Tapetsering

10 tips til tapetsering

Å tapetsere kan by på noen utfordringer underveis. Vi har svarene på ti vanlige spørsmål.

OPPUSSING: Selv om tapetsering er forholdsvis enkelt, kan det dukke opp noen utfordringer.
OPPUSSING: Selv om tapetsering er forholdsvis enkelt, kan det dukke opp noen utfordringer. Foto: Illustrasjonsfoto: Crestock
Først publisert Sist oppdatert
GJØR DET SELV: Tapetseringsjobben er forholdsvis ukomplisert dersom du følger noen gode råd på veien.
GJØR DET SELV: Tapetseringsjobben er forholdsvis ukomplisert dersom du følger noen gode råd på veien. Foto: Foto: IFI

Dette er IFI

Innholdet i denne artikkelen er hentet fra IFI.

IFI - Informasjonskontoret for farge og interiør, skal gi nøytral informasjon om tjenester og produkter samt gi veiledning og råd om farge og interiør. Organisasjonens medlemmer er bedrifter som leverer varer eller tjenester til dette markedet.

Når du er igang med tapetseringen dukker det gjerne opp noen spørsmål. Vi har besvart noen som du kan ha god nytte av.

1. Hvordan tilpasser jeg tapetet i hjørnene?

Både i innerhjørner og ytterhjørner skjærer du til tapetet slik at det går rundt hjørnet med et par cm. Sett opp neste tapetlengde slik at den går nøyaktig fram til hjørnet eller kanten. I ytterhjørner kan det være en fordel å smøre lim både på veggen og på baksida av tapetet, og så la det trekke litt. Der vinyltapet overlapper i hjørner, er det en fordel å bruke våtromslim for at tapetet skal feste skikkelig.

2. Hva gjør jeg rundt dører og vinduer?

Rundt dører og vinduer setter du opp tapetlengden slik at den går litt over dør- eller vinduskarm. Klipp bort tapetet slik at det er et par cm igjen. I hjørnene klipper du et diagonalt snitt med saks. Bruk tapetbørsten og stryk tapetet godt ut mot veggen, og så opp mot dør eller vinduskarm. Overflødig tapet skjærer du bort med en skrå tapetkniv eller en stålsparkel.

3. Hva gjør jeg med stikkontakter og lysbrytere?

Slå av hovedsikringen når du skal tapetsere under kontaktdeksler. Ta bort plastdekslet og tapetser over på vanlig måte. Lag et kryss over åpningen, og skjær langs kanten med en skarp kniv eller et barberblad.

4. Hvordan finner jeg igjen tidligere skruehull?

Sett fyrstikker i hull som skal nyttes som skrufeste etter tapetseringen. La fyrstikkene stikke et par millimeter ut, og la dem sitte i både under grunnarbeidet og tapetseringen. Når du er ferdig med tapetseringen, finner du igjen hullene ved hjelp av fyrstikkmarkeringene i tapetet.

Les også: Den store bukseguiden

5. Tapetet har bobler - hva gjør jeg?

TAPETSERING: Hvis underlaget suger limet ujevnt, kan tapetet trekke seg sammen ujevnt og forårsake glipper.
TAPETSERING: Hvis underlaget suger limet ujevnt, kan tapetet trekke seg sammen ujevnt og forårsake glipper. Foto: Foto: IFI

La tapetet tørke over natten. Kjenn på alle lengdene med fingertuppene, eller bruk et skarpt lys som holder inntil veggen for å oppdage eventuelle blærer eller felter hvor limet ikke har festet. Ta renskjæringen rundt stikkontakter og lysbrytere (etter at du først har koblet ut sikringene). Tapetet kan bruke flere dager på å stramme seg opp, dersom underlag og/eller tapet har tette overflater. Hvis ikke blærene er vekk, kan de fjernes ved å stikke hull på sprøyte inn litt lim og klemme på plass. Et kryss-snitt brukes vil blæren er ekstra stor og mønsteret ikke er stripete.

6. Tapetskjøtene spriker - hva gjør jeg?

Grunnen til sprikende tapetskjøter er ofte underlaget og/eller limet. Hvis underlaget suger limet ujevnt, kan tapetet trekke seg sammen ujevnt og forårsake glipper. Hvis det er for lite lim langst tapetbanekanten, er det stor risiko for at tapetet slipper.

