Husker du det du må?
Derfor har du dårlig hukommelse
Glemmer du ofte beskjeder og ting du burde husket på? Forklaringen kan være enkel. Her er 6 vanlige årsaker til dårlig hukommelse og hva du selv kan gjøre for å huske bedre.
1. Du sover for lite
En kjent torturmetode er å forhindre fanger i å sove. Søvnmangel over tid kan gjøre folk både syke og gale, og i verste fall kan de dø. Så nok søvn og hvile er viktig.
Forskning har for lengst vist at søvn er helt nødvendig for at vi skal være i stand til å lære oss nye ting.
Når vi sover får hjernen en sjanse til å hente seg inn, sortere og lagre informasjon riktig sted i hjernen. Dermed er det ryddet plass til mer aktivitet når du igjen er våken. Det er ikke uten grunn at babyer sover mye. De skal jo lære mye på kort tid.
Når du sover, rensker også hjernen bort unødvendig informasjon slik at du slipper å fylle hukommelsen med for mange unyttige detaljer. Det hjelpe når du trenger å hente fram riktig og god informasjon på kort tid for å ta en avgjørelse..
2. Du spiser feil mat for hjernen
Uten mat og drikke, fungerer hjernen ikke. For akkurat som resten av kroppens organer, trenger hjernen god og riktig næring i tillegg til påfyll av væske.
Fett, proteiner og karbohydrater er viktige makronæringsstoffer. I tillegg er flere B-vitaminer inkludert folat, og jod viktig for å støtte hjernens naturlige funksjoner.
Du får i deg det meste du trenger av næring til hjernen via et sundt og godt sammensatt kosthold med kjøtt, meieriprodukter, egg, fisk, nøtter, frø, frukt, bær og grønnsaker.
Hvis du av en eller annen grunn ikke får i deg nok hjerneføde via kostholdet, kan du vurdere kosttilskudd. Mange eldre, folk med matintoleranser eller matallergier som cøliaki og personer som er småspiste eller har problemer med å ta opp nok næring fra tarmene, kan ha ekstra god nytte av kosttilskudd.
VitaSerin inneholder næringsstoffer som for noen kan være vanskelig å få i seg via kostholdet, for eksempel jod og folat. Kosttilskuddet inneholder også flere virkestoffer som kan være nyttige vedlikehold av en frisk hjerne og nervesystem.
Spesialtilbud: Bestill VitaSerin nå og få en overraskelsesgave som hjernen din vil sette pris på!
3. Du stresser for mye
Litt stress i ny og ned er både nyttig og naturlig. Men er du stresset over lang tid, kan det gå utover hukommelsen din og gjøre at evnen til å tenke og resonnere blir svekket. Stress kan også føre til dårligere konsentrasjon og bedømming i situasjoner.
Og går det for langt, kan faktisk hjernen din krympe, viser en studie fra 2018, publisert i tidsskriftet Neurology.
Det er ikke alltid lett å stresse helt ned i hverdager og helger fylt med mye jobb, familie, venner og aktiviteter som skal rekkes.
Det hjelper mye om du er velsignet med et godt sovehjerte. Trening og avslapningsteknikker er også fine redskap for å dra ned stressnivået noen hakk.
4. Du er forelsket
Forelskelse er kjemi. Hormonene tar over, visse områder av hjernen går for full maskin og signalene mellom nervecellene går amok. Du svever på en rosa sky og har stadig sommerfugler i magen og det er vanskelig å tenke på noe annet enn han/henne.
Forelskelsen oppstår i den delen av hjernen som styrer sult og søvnbehov, altså helt grunnleggende behov hos mennesket. Den primitive delen av hjernen vår har tatt over, og da må vi adlyde.
Er du oppover ørene forelsket, er det dermed vanskelig å huske og få med deg hva som skjer ellers i verden.
Men slapp av og nyt den stormende forelskelsen. Hukommelsen kommer tilbake når de verste hormontoppene har roet seg.
5. Du er i krise
Opplever du en krise eller dramatisk endring i livet, kan sjokktilstanden gjøre at hjernevirksomheten går langsomt. Det er vanskelig å ta inn ny informasjon og man opplever at man må spørre om samme ting flere ganger.
Mange fortrenger også situasjonen de er i, for eksempel ved et dødsfall eller at man har fått en alvorlig diagnose.
Blant etterreaksjoner i sorgen finner du smerte, savn og lengsel, søvnforstyrrelser, skyldfølelse, sinne og irritasjon. Konsentrasjons - og hukommelsesvansker er også svært vanlige ettervirkninger.
Sorg tar tid. Om du orker, er det aller beste å være mye sammen venner, familie og kolleger og ikke er for mye alene med tankene dine.
6. For lite hjernetrim mot dårlig hukommelse
Hjernen må brukes og trenger stimuli. Å se nye steder og lære seg nye ting, er godt for hjernen.
Du kan også gi den hjernetrim med kryssord, lesing og spill. Men enda viktigere er det faktisk å være fysisk aktiv.
Forskning viser at tung styrketrening, spesielt hos eldre, har svært god effekt på hjernen og nervesystemet.
Spesialtilbud: Bestill VitaSerin nå og få en overraskelsesgave som hjernen din vil sette pris på!
Kilder: Science, Sleep, krisepsykologi.no, nhi.no, forskning.no, videnskab.dk, livescience.com, n.neurology.org, health.harvard.edu.
Denne saken ble første gang publisert 31/01 2020, og sist oppdatert 05/02 2020.