Utedusj på hytta eller i hagen
9 utedusjer for ekte sommerdager
Skal du dusje i det fri, kan du alltids bruke en hageslange. Her er produktene som i tillegg gir uteplassen et stilig løft.
Halve vitsen med hyttelivet er å gjøre noe annet enn det du gjør hjemme. Dusje ute, for eksempel.
Bare tanken på å investere i en utedusj i et land der man ikke kan regne med temperaturer på over 25 grader kan imidlertid synes ekstravagant, i beste fall optimistisk.
Men en utendørs dusj kan også inngå i en nøktern livsstil på enkle hytter. For eksempel vil du kunne avlaste, eller kanskje til og med erstatte badet innendørs om du installerer en skikkelig dusj utendørs.
En hageslange fra nærmeste hagesenter er alt som skal til for å kjøle seg ned, skylle av seg saltvann samt spyle redningsvester eller annet utstyr. Skal du imidlertid dusje eller skylle med stil, er det en ekte utedusj som gjelder.
Kaldt eller varmt vann?
Den omfattende varianten går ut på å installere et blandebatteri og koble til både varmt- og kaldtvann. Kjøper du et blandebatteri av skikkelig kvalitet unngår du kalddusj og varmtvannssjokk. Du kan også benytte vanlige dusjer beregnet på innebruk, men må da tømme systemet for vann før den første frostnatten.
Dersom du er mindre opptatt av selve utformingen av dusjen finnes det andre gode løsninger. Den enkleste (og rimeligste) er å kjøpe en anretning som består av en svart pose med oppheng, dusjhode og slange. Solen varmer opp vannet i posen og gir deg en gratis, varm og miljøvennlig skyll. Se for eksempel hyttetorget.no.
Nå skal vi over på helt andre løsninger:
Utebad
Denne dusjen er plassert inntil ytterveggen til en hytte på Frøya i Trøndelag. Det er bygget et gjerde rundt plattingen for å skjerme for vind og hindre innsyn.
Oppoverstråler
Apparaturen WellWell kobles på hageslangen har kanskje mer til felles med en konvensjonell spreder, enn med utedusjer flest.
Fordelen med en slik løsning er at den krever minimalt med plass. Ulempen er at hårvasken blir mindre effektiv. WellWell produseres av belgiske Trade Winds, og kan bestilles direkte fra produsenten. Prisen ligger på cirka 2810.
Slangen reiser seg
Serpentine fremstår som en forlengelse av hageslangen, der den reiser seg i akkurat passende høyde over bakken.
Dusjen skal ikke monteres eller stikkes i jorden, og kan lett flyttes rundt i hagen eller på terrassen.
Serpentine produseres av belgiske Extremis og koster kr 4800 hos Euklides.
Eksklusivt dusjmøbel
Den berømte franske designeren Inga Sempé står bak modellen Niagara, som nærmest er et møbel i seg selv.
Her fungerer fotbrettet som sokkel. Dusjen kan derfor stå av seg selv, men den bør plasseres på flatt underlag. Niagara kan bestilles direkte fra produsenten Tectona. Prisen ligger på cirka kr 13 500.
Privat uteliv
Denne arkitekttegnede utedusjen kombinerer behovet for privatliv samtidig som man får mulighet til dusje i nærkontakt med naturen.
Dusjen hører til en hytte på Stavern som er bygget på en sprekk, og dermed temmer noe som så ut til å være en umulig tomt.
Sjenanse og renslighet
Skal en utedusj virkelig fungere som dusj, må klærne av. De mindre frigjorte av oss vil foretrekke å skjerme seg akkurat under dette ritualet.
Cane-lines utedusj Richmond kommer med et slags kabinett i mokkafarget kunstflett. Fås på Skeidar til kr 17 499.
Dansk dusj
Arne Jacobsens Vola-armaturer er tidløse klassikere. De ble designet og lansert på 60-tallet, og er fremdeles et førstevalg for mange som bygger nye bad eller pusser opp badet.
Nå frir produsenten til designaficionados ved å introdusere utedusjen fs3. I Norge Produktet føres av Shelby.
Kobberdusj
Om metallets glans er like viktig som vannet, er kobberdusjen fra Seletti en aktuell kandidat. Dusjen stikkes i bakken og kobles til en hageslange.
Trykket reguleres ved hjelp av et rødt maskinhjul. Aquart kan kjøpes på nettet, for eksempel via Hipvilla, og koster kr 1605.
Dusj og fotbrett i ett
En utedusj trenger ikke se ut som en utedusj. Denne hvite tallerkenen er egentlig et gigantisk dusjhode som dusjer deg nedenfra og opp. Vannet som ikke treffer deg på veien oppover, treffer deg som regndråper på vei nedover.
Løsningen krever ingen installasjon, og er lett å stue bort når sommeren er over. Viteo shower produseres av Viteo, og kan bestilles på nett, for eksempel viteoshower for kr 4400.
Les også:
Ni hytter som tar naturen på alvor
Her kan du søke etter de beste interiørbildene
Utepeisene som gjør at du kan sitte lenge ute
Denne saken ble første gang publisert 20/07 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.