Underlaget må grunnes. Bruk en matt maling i tilnærmet samme farge som tapetet. Da synes sprekkene minst. Det finnes også fargestifter som kamuflerer skjøtene. Et ekstra verktøy for pene skjøter er en skjøterulle. Den fås i fargehandelen.

7. Hva gjør jeg hvis det blir skader i tapetet?

Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være...
Pluss ikon
Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

Ta alltid vare på rester av tapetet. Riv vekk løs eller skadet tapet. Grovklipp en tapetbit litt større en hullet, og fest rett over med en bit maskeringsbånd. Skjær gjennom begge tapetene ved hjelp av stållinjal og kniv. Fjern restene av den gamle biten og lim på nytt. Tekstiltapeter er de vanskeligste å reparere, fordi reparasjonssnitt synes bedre på disse. Har du en hel lengde til overs, bør du vurdere å skifte ut den som har skade.

8. Hvordan tapetserer jeg på glassfiberstrie?

Glassfiberstrie er i de fleste tilfeller vanskelig å fjerne. Er det nye tapetet ditt grovmønstret, unngår du at striemønsteret slår gjennom. Men du forskyver egentlig problemet. Bedre er det å helsparkle veggen, gjerne med sparkel beregnet for påføring med rulle, etterfulgt av utjevning og sliping. Er strukturen veldig liten kan du bruke et armeringstapet som gir en noenlunde slett vegg, men det blir aldri så bra som en sparklet og pusset vegg.

9. Hva gjør jeg med flekker på tapetet?

Er du i tvil om hvorvidt et tapet er vaskbart, bør du teste med en våt klut på et godt skjult sted, for eksempel bak et skap, kommode eller liknende.

NÅR DU ER FERDIG: Ta alltid vare på rester av tapetet, så har du noen ekstra biter om tapeten på veggen blir skadet.
NÅR DU ER FERDIG: Ta alltid vare på rester av tapetet, så har du noen ekstra biter om tapeten på veggen blir skadet. Foto: Foto: HTH

Vanlige flekkfjerningsregler gjelder for tapet, inkludert bruk av rent såpevann. Vær klar over at de fleste tapeter (ikke tekstiltapet) tåler en del vann, mens nesten ingen har godt av gnikking. Før du vasker tapetet bør du støvsuge det godt, så unngår du å gni støvet inn i tapetet. Ved vanlige skittflekker på alle typer, unntatt tekstiltapet: Bruk vann, helst på en svamp, og la skitten løse seg opp. Husk at du skal vaske nedenfra og opp, så renner ikke sølevann nedover tapetet. Skyll godt med en klut vridd opp i rent vann.

På papir- og vinyltapeter kan vanskelige flekker tas med rødsprit eller white spirit. Prøv først på en lite synlig del av tapetet for å sjekke om det eventuelt tar skade av disse midlene.

På tekstiltapet gjør du den vanlige rengjøringen med støvsuger, med munnstykket i trådretningen. Flekker fjernes med flekkfjerningsmidler på sprayboks, som tørker opp til pulver og børstes vekk i trådenes lengderetning. Fettflekker kan fjernes med potetmel eller talkum. Ved vanskelige flekker bør du spørre om råd i faghandelen.

10. Jeg har ikke kjøpt tapetet ennå. Hvordan ser jeg kvalitetsforskjell når jeg skal velge tapet i butikken?

Alle tapeter skal være merket fra produsenten. Bak på de fleste tapeter eller på tapetetiketten finner du de viktigste symbolene som viser tapetets egenskaper. Tapet falmer over tid, men graden av falming varierer fra produkt til produkt. Derfor er tapetene merket med symboler for lysbestandighet. Lysbestandighet måles med en skala som går fra 1 til 8. 1 er dårligste klasse og 8 beste.

Andre bestandighetsskalaer er vanligvis fra 1 til 5. Et tapet bør ikke ha en lysbestandighetsverdi under 5, hvis dette er viktig for deg. Hvor mye tapetet falmer er imidlertid helt avhengig av hvor mye dagslys tapetet utsettes for. Det har igjen sammenheng med årstiden, størrelsen på vinduene, rommets himmelretning og gulvbelegget.

Tommelregel: Lyse tapeter falmer vanligvis raskere enn mørkere tapeter, som har kraftigere pigmentering. Hvis tapetet gulner, skyldes det som regel at det røykes i rommet.

Vær oppmerksom på at enkelte utenlandske leverandører bruker en annen målemetode enn den norske 1 til 8-skalaen.

Se disse originale tapetene som er kunst i seg selv.