NY PODKAST FRA KAMILLE, I SAMARBEID MED KLP
Et lite frampek
Er det mulig å si noe om hvordan livet blir når vi er 80? Det diskuterer vi i Kamilles nye podkast Summa Summarum. Skuespiller og forfatter Linn Skåber ble med på eksperimentet.
Det var både gøy og litt skummelt å høre sin egen 80-årstale. Jeg har jo aldri lengtet så mye til slutten, jeg liker best å være i midten eller ved begynnelsen. For eksempel liker jeg ikke jula og søndager så godt, men jeg elsker første nyttårsdag og mandager! Da starter vi på noe nytt. Det er noe ved de andre dagene som er så avsluttende og oppsummerende, sier komiker, skuespiller og forfatter Linn Skåber (51).
Nylig var hun aller første gjest i Kamilles nye podkast Summa Summarum – en times prat om livet til nå, om vei- og verdivalg som har ført gjesten dit hun eller han er i dag. Podkasten ledes av journalist Kjersti Kvam og psykolog og lykkeforsker Ragnhild Bang Nes, og på slutten av hver episode holder sistnevnte en 80-årstale for gjesten. Tanken er at måten livet er levd på̊ til nå også sier noe om hvordan det kommer til å bli framover.
Linn forteller at hun ble rørt av talen.
– Overraskende rørt, faktisk. Jeg følte at jeg likte den gamle damen litt. Og så var det jo innmari søtt at lykkeforskeren fikk meg til å like meg selv som 80-åring. Jeg fikk liksom bekreftet at jeg ikke har gjort noe feil. Livet mitt er bevegelig, og det liker jeg. Bevegelighet kan ta uante veier – og det liker jeg også, sier hun.
Summa Summarum er sponset av KLP – Kommune og helse- Norges eget pensjonsselskap
Sitter du i førersetet i livet ditt? Tar du bevisste valg, eller seiler du bare med?
I KLPs Gode valg-kurs får du inspirasjon og gode tips når programleder Samuel Massie og et utvalg eksperter guider deg gjennom de store spørsmålene her i livet og de viktige valgene rundt jobb, helse, penger og pensjon. Du får god hjelp fra refleksjonsoppgaver underveis.
Du møter blant annet psykolog Steinar Bjartveit som forteller hvorfor det er så viktig å ta bevisste valg. Ta Gode valg-kurset på klp.no/godevalg.
Samler på folk
I talen forteller lykkeforsker Ragnhild om en broket forsamling som alle er til stede for å hylle Linn, alt fra en sjarmerende spanjol på 24 til en dement Harald Eia sovende på en benk – noe hovedpersonen selv ler godt av under podkasten. I dag føler Linn at talen reflekterte henne godt, selv om det kan hende at ting ser annerledes ut i morgen eller dagen deretter.
– Kanskje jeg heller sitter alene på 80-årsdagen min, på Kiel-fergen med en stor martini. Jeg er egentlig ikke så glad i de store dagene. Jeg ville ikke feire 40-årsdagen min, så da ble det en heidundrende feiring på 42-årsdagen i stedet. Det føltes mye mer befriende, ikke så alvorlig. Og 50-årsdagen min ble jo avlyst på grunn av koronaen, det var jeg veldig fornøyd med. Da dukket plutselig 40 venner opp utenfor huset mitt, og jeg stod på balkongen og heiste gavene opp i en bøtte, sier hun og ler.
– Faktisk kan den 50-årsdagen minne litt om 80-årsda- gen som ble beskrevet i talen, det var alle slags folk i alle aldre der.
Linn forteller at hun bestandig har «samlet» på fine folk.
– Jeg har alltid vært opptatt av å ha venner som ikke er som meg selv. Da sønnen min Niels og jeg var med på tv-programmet Min kveld, og han ble spurt om hva han hadde lært av meg, svarte han: «Hun har lært meg å like mennesker som ikke er som meg.» Da ble jeg så stolt! Han er virkelig opptatt av folk som ikke er som seg selv, også.
Drivkraften for å bli kjent med – og venner med – alle slags mennesker har ligget i Linn hele livet.
– Jeg har vært sånn helt fra jeg var liten. Når mamma, pappa og jeg skulle på hytta i Vestby, begynte jeg å glede meg allerede på torsdag når vi skulle dra på fredag etter- middag. Da skulle jeg nemlig møte Torbjørg, en gammel dame på 80 år, og schæferen hennes. Det var det beste av to verdener, liksom, gammel dame OG hund! Med en gang vi kom fram, løp jeg bort til henne.
En annen eldre dame, Jossa, pleide å besøke familien daglig.
– Hun hadde vært bestevenninna til mormor da de var unge, så ble hun venninna til mamma, og til slutt ble hun også venninna mi. Hun var altså venninne med hele tre generasjoner! Hun vasket alltid vasken vår og fikk masse skryt for det – og så fikk hun en drink etterpå! ler Linn.
Hemmelig sted
I lykkeforskningen er evnen til å knytte bånd og ta vare på relasjonene sine blant de viktigste kildene til hverdagslykke – sammen med takknemlighet og evnen til å være til stede i øyeblikket. Ragnhild Bang Nes sier i podkasten at Linn følger disse «lykkeknepene» helt etter boka.
– Jeg ble veldig overrasket over det! Men det stemmer nok ganske bra. Jeg har en slags grunnpute i meg, jeg er heldig som kan ligge på den puta og samtidig se ut i verden. Her om dagen hørte jeg på en podkast med Morten Rostrup som har ledet Leger uten grenser. Han snakket om at han hadde hatt det så trygt hjemme at han derfor ville ut i krigen. Det er litt sånn jeg har hatt det med folk, forteller Linn.
Hun jobber også for å være til stede i nået.
– Jeg vet ikke om jeg er så god på det, men jeg er i alle fall veldig bevisst på det. Hvis jeg merker at jeg har flytt for mye av gårde, drar jeg i tøylene på hesten.
Linns triks er like enkelt som det er genialt.
– Jeg har et hemmelig sted foran vaskemaskinen, der jeg kan sitte og stoppe tiden ved å se på vannet som går rundt og rundt – i en slags eviggående vannmølle. Det startet vel med et fortvilet øyeblikk en gang, og nå kan jeg sette meg der når jeg trenger å stanse hverdagspanikken. Jeg scorer nemlig høyt på stress i hverdagen, som at Niels har glemt matpakken sin og sånn. En stund foran vaske- maskinen hjelper meg å finne et slags nullpunkt.
Summa Summarum kan du høre der du vanligvis lytter til podkast.
Denne saken ble første gang publisert 30/06 2021, og sist oppdatert 13/09 2021.