk. Som en strek.
- Inspirasjonen til trappen er hentet fra kinesiske lakkesker, beskriver Martin-Löf.
Står man i front av den, ser det ut som om den bare er tegnet rett på veggen. Og stiller man seg litt på siden av den, får man heller ikke noe inntrykk av at det er en trapp som leder til et bestemt sted.
Men skjult bak en stor kakkelovn gjør trappen en knekk og fører inn til himmelen, nærmest.
For der oppe ligger de på rekke og rad, rommene som bringer deg fra virkeligheten til drømmene. Og i mellom ligger renselsen; baderommet med det runde badekaret og det sorte og hvite interiøret.
- Mange hevdet at loftet var umulig å innrede på grunn av den begrensede størrelsen. Men med hjelp av smarte løsninger, planlegging og stor tro på at det skulle gå, så lykkes det, utdyper Martin-Löf.
Resultatet ble et loft på 32 m2 og en leilighet på 30 m2.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Rene linjer
Det som kjennetegner hele leiligheten er det høye taket, som skaper en tydelig romfølelse og mulighet til overdådigheter. Om man lar seg friste.
Men det gjorde verken arkitekten eller eierne. Det er det rene og enkle interiøret som gir leiligheten dens kvaliteter og personlighet.
Fra taket henger en enkel lampe der hvor det en gang i sin tid kanskje hang en store lysekrone. Og på gulvet står et lite fjernsynsapparat, nærmest som en kunstinstallasjon.
På veggene er det nesten ingen ting, bare en leselampe på den ene veggen og en bokhylle på den andre.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Sort og hvitt
Det er kun brukt to farger gjennom hele leiligheten, sort og hvitt. Det skaper tydelige kontraster og understreker det nærmest grafiske uttrykket i interiøret.
På den måten blir leiligheten tilnærmet kompromissløs. Sort eller hvitt. Mykt eller hardt.
Men i det kontrastfylte ligger også det estetiske.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Arkitektoniske grep
Arkitekt Anders Martin-Löf har vært meget bevisst på hvilke grep han ville gjøre med leiligheten. Trappen som fører opp til loftet fremstår som det mest markante. Strengt tatt skal en trapp ha håndløper, men et rekkverk ville ha ødelagt utseendet fullstendig.
Et annet grep var å plassere badekaret i annenetasje på toppen av trappen, således kan man gå fra etasjen under og stige rett opp i badekaret, som er rundt og kledd i hvite mosaikkfliser.
Interessert i arkitektur, interiør, boligmarked, rengjøring eller hage? Følg Klikk Bolig på Facebook.